Προσπάθειες να εξηγήσουν γιατί η οξεία ηπατίτιδα εμφανίζεται σε παιδιά το τελευταίο διάστημα, κάνουν οι επιστήμονες.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, διευθύντρια στο Εργαστήριο Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόσεδρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Harvard, Παγώνα Λάγιου, μας εξηγεί πού κινούνται οι υποψίες της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, όσον αφορά στην ταυτότητα του «ένοχου» ιού, που, ήδη, έχει στοιχίσει την απώλεια της ζωής ενός παιδιού.

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Οι υποψίες

Αυτό, που τρομάζει, είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος τρόπος προστασίας – θεωρητικά τα παιδιά είναι επιρρεπή να νοσήσουν ανά πάσα στιγμή.

Η κα Λάγιου συνιστά ψυχραιμία και ξεκαθαρίζει: «Ακόμη ξέρουμε λίγα πράγματα. Ωστόσο η ηπατίτιδα δεν είναι παρενέργεια του εμβολίου για την COVID-19. Τα περισσότερα από τα παιδιά, που νοσούν, δεν είχαν κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο, είναι μικρής ηλικίας».

Και προσθέτει: «Όσο για το αν πρόκειται για επιπλοκή της COVID-19 αυτής καθαυτής, είναι κάτι που συζητείται, αλλά δεν είναι πάρα πολύ πιθανό σενάριο. Με βάση τα όσα γνωρίζουμε ως τώρα, μάλλον ο αδενοϊός 41 θεωρείται η πιο πιθανή αιτία. Πρόκειται για έναν ιό, που ξέρουμε ότι κυκλοφορεί και ότι έχει συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα. Ο αδενοϊός 41 είναι πολύ μεταδοτικός. Είναι πολύ πιο μεταδοτικός από τον κορονοϊό SARS-CoV-2».

Στην Ελλάδα οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές είναι σε εγρήγορση και έχουν λάβει οδηγίες, εάν εντοπιστεί ύποπτη συμπτωματολογία σε παιδί, να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ. Παράλληλα οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν εκπονήσει πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο, που θα τεθεί σε εφαρμογή, εάν παραστεί ανάγκη. Τα νοσοκομεία Παίδων έχουν λάβει οδηγίες να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να δεχθούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.

Η υποψία, ότι έχουμε και στη χώρα μας ένα περιστατικό, δεν επιβεβαιώθηκε. Πάντως είναι θέμα χρόνου να εμφανιστεί κρούσμα σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά και στην Ελλάδα, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Γιατί εμφανίστηκε τώρα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιώσει 169 κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, σε 12 χώρες. Έχουν γίνει 17 μεταμοσχεύσεις ήπατος και έχει καταγραφεί ένας θάνατος.

Δεν υπάρχει κάποια προληπτική αγωγή ή θεραπεία των συμπτωμάτων. Οι ειδικοί συνιστούν αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής, δεδομένης της μεγάλης μεταδοτικότητας της νόσου. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών περνά την ίωση λόγω αδενοϊού ελαφρά.

Γιατί, όμως, η οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά εμφανίστηκε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή;

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Παγώνα Λάγιου επισημαίνει σχετικά: «Λόγω του lockdown τα παιδιά δεν εξοικειώθηκαν με τις ιώσεις, όπως θα συνέβαινε εάν κυκλοφορούσαν κανονικά, εάν πήγαιναν στον παιδικό σταθμό και γενικότερα εάν συγχρωτίζονταν με άλλα παιδιά».

Πάντως ως τώρα το πρόβλημα έχει περιορισμένες διαστάσεις, αν και, σύμφωνα με την ειδικό, ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα περιστατικά, υποκλινικά, που δεν έγιναν αντιληπτά και δεν κατεγράφησαν.

«Τα παιδιά δεν τα κλείνουμε μέσα, ούτε τα μεγαλώνουμε σε αποστειρωμένο περιβάλλον. Οι γονείς με ψυχραιμία, να παρατηρούν τα παιδιά για τυχόν ίκτερο ή φαγούρα», συμπληρώνει η κα Λάγιου.

Τα «καμπανάκια»

Πιο συγκεκριμένα οι γιατροί συμβουλεύουν τους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους ηλικίας κάτω των 16 ετών, προκειμένου να διαπιστώσουν αν εμφανιστούν τα εξής συμπτώματα:

  • Ίκτερος
  • Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων
  • Κνησμός στο σώμα
  • Πυρετός
  • Ναυτία
  • Πόνος στην κοιλιακή χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Μαγιορκίνης: Θα έχουμε 5-10 βαριά περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα

Καθησυχαστικός ο Ηλίας Μόσιαλος για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά

Παγώνη για οξεία ηπατίτιδα σε μικρά παιδιά: Στο 10% των παιδιών που νόσησαν έγιναν μεταμοσχεύσεις