ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παρότι η επιστήμη έχει κάνει τεράστια πρόοδο, ο κόσμος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις στον τομέα της υγείας. Τη λίστα με τις 10 σημαντικότερες απειλές για το έτος 2019 δημοσίευσε ο πλέον αρμόδιος φορέας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
- Ατμοσφαιρική ρύπανση και αλλαγή του κλίματος
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 9 στα 10 άτομα αναπνέουν καθημερινά μολυσμένο αέρα, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει πρόωρα 7 εκατομμύρια ανθρώπους από ασθένειες όπως ο καρκίνος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι καρδιακές παθήσεις και η πνευμονική νόσος. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους συμβαίνουν στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα που έχουν μεγάλους όγκους εκπομπών από τη βιομηχανία, τις μεταφορές και τη γεωργία.
Η κύρια αιτία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (η καύση των ορυκτών καυσίμων) συνεισφέρει σημαντικά στην αλλαγή του κλίματος και επηρεάζει επίσης την υγεία. Μεταξύ 2030 και 2050, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να προκαλέσει 250.000 επιπλέον θανάτους ετησίως από υποσιτισμό, ελονοσία, διάρροια και θερμικό στρες.
- Μη μεταδοτικές ασθένειες
Ασθένειες, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις, από κοινού ευθύνονται για 41 εκατομμύρια θανάτους ή περισσότερο από το 70% όλων των θανάτων παγκοσμίως. Αυτοί περιλαμβάνουν 15 εκατομμύρια άτομα που χάνουν πρόωρα τη ζωή τους, μεταξύ των ηλικιών 30 και 69 ετών.
Η χρήση καπνού, η σωματική αδράνεια, η υπερβολική χρήση αλκοόλ, η ανθυγιεινή διατροφή και η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι οι κύριοι παράγοντες για την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης μη μεταδοτικών ασθενειών. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου συμβάλλουν επίσης σε προβλήματα ψυχικής υγείας.
- Πανδημία γρίπης
“Ο κόσμος θα αντιμετωπίσει μια πανδημία γρίπης – το μόνο που δεν ξέρουμε είναι πότε θα χτυπήσει και πόσο θα είναι σοβαρή”, αναφέρει ο ΠΟΥ. Ο οργανισμός παρακολουθεί συνεχώς την κυκλοφορία των ιών της γρίπης για την ανίχνευση πιθανών πανδημικών στελεχών: 153 ιδρύματα σε 114 χώρες συμμετέχουν στο δίκτυο της παγκόσμιας επιτήρησης και αντίδρασης στη γρίπη.
- Ευάλωτοι πληθυσμοί
Μεγάλη πρόκληση για την υγεία αποτελούν οι περιπτώσεις κατοίκων περιοχών που υποφέρουν από ξηρασία, πείνα, συγκρούσεις ή εκτοπισμό πληθυσμού. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περισσότεροι από 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι (22% του παγκόσμιου πληθυσμού) ζουν σε μέρη όπου οι παρατεταμένες κρίσεις και ανεπαρκείς υπηρεσίες υγείας τους αφήνουν χωρίς πρόσβαση στη βασική φροντίδα.
- Αντιμικροβιακή αντοχή
Ο χρόνος «τελειώνει», λέει ο ΠΟΥ. “Η αντιμικροβιακή αντοχή απειλεί να μας στείλει πίσω σε μια εποχή που δεν μπορούσαμε να θεραπεύσουμε λοιμώξεις όπως η πνευμονία, η φυματίωση, η γονόρροια και η σαλμονέλωση”. Η αδυναμία πρόληψης των λοιμώξεων θα μπορούσε, επίσης, να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τις χειρουργικές επεμβάσεις και τις θεραπευτικές διαδικασίες όπως η χημειοθεραπεία.
6. Ebola και άλλα παθογόνα υψηλής επικινδυνότητας
Το 2018, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αντιμετώπισε δύο ξεχωριστές εστίες Ebola, οι οποίες εξαπλώθηκαν σε πόλεις άνω του 1 εκατομμυρίου ανθρώπων. Μία εξ αυτών βρισκόταν σε σύγκρουση.
Σε διάσκεψη για την ετοιμότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης σχετικά τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, οι συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν στις αυξανόμενες προκλήσεις αντιμετώπισης των εστιών σε αστικές περιοχές.
7. Ανεπαρκής πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη
Η Πρωτοβάθμια Υγειονομική Φροντίδα (ΠΦΥ) μπορεί να καλύψει την πλειονότητα των αναγκών υγείας ενός ατόμου κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ωστόσο, πολλές χώρες δεν διαθέτουν επαρκείς εγκαταστάσεις. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι φέτος θα συνεργαστεί με τους εταίρους για την αναζωογόνηση και την ενίσχυση της ΠΦΥ των χωρών.
8. Διστακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό
Η απροθυμία ή η άρνηση εμβολιασμού παρά τη διαθεσιμότητα εμβολίων απειλεί να αντιστρέψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην καταπολέμηση ασθενειών που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα εμβόλια. Ο εμβολιασμός προλαμβάνει σήμερα 2 έως 3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο και άλλοι 1,5 εκατομμύριο θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν βελτιωθεί η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη, λέει ο ΠΟΥ.
9. Δάγκειος πυρετός
Αυτή η δυνητικά θανατηφόρα νόσος των κουνουπιών αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για δεκαετίες. Υπολογίζεται ότι το 40% του πλανήτη κινδυνεύει από τον δάγκειο πυρετό και περίπου 390 εκατομμύρια μολύνσεις σημειώνονται κάθε χρόνο. Η στρατηγική ελέγχου του δάγκειου πυρετού του ΠΟΥ στοχεύει στη μείωση των θανάτων κατά 50% έως το 2020.
10. HIV
Παρόλο που έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στην αντιμετώπιση του ιού HIV με τη χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων (22 εκατομμύρια βρίσκονται σε θεραπεία) και την πρόσβαση σε προληπτικά μέτρα, όπως προφύλαξη πριν από την έκθεση, η επιδημία συνεχίζεται, με σχεδόν 1 εκατομμύριο ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε χρόνο από τον ιό HIV / AIDS.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έρευνα σοκ: Ποια φονική επιδημία ενδέχεται να απειλεί και την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρομάζει η αύξηση κρουσμάτων ιλαράς – Αιτία το αντιεμβολιαστικό κίνημα
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κορυφαίοι φορείς υγείας: Οι πανδημίες της γρίπης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επανεμφανιστούν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί