ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα εμπόδια φαίνεται να μεγεθύνονται με τις αντιδράσεις των ιατρικών φορέων, με τελευταία αυτήν του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), ο οποίος σε χθεσινή σύσκεψη αποφάσισε να ανοίξει μέτωπο ενάντια στην Αριστοτέλους και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να μην εφαρμοστεί το νομοθέτημα.
Την «λυπητερή» πληρώνουν, τελικά, οι πολίτες οι οποίοι, ύστερα από τις σχετικές ειδοποιήσεις στα έντυπα της συνταγογράφησης, σπεύδουν να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό, όμως, επί… ματαίω.
Αδιάφοροι οι γιατροί στις προσκλήσεις
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, η ΠΦΥ θα βασιζόταν σε περίπου σε 4.000 οικογενειακούς γιατρούς (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι), οι οποίοι θα κάλυπταν όλες τις περιοχές ευθύνης. Εντούτοις, ο στόχος αυτός φαντάζει επί του παρόντος ανέφικτος, δεδομένου ότι το ενδιαφέρον των γιατρών να ενταχθούν στο νέο σύστημα ΠΦΥ είναι ιδιαίτερα φτωχό.
Στην πρώτη πρόσκληση, τον Αύγουστο του 2017, έκαναν αίτηση μόλις 583 γιατροί για 1.200 θέσεις, ενώ μικρή ήταν η ανταπόκριση και στην προκήρυξη για ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς, με σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ που θα εξυπηρετούν τους πολίτες όπου δεν υπάρχουν ΤΟΜΥ.
Στις 12 του τρέχοντος μήνα, το υπουργείο Υγείας έβγαλε δεύτερη προκήρυξη για 953 θέσεις γιατρών οι οποίοι θα στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ, όμως φαίνεται ότι η προσπάθεια έπεσε και πάλι στο… κενό, με αποτέλεσμα, ενώ έληγε την Παρασκευή, να πάρει παράταση για τις 2 Ιουλίου, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.
Εντωμεταξύ, από τις 2.800 θέσεις οικογενειακών γιατρών που προκήρυξε ο ΕΟΠΥΥ, ανταποκρίθηκαν μόλις 625.
Κηρύττει πόλεμο ο ΙΣΑ
Σε χθεσινή σύσκεψή του, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες γιατροί καθώς και εκπρόσωποι Επαγγελματικών και Επιστημονικών Ενώσεων, παθολόγων, παιδιάτρων και γενικών γιατρών, ο ΙΣΑ αποφάσισε να ανοίξει μέτωπο ενάντια στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Μάλιστα, κάνει λόγο για «απαράδεκτες αμοιβές” και “απαξιωτικές συνθήκες εργασίας» για τον ιατρικό κόσμο, ενώ τονίζει ότι ο πληθυσμός ευθύνης που προβλέπεται για κάθε γιατρό (2.250 ασθενείς) είναι πέρα από κάθε διεθνή επιστημονική πρακτική και εγκυμονεί κινδύνους ιατρικών λαθών.
Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, ξεκαθάρισε ότι «ο Σύλλογος, δεν θα επιτρέψει την ιστορική κατάρρευση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που επιχειρεί το υπουργείο Υγείας και πρόσθεσε ό,τι κόκκινες γραμμές για τον ιατρικό κόσμο είναι η ελεύθερη επιλογή γιατρού και η αξιοπρεπής αμοιβή του κατά πράξη και περίπτωση».
Στον… αέρα οι πολίτες
Ενώ το κλίμα μεταξύ γιατρών και υπουργείου Υγείας είναι τεταμένο, στον αέρα βρίσκονται οι πολίτες, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό πέφτουν σε… τοίχο. Το σύστημα της ΗΔΙΚΑ τους παραπέμπει σε γιατρούς που βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση από την περιοχή τους, όπως σε άλλους δήμους ή και στην άλλη άκρη του νομού.
Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί ιδιαίτερα μετά τις 15 Ιουλίου οπότε και λήγουν οι υφιστάμενες συμβάσεις των γενικών ιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς για να έχουν οι ασφαλισμένοι πρόσβαση στην ΠΦΥ θα πρέπει να προχωρήσουν στην εγγραφή τους σε οικογενειακό γιατρό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό – Αναλυτικές οδηγίες από το υπουργείο Υγείας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οικονομικοί λόγοι στερούν από τους Έλληνες ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Παραπλανητική η ειδοποίηση για εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει ότι κατέστρεψε 6 ισραηλινά άρματα – Σφοδρές μάχες στα νότια σύνορα με το Ισραήλ
- ΣΥΡΙΖΑ: Κοντά σε νίκη από τον πρώτο γύρο ο Φάμελλος με 49,76% στο 42% της ενσωμάτωσης(upd)
- Ουκρανία: Παρουσίασε συντρίμμια του ρωσικού πυραύλου Oreshnik
- Αντώναρος για εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έχουν ψηφίσει ούτε το 20% από τα νούμερα που δίνει η Κουμουνδούρου