Για τους λόγους της έξαρσης των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής του κορονοϊού μίλησε στο MEGA η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ.

Προβληματίζει τις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως η εξάπλωση της Eris του στελέχους Όμικρον, του κοροναϊού, την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε ως υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος.

1

Η υψηλή μεταδοτικότητα που παρουσιάζει, έχει θέσει τους ειδικούς σε υψηλή επαγρύπνηση.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, ο κίνδυνος που συνιστά η «Eris» για τη δημόσια υγεία είναι χαμηλός, και η συζήτηση επικεντρώνεται στο τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένεται να φανούν οι συνέπειες των καλοκαιρινών διακοπών.

H Ματίνα Παγώνη εξήγησε πως τα κρούσματα έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα στην Κρήτη, καθώς ο κόσμος «ξέχασε» πως υπάρχει κορονοϊός και δεν πρόσεχε τόσο ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τι πρέπει να κάνουμε εάν βγούμε θετικοί στον ιό.

«Όταν κάποιος βγει θετικός, πρέπει να προλάβουμε να μην μεταδίδουμε. Πρέπει να κάτσει 3 ημέρες στο σπίτι και όταν κυκλοφορεί να φοράει τη μάσκα. Υπάρχουν και οι μεγάλοι ηλικία, οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, και αυτοί οι άνθρωποι μετά μπαίνουν στο νοσοκομείο. Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε».

Όπως εξήγησε, τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής είναι ο πυρετός, ο πονόλαιμος, καταρροή, αδυναμία και η κόπωση.

Αναφορικά με ενδεχόμενο ενός επιπλέον εμβολίου η Ματίνα Παγώνη είπε πως οι επιτροπές μελετάνε για ένα πιο προχωρημένο εμβόλιο, το οποίο θα έρθει περίπου το φθινόπωρο.

«Πρέπει να τελειώσουν όλες οι φάσεις του εμβολίου. Από Οκτώβρη θα ενημερώσει η Επιτροπή Εμβολιασμού τον κόσμο. Έχουμε ακόμα αντισώματα από τους προηγούμενους εμβολιασμούς. Βοήθησαν πολύ τα αντιικά φάρμακα, ειδικά αυτούς με υποκείμενα νοσήματα.

Διαβάστε επίσης:

Πώς ο κακός ύπνος σε κάνει να παίρνεις κιλά;

Φτιάχνοντας το παιδικό δωμάτιο – Χρηστικά tips

6 τρόποι για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση