ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πάνω από 3.000 άνθρωποι θα έχουν πεθάνει ως τα Χριστούγεννα από τις επιπλοκές του κορωνοϊού SARS-CoV-2, προβλέπει ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
Όπως μας εξήγησε, οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών είναι περίπου 600.000 και είναι εκείνοι που πηγαίνουν ως επί το πλείστον στα νοσοκομεία. «Εκτιμώ ότι από αυτούς θα κολλήσουν σίγουρα 300.000 – 400.000. Οι εισαγωγές θα φθάσουν τις 30.000, ακόμη κι αν ένας στους δέκα μπει στο νοσοκομείο και ακολούθως τουλάχιστον ένας από όσους νοσηλεύονται, θα χάσει τη ζωή του από επιπλοκές της COVID-19. Και κάπως έτσι θα φθάσουμε να χάσουμε 3.000 ασθενείς μέχρι τις γιορτές», επισημαίνει ο γνωστός καθηγητής.
Όπως λέει, είναι έντονο το 4ο κύμα, αλλά όχι σαν εκείνο του περασμένου Μαρτίου και θα εξαντληθεί ως τα Χριστούγεννα. Προβλέπει, δε, ότι θα κολλήσουμε όλοι κι έτσι θα επέλθει μια βίαιη ανοσοποίηση, όπως λέει χαρακτηριστικά.
«Θα υπάρξει και 5ο κύμα προς την άνοιξη, αλλά θα είναι πιο ήπιο», συνεχίζει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.
Μιλώντας για την κατάσταση στην Θεσσαλία, ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρει ότι παρατηρείται αύξηση στις εισαγωγές και στις διασωληνώσεις και πως τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, το ίδιο και οι ΜΕΘ. «Στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο στη Λάρισα έχουμε 130 νοσηλευόμενους με COVID-19. Δεν μεταφέρουμε ασθενείς στην Αθήνα. Τους διασωληνώνουμε και τους κρατάμε μέχρι να βρούμε δική μας εντατική, καλυπτόμαστε εκ των ενόντων για την ώρα», λέει.
Σχολιάζοντας την επικείμενη επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, ο κ. Γουργουλιάνης εκφράζει τις επιφυλάξεις του.
«Έχω επιφυλάξεις για τι μπορούν να κάνουν οι γιατροί που θα έρθουν, δεν είμαι σίγουρος, αν δεν είναι γιατροί της μάχης και της πρώτης γραμμής, θα έχει περάσει η επιδημία μέχρι να εκπαιδευθούν. Οι άνθρωποι, που είναι μακριά από την νοσοκομειακή ιατρική, είναι χρήσιμοι κι αυτοί, αλλά δεν υπάρχουν εντατικολόγοι, αναισθησιολόγοι, πνευμονολόγοι. Δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι», λέει ο καθηγητής πνευμονολογίας.
Προτείνει η συνεργασία με τα τις ιδιωτικές μονάδες υγείας να αφορά σε νοσηλείες βαρέων περιστατικών. «Ανοίξανε τις ιδιωτικές μονάδες για ήπια και ελαφρά περιστατικά. Δεν είναι σημαντική βοήθεια για μας αυτό. Μια βοήθεια θα ήταν να νοσηλεύουνε βαριά περιστατικά», καταλήγει ο κ. Γουργουλιάνης.
Διαβάστε επίσης