Κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου εορτάζεται Παγκοσμίως η Διεθνής Ημέρα Ακτινολογίας, ως φόρο τιμής στον Wilhelm Conrad Roentgen.
Ο Γερμανός φυσικός Wilhelm Conrad Roentgen ανακάλυψε τις ακτίνες Χ, σαν σήμερα το 1895. Η ανακάλυψη του Roentgen χρησιμοποιήθηκε άμεσα σε πολλά πεδία, αλλά έφερε πραγματική επανάσταση στην Ιατρική, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο διαγνωστικής προσέγγισης των ασθενών, με τις ακτινογραφίες. Με την αλματώδη τεχνολογική ανάπτυξη και σε συνδυασμό με την επιστήμη των υπολογιστών, η ιατρική έχει πλέον στην φαρέτρα της συστήματα που βασίζονται στη χρήση των ακτίνων Χ, όπως ο Μαστογράφος και η Αξονική Τομογραφία. Παράλληλα, τις τελευταίες δεκαετίες, με την χρήση διαφορετικών μορφών ενέργειας, αναπτύχθηκαν απεικονιστικά και θεραπευτικά συστήματα που άλλαξαν ριζικά τον τρόπο διάγνωσης και θεραπείας πολλών ασθενειών, όπως ο Μαγνητικός Τομογράφος, η γ- camera, ο γραμμικός επιταχυντής.
Η ιατρική απεικόνιση αποτελεί σημαντικό και αναντικατάστατο κρίκο στην αλυσίδα της υγειονομικής περίθαλψης, με τους Τεχνολόγους Ακτινολόγους, τους Ιατρούς και το λοιπό επιστημονικό προσωπικό των απεικονιστικών τμημάτων να πορεύονται χέρι-χέρι για την ασφαλή και άρτια αξιοποίηση του εξοπλισμού προς όφελος των ληπτών των υπηρεσιών υγείας. Η Παγκόσμια Ημέρα Ακτινολογίας εορτάζεται κάθε χρόνο διεθνώς, με σκοπό να τιμήσει το Επιστημονικό προσωπικό που εργάζεται στα τμήματα αυτά, αλλά και την προώθηση του ρόλου της ιατρικής απεικόνισης στην υγειονομική περίθαλψη. Στα πλαίσια αυτής, στην Ελλάδα πραγματοποιείται έως τις 10 Νοεμβρίου το 1ο Συνέδριο της Ένωσης Τεχνολόγων Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας Ελλάδας-ΝΠΔΔ.
Το Συνέδριο περιλαμβάνει εισηγήσεις, στρογγυλές τράπεζες και δορυφορικές συνδέσεις από κορυφαίους φορείς, επιστημονικές εταιρείες, παρόχους υγείας και εκπροσώπους της βιομηχανίας. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέροντα workshops και hands-on sessions, που υπόσχονται πολύτιμη γνώση και πρακτικές δεξιότητες. Το επιστημονικό πρόγραμμα, το οποίο έχει καταρτιστεί με την επιμέλεια της Επιστημονικής Επιτροπής, καλύπτει όλες τις σύγχρονες πτυχές της επιστήμης της Ακτινοτεχνολογίας. Οι συμμετοχές προέρχονται από όλη την Ελλάδα, αποδεικνύοντας την ευρεία απήχηση του Συνεδρίου στην επαγγελματική κοινότητα. Στο Συνέδριο θα συμμετέχουν η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, η Εταιρεία Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης, η Ένωση Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, Τομέας Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας) καθώς και ομιλητές από όλη την Ελλάδα.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι διαθέσιμο εδώ.
Διαβάστε επίσης
Ζαχαράκη στην ΚΕΔΕ: Περισσότεροι πόροι στην T.A. για την κοινωνική πολιτική
ΣΒΕ: Προτεραιότητα για τη βιομηχανία η εργασιακή ασφάλεια και ευημερία των εργαζομένων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εικόνες Αποκάλυψης στο Λος Άντζελες από τις φονικές πυρκαγιές: Στους 7 οι νεκροί – Στάχτη 2.000 κτίρια
- Θύμα του Τραμπ το έτσι κι αλλιώς υπό κατάρρευση σύστημα διεθνούς διακυβέρνησης
- Η Eletson στα «νύχια» των funds: Η κρίσιμη μάχη που θα καθορίσει το μέλλον της ναυτιλιακής
- Ποια εταιρεία αγόρασε το 49% του «στρατηγείου» που στεγάζεται η αυτοκρατορία του Μέρντοχ