Έναν μεγάλο μύθο που αφορά στην διαδικασία δωρεάς ομφαλοπλακουντιακού αίματος (ΟΠΑ) και την αντίληψη που έχει εδραιωθεί στο ευρύ κοινό σχετικά με την αποθήκευση ΟΠΑ για ιδία χρήση σε περίπτωση ασθενείας, κατέρριψε η διευθύντρια της Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), κα Αικατερίνη Σταυροπούλου-Γκιόκα, σε πρόσφατη διάλεξή της, στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.
«Είναι απαγορευτικό ιατρικά να δώσεις στο ίδιο το παιδί το δικό του αίμα και κανένας αιματολόγος παγκοσμίως δεν θα αναλάμβανε μια τέτοια περίπτωση», τόνισε η κα Σταυροπούλου-Γκιόκα, εξηγώντας ότι τα νοσήματα που απαιτούν μεταμόσχευση είναι κατά κύριο λόγο γενετικά, άρα το αίμα του ίδιου του ασθενή έχει την ίδια γενετική πληροφορία, ακόμα και την στιγμή της γέννησης του. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι οι μονάδες που πρόκειται να δοθούν προς μεταμόσχευση, υπόκεινται σε ειδικές εξετάσεις για τυχόν γενετικές ανωμαλίες πριν χορηγηθούν στον λήπτη.
Όπως η ίδια ανέφερε, ο 21ος αιώνας θα αποτελέσει σταθμό για τις κυτταρικές θεραπείες στην αντιμετώπιση σημαντικών νοσημάτων. Οι κυτταρικές θεραπείες, που αφορούν στη χορήγηση κυττάρων προς όφελος του λήπτη, κατατάσσονται σήμερα στις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις οι οποίες αυξάνουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης ευρέως φάσματος νοσημάτων, όπως τα εκφυλιστικά νοσήματα του νευρικού ιστού, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, οι καταστροφές της σπονδυλικής στήλης, τα εγκεφαλικά επεισόδια κα.
Σύμφωνα και με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η εξέλιξη των τεχνικών και της τεχνολογίας ανάπτυξης των κυτταρικών θεραπειών, προβλέπεται να ανοίξουν τον δρόμο στην επιστήμη για την εφαρμογή εξατομικευμένων θεραπειών σε πληθώρα σοβαρών ασθενειών.
Από το 2007, ο Πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, Joseph B. Martin είχε υποστηρίξει ότι «οι κυτταρικές θεραπείες ενδεχομένως να προσφέρουν στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων, ό,τι και τα αντιβιοτικά στην αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων τον περασμένο αιώνα».
Τα τελευταία 30 χρόνια, η πλέον αποτελεσματική θεραπεία για τα σχετικά νοσήματα είναι η χορήγηση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων που λαμβάνονται από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα. Η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος ως εναλλακτική της μεταμόσχευσης μυελού των οστών, πραγματοποιήθηκε το 1988 και από τότε ξεκίνησε το χρονικό της καθιέρωσης του ΟΠΑ στις κυτταρικές θεραπείες.
Τις μονάδες ΟΠΑ συλλέγουν οι μαιευτήρες από τον πλακούντα και τον ομφάλιο λώρο, αμέσως μετά από έναν φυσιολογικό τοκετό και αφού το νεογνό έχει απομακρυνθεί από την αίθουσα. Η κα Σταυροπούλου διευκρίνισε, ότι τα κύτταρα που λαμβάνονται από το ΟΠΑ δεν είναι βλαστοκύτταρα όπως λανθασμένα πιστεύει το ευρύ κοινό, τα οποία είναι τα κύτταρα που πολλαπλασιάζονται στο ενδομήτριο της μητέρας στα πρώτα στάδια της γονιμοποίησης του ωαρίου για τον σχηματισμό του εμβρύου.
Η ανακάλυψη των βλαστοκυττάρων και των ιδιοτήτων τους, που μπορούν να αποτελέσουν θεραπείες πρώτης γραμμής για μια πληθώρα σοβαρών ασθενειών ακόμα και στο μέλλον, προκάλεσαν παγκόσμιες αντιδράσεις επικαλούμενες ηθικούς προβληματισμούς. Τα κράτη προχώρησαν σε ειδικές νομοθεσίες απαγόρευσης της μελέτης τους, καθυστερώντας περίπου 20 χρόνια την πορεία της έρευνας τους. Για τον λόγο αυτό οι επιστήμονες θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να τα αντικαταστήσουν με κύτταρα του ΟΠΑ, τα οποία είναι πιο ώριμα αιμοποιητικά κύτταρα, που διατηρούν κάποιες από τις αρχέγονες ιδιότητες τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εγκυμοσύνη/τοκετός: Πώς μια ουρολοίμωξη (και άλλες λοιμώξεις) μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η προετοιμασία πρέπει να ξεκινάει χρόνια πριν για όσους σκοπεύουν να γίνουν γονείς
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παγκόσμια έρευνα: Όλοι είμαστε εν δυνάμει καταθλιπτικοί
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- TikTok: Η Perplexity AI προσφέρεται για συγχώνευση με την TikTok US
- Νέα Αριστερά: Στηρίζει την Λούκα Κατσέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Μυτιλήνη: 22χρονη κατήγγειλε τον σύντροφό της για ξυλοδαρμό ενώ κρατούσε το 3χρονο παιδί τους
- ΗΠΑ: “Σώστε το ΤΙΚΤΟΚ” παροτρύνει ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ