ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυτά ανέφεραν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Ελευθερίου, αλλά και ο Β’ Αντιπρόεδρος Παύλος Καψαμπέλης που παρέστησαν στην πρώτη επίσημη Συνέντευξη Τύπου μετά την επανεκλογή του νέου Προεδρείου.
Ο ΠΙΣ ετοιμάζει ήδη ολοκληρωμένη πρόταση που θα περιλαμβάνει τις προτάσεις των Ιατρικών Συλλόγων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και τον τρόπο συνεργασίας των γιατρών με το δημόσιο σύστημα. Όπως υπογράμμισε ο κ. Εξαδάκτυλος, τρεις θα είναι οι βασικοί άξονες της πρότασης για τη συνεργασία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών με το δημόσιο σύστημα: 1. -Εγγύηση για ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή 2. -Πρόσβαση όλων των γιατρών που επιθυμούν στις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να δοθεί βήμα και στους νέους γιατρούς και τέλος 3. -Αμοιβές ανάλογα με το προσφερόμενο ιατρικό έργο.
«Πιστεύουμε σε ένα νέο ξεκίνημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Άλλωστε το προηγούμενο σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί, απεδείχθη απολύτως αποτυχημένο. Δεν διευκόλυνε τους ασθενείς, ενώ ήταν απαξιωτικό για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Αυτό πλέον πρέπει να αλλάξει ριζικά» ανάφερε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του ΠΙΣ, Γιώργος Ελευθερίου, από την πλευρά του σημείωσε: «Ο ιατρικός κόσμος δεν θα δεχθεί στη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το περιβόητο «gatekeeping», που ουσιαστικά βάζει φραγμούς στην ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους ασθενείς. Η χώρα μας έχει την τύχη να διαθέτει υψηλού επιπέδου ειδικευμένους γιατρούς, τις υπηρεσίες των οποίων δεν έχουμε την πολυτέλεια να στερήσουμε από τους Έλληνες ασθενείς».
Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του ΠΙΣ, σήμερα, ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει για συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς 85 εκατ. ευρώ, όταν ο συνολικός προϋπολογισμός του προσεγγίζει τα 5,5 δις ευρώ. Στο μεταξύ το Προεδρείο του ΠΙΣ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της Σύμπραξης του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ) στο σύνολο του συστήματος υγείας.
Ο Β’ Αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, Παύλος Καψαμπέλης, από την πλευρά του τόνισε ότι οι ανάγκες των νοσοκομείων της Περιφέρειας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα μπορούσαν να καλυφθούν από ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς με συμβάσεις έργου.
Όσον αφορά στα περιστατικά βίας στα νοσοκομεία, ο πρόεδρος του ΠΙΣ δήλωσε ότι ξεκινά η σχετική καμπάνια, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, αφού θα ζητηθεί να τεθεί υπό την αιγίδα του. Ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι το φαινόμενο θεωρείται σχετικά νέο στη χώρα μας, αλλά με βάση υπολογισμούς, παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 30%.
Τέλος, το προεδρείο του ΠΙΣ επικεντρώθηκε στην απόφαση του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη, βάσει της οποίας καταργείται το τεκμήριο αθωότητας των ιατρών, γεγονός που σημαίνει ότι πριν καταδικαστούν από τη Δικαιοσύνη για κάποιο παράπτωμα, θα πρέπει να τους αφαιρείται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. «Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν θα αφαιρέσει καμία άδεια γιατρού πριν τελεσιδικήσει η υπόθεσή του στη Δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα θα ζητήσουμε από το υπουργείο Υγείας να καταργήσει την άδικη αυτή διάταξη» δήλωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Παράλληλα το προεδρείο του ΠΙΣ εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόσφατη απόφαση που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και δίνει το δικαίωμα εκτέλεσης εμβολιασμών στα φαρμακεία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χάρης Βαφειάς: Αύξηση κερδών και μείωση εσόδων στο τρίτο τρίμηνο του 2024 για την C3is
- Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επενδύσουμε εκτός Ελλάδας – Η χώρα χρειάζεται ισχυρότερες τράπεζες
- Kristina Blahnik: Από την αρχιτεκτονική στην κυριαρχία του Manolo Blahnik και η μυστική συνταγή της επιτυχίας
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση της Αττικής Οδού από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ