ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όταν η ουλίτιδα κάνει την εμφάνισή της, τα δόντια αλλά και η γενικότερη υγεία κινδυνεύουν. Γι’αυτό και η πρόληψη και αντιμετώπισή της, σε περίπτωση που έχει ήδη εγκατασταθεί στο στόμα, είναι απαραίτητη.
Ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων, η οποία οφείλεται κυρίως στην κακή υγιεινή του στόματος. Όταν τα δόντια δεν καθαρίζονται σωστά μένουν τροφές στο στόμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούν την μικροβιακή πλάκα (πέτρα). Η πλάκα με τη σειρά της περιέχει μικρόβια που παράγουν οξέα και ερεθίζουν τα ούλα, προκαλώντας διάφορα συμπτώματα.
Εκτός από την κακή υγιεινή του στόματος ουλίτιδα μπορεί να προκαλέσουν ο σακχαρώδης διαβήτης καθώς και ορισμένα νοσήματα του αίματος αλλά και ορμονικές διαταραχές (π.χ. εφηβεία, εγκυμοσύνη κ.ά.).
Η ουλίτιδα, αν εξελιχθεί, μπορεί να αναπτυχθεί σοβαρή περιοδοντική νόσος, όπου ο ιστός των ούλων υποχωρεί από τα δόντια, επιτρέποντας στα βακτήρια να καταστρέψουν το υποκείμενο οστό που τα υποστηρίζει και οδηγώντας τελικά στην απώλειά τους.
Όμως, η ουλίτιδα δεν απειλεί μόνο τα δόντια. Περισσότερες από 20 «καλού μεγέθους» μελέτες έχουν καταδείξει τη σχέση μεταξύ της ουλίτιδας και των καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, αυτή η σχέση δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί όπως άλλοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου (π.χ. το κάπνισμα ή η παχυσαρκία).
Ο διαβήτης και η ουλίτιδα μπορεί να αλληλεπιδρούν δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Οι κάθε είδους λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της ουλίτιδας, αναγκάζουν το σώμα να παράγει πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και δυσκολεύουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Αντίθετα, ο μη ρυθμισμένος διαβήτης εξασθενεί το μηχανισμό επούλωσης του οργανισμού, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο τον έλεγχο της ουλίτιδας.
Η ουλίτιδα μπορεί, επίσης, να επιταχύνει την εξέλιξη του προδιαβήτη (η κατάσταση κατά την οποία το σάκχαρο του αίματος είναι υψηλότερο από το φυσιολογικό, αλλά όχι τόσο υψηλό ώστε να διαγνωσθεί ως διαβήτης) σε διαβήτη.
Επίσης, έχει βρεθεί ότι η ουλίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
Τέλος, οι μελέτες δείχνουν ότι η πρώιμη θεραπεία της ουλίτιδας και η βελτίωση της στοματικής υγείας των γυναικών μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.
Tips πρόληψης
- Βουρτσίζετε τα δόντια σας καθημερινά πρωί – βράδυ αλλά και ενδιάμεσα στα γεύματα, ακόμα και μετά τον καφέ.
- Χρησιμοποιείτε καθημερινά το οδοντικό νήμα. Συχνά το βούρτσισμα δεν είναι αρκετό για να απομακρύνει τις τροφές από τα δόντια.
- Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε σόδα ή αλάτι για το βούρτσισμα των δοντιών.
- Χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμες με φθόριο.
- Αλλάζετε συχνά οδοντόβουρτσα ( περίπου κάθε 2 μήνες ).
- Προτιμήστε τις μέτριας σκληρότητας οδοντόβουρτσες.
- Κάνετε τουλάχιστον κάθε 6 μήνες ένα προληπτικό check up.
Πώς θα την αντιμετωπίσετε
Αν πάσχετε ήδη από ουλίτιδα επισκεφθείτε απαραιτήτως τον οδοντίατρο, ο οποίος θα εφαρμόσει λεπτομερή καθαρισμό των δοντιών, προκειμένου να αφαιρέσει πλήρως την πέτρα που έχει δημιουργηθεί. Στη συνέχεια με σωστό και τακτικό βούρτσισμα η φλεγμονή υποχωρεί.
Τα συμπτώματα, τα οποία πρέπει να σας οδηγήσουν στον γιατρό είναι:
- Έντονο κόκκινο χρώμα στα ούλα
- Διόγκωσή τους
- Πιθανή αιμορραγία, είτε αυτομάτως, είτε κατά την διάρκεια του βουρτσίσματος.
Αυτής της μορφής τα συμπτώματα, συνήθως συνοδεύονται και από κακοσμία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κακοσμία του στόματος: Όταν η αιτία δεν βρίσκεται στο στόμα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς σχετίζεται το βούρτσισμα των δοντιών με τον πιο θανατηφόρο καρκίνο
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στοματική υγεία: Πάνω από 1000 ασθένειες εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυρανάκης: Το σύστημα GOVSATCOM αναβαθμίζει γεωπολιτικά την Ελλάδα – Τι αλλάζει από 20/1/2025
- Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών
- Ράπτη: Ιστορικά υψηλές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού το 2024
- Κροατία: Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά από δημοσιοποίηση βίντεο που φαίνεται να πυροβολεί μέσα από αυτοκίνητο