«Η Πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει το ΕΣΥ», υπογραμμίζει η διοικήτρια του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», Όλγα Μπαλαούρα, η οποία καθημερινά έρχεται αντιμέτωπη με πολλές και με διαφορετικές προκλήσεις.

Η διοίκηση ενός αντικαρκινικού νοσοκομείου και δη του μεγαλύτερου της χώρας σε περίοδο επιδημίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όπως αναφέρει η ίδια, είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους καρκινοπαθείς ασθενείς, ό,τι κι αν συμβαίνει.

1

Η κα Όλγα Μπαλαούρα έλκει την καταγωγή της από την Αγναντιά Τρικάλων. Την περίοδο 2010-2014 ήταν διοικήτρια στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα». Έχει διατελέσει ειδική σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την αναθεώρηση συστημάτων υγείας και ειδική σύμβουλος στην γερμανική GIZ, η οποία είχε αναλάβει την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ μετά τα μνημόνια.

Όπως εξηγεί στο Mononews, η υγεία αποτελούσε πάντοτε το πεδίο, στο οποίο ήθελε να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά. Αυτός ήταν και ο λόγος που, μετά από την αποφοίτησή της από το Παιδαγωγικό Τμήμα του ΕΚΠΑ, στράφηκε εξ’ ολοκλήρου προς αυτή. Έτσι, μετά από την αποφοίτησή της από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, συνέχισε τις σπουδές της στο London School of Economics (LSE), από το οποίο έλαβε, μετά από διετή φοίτηση, μεταπτυχιακό τίτλο στο Health Economics, Policy and Management.

Η κα Μπαλαούρα είναι παντρεμένη με τον δημοσιογράφο, σύμβουλο έκδοσης της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», Γιώργο Παπαχρήστο.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Κυρία Μπαλαούρα δυο χρόνια μετά την επιδημία σε τι κατάσταση είναι ο «Άγιος Σάββας»;

Η επιδημία, η οποία ελπίζω ότι θα αμβλυνθεί το επόμενο διάστημα, δεν αποτέλεσε ποτέ ανασχετικό στοιχείο για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων εκσυγχρονισμού του μεγαλύτερου ογκολογικού νοσοκομείου της χώρας. Δουλέψαμε παράλληλα με την επιδημία και το ίδιο θα κάνουμε για όσο αυτή συνεχίζεται.

Ασφαλώς και είχαμε κάποια προβλήματα στην αρχική της φάση. Είχαμε, για παράδειγμα, μια στιγμή σοβαρής διασποράς, αλλά καταφέραμε – με την συνδρομή των παραγόντων της επιτροπής διαχείρισης της επιδημίας – να την ελέγξουμε. Έκτοτε έχουμε τη γνώση και τα εργαλεία να αντιμετωπίσουμε με άμεσο και με αποτελεσματικό τρόπο τα όποια κρούσματα εμφανίζονται σποραδικά, σε ασθενείς μας ή μεταξύ του προσωπικού.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε αυτή την δύσκολη για όλο του ΕΣΥ περίοδο, το νοσοκομείο κατάφερε να καταστεί το μοναδικό της χώρας, που έλαβε την πιστοποίηση 15224 (για τους μυημένους ΕΝ15224:2016). Η πιστοποίηση δόθηκε μετά από ενδελεχή πολύμηνη επιθεώρηση του Οργανισμού Swiss Approval, η οποία έχει αξιολογηθεί ως διαπιστευμένος φορέας επιθεώρησης και πιστοποίησης από τον παγκόσμιας εμβέλειας Βρετανικό Οργανισμό Διαπίστευσης UKAS.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι στόχοι σας για το προσεχές διάστημα;

Η διαχείριση της επιδημίας είναι το καθημερινό μας στοίχημα, προκειμένου να συμβάλλουμε στον περιορισμό της. Ταυτόχρονα υπερβαίνουμε εαυτόν, ώστε η προσπάθεια αυτή να μην υποβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς μας, οι οποίοι έχουν την ανάγκη μιας απαιτητικής περίθαλψης, λόγω της συγκεκριμένης νόσου.

Νομίζω ότι αυτό το κορυφαίο στοίχημα για όλους μας, προσωπικό και διοίκησης, σιγά σιγά και με καθημερινό μόχθο το κερδίσαμε σε μεγάλο βαθμό.

Δεδομένου ότι στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχαν κάποιες διαφωνίες με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, ποια είναι η κατάσταση τώρα;

Δεν υπάρχουν διαφωνίες με το προσωπικό, ούτε προσωπικές συγκρούσεις. Η διοίκηση είναι εκεί για να επιλύσει προβλήματα και οι συνδικαλιστές επίσης για να προωθούν τις επιδιώξεις τους. Προσωπικά κατανοώ τις επιδιώξεις αυτές, αλλά μέχρι του σημείου που δεν δημιουργούν προσκόμματα στην ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και, αναπόφευκτα, σε βάρος των ασθενών μας. Αυτό δεν το επέτρεψα στο παρελθόν και δεν είμαι διατεθειμένη να αλλάξω αυτή μου τη θέση στο μέλλον.

Τα προβλήματα των καρκινοπαθών, όπως τα βιώνετε στην καθημερινότητά σας, ποια είναι;

Δύο είναι τα συναισθήματα. Η αγωνία για την πορεία της ανόδου, που τους έχει πλήξει, και ο φόβος για το μέλλον τους. Αλλά πρέπει να γνωρίζετε, ότι τα πράγματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου έχουν αλλάξει θεαματικά τα τελευταία χρόνια. Με εξαίρεση μερικές μορφές καρκίνου, οι περισσότερες των περιπτώσεων είναι ιάσιμες. Αρκεί, βεβαίως, να υπάρχει έγκαιρη πρόβλεψη. Γι’ αυτό, ως παραίνεση θα το αναφέρω περισσότερο, είναι απαραίτητο για όλους να είναι συνεπείς στον προληπτικό έλεγχο – και για μας τις γυναίκες πολύ περισσότερο.

Πώς βλέπετε τη συνεργασία Πολιτείας – νοσοκομείου;

Η Πολιτεία, στο μέτρο του δυνατού, και λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι η αντιμετώπιση της επιδημίας είναι σχεδόν μονοθεματική, κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει το ΕΣΥ, καθώς αναγνωρίζει ότι έχει να αντιμετωπίσει και όποιο άλλο πρόβλημα υγείας αντιμετώπιζαν έως την εμφάνισή της οι άνθρωποι.

Τι σας έχει διδάξει η εμπειρία σας από το συγκεκριμένο νοσοκομείο;

Οι άνθρωποι έχουν ταυτίσει τον «Άγιο Σάββα» με τον πόνο, την θλίψη, την αγωνία, τον φόβο. Δεν είναι έτσι. Μετά από δύο χρόνια στη διοίκηση του πρώτου Ογκολογικού Νοσοκομείου της χώρας, αυτό που έχω να πω στους ανθρώπους είναι ότι, περνώντας το κατώφλι του, θα βρουν την ελπίδα, την προσδοκία, την αλληλεγγύη, τη συμπόνια, τον συνάνθρωπο πάνω στον οποίο θα θελήσουν να ακουμπήσουν.

Ελεύθερος χρόνος υπάρχει; Πώς τον αξιοποιείτε;

Οι πολλές απαιτήσεις της διοίκησης ενός τόσο μεγάλου νοσοκομείου δεν αφήνουν αρκετά περιθώρια για ικανό ελεύθερο χρόνο. Όσος περισσεύει, διατίθεται για κάποιο ταξίδι (κάτι που αγαπώ ιδιαίτερα) και στα σκυλάκια της οικογένειας. Λατρεύω το διάβασμα και τις ταινίες και με συναρπάζουν τα φιλμ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, τα οποία βρίσκω καταπληκτικά.