ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η κ. Γεωργακοπούλου επέστησε την προσοχή στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων γρίπης, που έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών. «Την περίοδο αυτή, η δραστηριότητα της γρίπης είναι αυξημένη στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά μέσα στο αναμενόμενο πλαίσιο για την εποχική γρίπη», επεσήμανε.
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθούν τα παιδιά που προσβάλλονται από τον ιό
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί, όπως χαρακτηριστικά είπε, στην έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας από παιδιάτρους, στην περίπτωση που ένα παιδί παρουσιάσει ύποπτα, για κρούσμα γρίπης, συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, καταρροϊκά φαινόμενα, πονόλαιμο, βήχα, αλλά και κοιλιακό άλγος και εμετούς.
Η κ. Γεωργακοπούλου τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, να παραμένουν στο σπίτι, για όσο νοσούν, αλλά και για τις πρώτες 24, τουλάχιστον, ώρες μετά την εμφανή υποχώρηση τω συμπτωμάτων.
Για τους χώρους, όπου συγκεντρώνονται παιδιά, όπως οι σχολικές μονάδες, η ειδικός υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης των μέτρων, που σχετίζονται με τον περιορισμό της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης, όπως, για παράδειγμα, ο καλός αερισμός των χώρων.
Βασικό στοιχείο της καταπολέμησης της γριπικής εξάπλωσης είναι, όπως είπε, να τηρούνται αυστηρά όλοι οι κανόνες υγιεινής, τόσο από τα παιδιά, όσο και από τους εργαζόμενους στα σχολεία. «Δε χρειάζεται πανικός, αλλά εγρήγορση» δήλωσε σχετικά.
Μερικοί από τους κανόνες υγιεινής είναι:
- Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.
- Αποφυγή κοινής χρήσης μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
- Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.
- Απόρριψη χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων, άμεσα μετά από τη χρησιμοποίησή του.
- Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
- Τακτικό πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά χρησιμοποίηση αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος ή χαρτομάντιλων με αλκοόλη.
Επιτακτική η ανάγκη εμβολιασμού
Πολλά ακούγονται τελευταία για την αναγκαιότητα ή μη του εμβολιασμού, που σχετίζεται με την εποχική γρίπη. Η κ. Γεωργακοπούλου τοποθετείται, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει δίλημμα. «Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από την εποχική γρίπη. Παρότι η συνιστώμενη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το φθινόπωρο κάθε έτους, ανεμβολίαστα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (δηλαδή έχουν επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα) συνιστάται να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα».
Ο τρόπος μετάδοσης του γριπώδους συνδρόμου και πώς να την αποφύγουμε
Είναι εύκολο να κατανοήσουμε τον τρόπο που μεταδίδεται η γρίπη από το ένα άτομο στο άλλο, προκαλώντας ραγδαία εξάπλωση. Οι συνηθέστεροι τρόποι μετάδοσης είναι μέσω του του βήχα ή του φτερνίσματος του ασθενούς, μέσω των οποίων διασπείρονται στον αέρα ιοί, μέσω των σταγονιδίων, που εκτοξεύονται. Αυτό, δυστυχώς, είναι τόσο εύκολο να συμβεί, που ο ασθενής είναι δυνατό να το προκαλέσει και μόνο μιλώντας.
Τα χέρια είναι ακόμη ένα μέσο μετάδοσης του μικροβίου, όταν κάποιος έρχεται σε επαφή με μολυσμένα αντικείμενα και στη συνέχεια ακουμπά ευαίσθητα σημεία του σώματός του, όπως τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.
Είναι επόμενο, λοιπόν, ότι τα σημεία όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα είναι δυναμικοί χώροι εξάπλωσης της γρίπης. Άλλος ένας παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό είναι το κρύο.
Πως θα καταλάβετε ότι πιθανόν νοσείτε
Όσο απλός είναι ο τρόπος μετάδοσης της γρίπης, άλλο τόσο κοινά είναι και τα πρώτα συμπτώματά της, που μπορεί να παραπλανήσουν το άτομο και να μην καταλάβει αμέσως τι του συμβαίνει. Συγκεκριμένα, μερικά από τα συμπτώματα αποτελεί ο υψηλός πυρετός, οι μυικοί πόνοι και πόνοι των αρθρώσεων, ο πονοκέφαλος, η έντονη κόπωση, η καταρροή, ο πονόλαιμος και ο -ξηρός συνήθως- βήχας.
Για τα παιδιά μπορεί να ισχύουν και γαστρεντερικού χαρακτήρα συμπτώματα, όπως ναυτία, διάρροια και εμετοί. Για να εκδηλωθεί ο ιός χρειάζεται περίπου 1-4 ημέρες μετά την προσβολή του οργανισμού και συνήθως διαρκούν 2-7 ημέρες. Παρ’ όλα αυτά, ο βήχας είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το πέρας της ασθένειας.
Τα συμπτώματα, που θα πρέπει να κρούσουν το κώδωνα του κινδύνου για τους γονείς, ώστε να επισκεφθούν, μαζί με τα παιδιά τους το γιατρό, είναι: υψηλός και παρατεταμένος πυρετός, γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή, κυάνωση, άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής, μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία, διέγερση ή σπασμοί, επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα, ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης, καθώς και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος.
Πώς θα καταλάβουμε εάν νοσούμε από τη γρίπη;
Για να ξεχωρίσουμε τη γρίπη από το κοινό κρυολόγημα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς, ενώ τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι αρκετά πιο ελαφρά. Επίσης, στις περισσότερες περιπτώσεις οι ενδείξεις του κρυολογήματος είναι αποκλειστικά αναπνευστικού χαρακτήρα (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο και σπανίως παρουσιάζονται επιπλοκές.
Πως μπορώ να θεραπευτώ;
Σίγουρα ισχύει και για τη γρίπη η γνωστή φράση «θα κάνει τον κύκλο της». Απαραίτητη, σε αυτές τις περιπτώσεις κρίνεται η ξεκούραση, ενώ βοηθητικά είναι τα πολλά υγρά, και η λήψη αντιπυρετικών και παυσίπονων.
Αντιθέτως, τα αντιβιοτικά είναι απαγορευτικά στην αντιμετώπιση της γρίπης, καθώς δε συμβάλλουν στην καταπολέμησή της, αλλά, από την άλλη, μπορούν να επιτρέψουν την ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων, εξαιρετικά επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία.
Αντιικά μπορούν να χορηγηθούν από το γιατρό, κυρίως σε άτομα που συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου και αυτών που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα.
Εκείνοι που έχουν ελαφρά συμπτώματα, πάντως, δεν ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα, αφού ανακάμπτουν ήδη μέσα σε 3-4 μέρες, χωρίς να χρειάζονται φάρμακα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μιλάει η επιστήμη: Ο έρωτας είναι θεραπευτικός για ψυχή και σώμα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συγκλονίζει η Κατερίνα Βρανά: «Πώς γλίτωσα τον θάνατο»
MH ΧΑΣΕΤΕ: ΕΛΛΟΚ: Ακάλυπτες οι ανάγκες των παιδιών με καρκίνο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Δεν θα προσαρμόσουν τη στάση τους μετά τη μείωση του πυρηνικού ορίου από τη Ρωσία
- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: Συνάντηση εργασίας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB)
- Η επένδυση στους εργαζομένους ως φορέας ανάπτυξης μιας επιχείρησης
- Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του data center: Είμαστε πια μία φιλική χώρα προς τις ξένες επενδύσεις