ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυτό στοχεύει να το αλλάξει τα επόμενα χρόνια ένα φιλόδοξο Πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας, που, σύμφωνα με πληροφορίες μας, παίρνει από σήμερα σάρκα και οστά. Αφορά στην πρόληψη και στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και εμπεριέχει πάρα πολλές καινοτομίες.
Το νέο Πρόγραμμα είναι ένα προσωπικό στοίχημα της Πολιτείας και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, καθώς θέλει να «φρενάρει» τα υψηλά ποσοστά υπερβαρότητας και παχυσαρκίας στα παιδιά στη χώρα μας. Για τούτο και δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην πρόληψη, κάτι που σε αυτή την εμβέλεια γίνεται για πρώτη φορά.
Μέσα στην ημέρα αναμένεται να υπογραφεί η προγραμματική συμφωνία του Υπουργείου με τη UNICEF για το εν λόγω Πρόγραμμα.
Πρόγραμμα – σταθμός για την παιδική παχυσαρκία
Η UNICEF έχει οριστεί από την Κομισιόν υπεύθυνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για όλα τα κράτη – μέλη, για το Πρόγραμμα «Child Guarantee». Ρόλος της είναι να παρέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και να διασφαλίζει την ικανοποίηση των αναγκών και των δικαιωμάτων των παιδιών στα κράτη – μέλη.
Η υπογραφή της σύμβασης έρχεται μία, μόλις, μέρα μετά την ανακοίνωση του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων.
Το πρωτοποριακό Πρόγραμμα για την πρόληψη και για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας περιλαμβάνει στενή συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα με την επίλεκτη ομάδα του καθηγητή Γιάννη Μανιού. Ο κ. Μανιός συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Οργανισμού Thomson Reuters με τις 6.000 Πανεπιστημιακούς και ερευνητές με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, μαζί με άλλους 13 Έλληνες επιστήμονες.
Στην ομάδα του αναμένεται να ενταχθούν και σπουδαίοι Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι θα επαναπατριστούν, για να δουλέψουν πάνω στο συγκεκριμένο project.
Τι θα περιλαμβάνει το νέο Πρόγραμμα
Το Πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία αφορά σε παιδιά ηλικίας από 0 έως 17 χρόνων και στην προαγωγή υγείας όλης της οικογένειας.
Θα δίνονται τα απαραίτητα εργαλεία στους γονείς και οι γνώσεις για τη δική τους διατροφή, για βρεφική διατροφή, για τη διατροφή νηπίων, παιδιών του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη δράση, που περιλαμβάνει τις κατάλληλες παρεμβάσεις για κάθε στάδιο ανάπτυξης του παιδιού. Και δεν πρόκειται να γίνει με τον πατροπαράδοτο τρόπο, σαν μάθημα, αλλά μέσα από παιχνίδια, που είναι προσφιλή στα παιδιά.
Για παράδειγμα, θα υπάρχουν δράσεις, μέσα από τις οποίες θα παιδιά θα γνωρίσουν τα τοπικά και τα εποχιακά προϊόντα. Θα κάνουν μαθήματα μαγειρικής και θα παίζουν παιχνίδια τύπου «master chef». Θα έχουν, μάλιστα, τη χαρά να μυηθούν στα μυστικά της κουζίνας από γνωστούς Έλληνες chefs, θα γίνονται διαγωνισμοί μεταξύ σχολείων, θα μαθαίνουν να μαγειρεύουν και να τρώνε υγιεινά, αλλά όχι βαρετά, δοκιμάζοντας αγαπημένες γεύσεις «καντίνας»… αλλιώς.
Επιπλέον το νέο Πρόγραμμα δίνει έμφαση και στην άσκηση και στη φυσική δραστηριότητα. Γιαυτό και θα ξεκινήσουν άμεσα συνεργασίες με αθλητικούς συλλόγους και ομάδες και θα συσταθούν ακαδημίες. Για παράδειγμα ενεργός θα είναι, μεταξύ άλλων, ο ρόλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, όπου τα παιδιά θα μπορούν να μάθουν και να παίζουν μπάσκετ δωρεάν σε όλη τη χώρα. Στο… παιχνίδι θα μπουν σταδιακά και δημοφιλείς αθλητές και παράλληλα θα γίνονται και σχολικά τουρνουά πανελλαδικά. Το σύνθημα θα είναι «πάμε να χάσουμε» και μέσα από το παιχνίδι ευελπιστείται να επιτυγχάνεται η απώλεια του πλεονάζοντος σωματικού βάρους.
«Έξυπνες» εφαρμογές στα κινητά (apps) θα δίνουν στους εφήβους πληροφορίες για εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής και θα εξηγούν τι και ποια είναι τα λεγόμενα διατροφικά ισοδύναμα.
Γιατροί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα αξιολογούν δωρεάν τα παιδιά και θα γίνονται δωρεάν συνεδρίες για όλη την οικογένεια. Παράλληλα θα τρέξουν και Προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, με στόχο την αποστιγματοποίηση.
Το σκεπτικό δεν είναι μόνο το «πάμε να αδυνατίσουμε», αλλά η διεπιστημονική ομάδα θα απευθύνεται σε όλο το σχολείο, σε κάθε μαθητή, γιατί όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη σωστής ενημέρωσης γύρω από τη διατροφή.
Τελευταία και πολύ σημαντική δράση – σταθμός του φιλόδοξου Προγράμματος αποτελεί η ίδρυση Κέντρου Αριστείας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Αυτό, που θα κάνει, μεταξύ άλλων, είναι να αξιολογεί με τα κατάλληλα ερευνητικά εργαλεία την εφαρμογή των παρεμβάσεων, κάτι που δεν έχει γίνει πανελλαδικά ποτέ σε μεγάλη κλίμακα.
Ο αμέσως πιο φιλόδοξος στόχος είναι να υιοθετήσουν το ελληνικό Πρόγραμμα και άλλες χώρες (best practices transfer). Άλλωστε το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να επιδιώξει διεθνείς συνεργασίες. Η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιταλία, η Ισπανία – όλες χώρες που έχουν βρεθεί στη δίνη της οικονομικής κρίσης – έχουν πολύ υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας και είναι πολύ πιθανό να δείξουν ενδιαφέρον.
Τη διεπιστημονική ομάδα, που θα ηγηθεί των δράσεων, απαρτίζουν διατροφολόγοι, επιστήμονες δημόσιας υγείας, εκπαιδευτικοί με επιπλέον σπουδές σε τομείς που σχετίζονται με αυτό το αντικείμενο.
Το Πρόγραμμα πρόληψης και καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας αναμένεται να παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση τις επόμενες εβδομάδες.
Διαβάστε επίσης
Νέο Κέντρο στο Χαροκόπειο για την παιδική παχυσαρκία – Οι πυλώνες δράσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η επένδυση στους εργαζομένους ως φορέας ανάπτυξης μιας επιχείρησης
- Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του data center: Είμαστε πια μία φιλική χώρα προς τις ξένες επενδύσεις
- Wood & Company για Aegean Airlines: Αναβάθμιση σε αγορά για τη μετοχή – Οι λόγοι πίσω από την αλλαγή στάσης
- Λαβρόφ: Συμφωνούμε με τη διακήρυξη των G20 για την ανάγκη επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία