ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν καταγραφεί οι υψηλότεροι ημερήσιοι αριθμοί κρουσμάτων μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων (4/5), με 78 κρούσματα στις 31/7, 110 στην 1/8 και 75 στις 2/8. Παράλληλα, ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των κρουσμάτων είναι εγχώρια και όχι εισαγόμενα, τα οποία εντοπίζονται και απομονώνονται πριν ακόμα διασπείρουν τον ιό.
Κατά την 1η Αυγούστου, ο μέσος ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα μας ήταν 1,4%, μόλις 0,1 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερος από αυτόν στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, στην Ισπανία ήταν 0,8%, στη Γερμανία 0,3% και στην Ιταλία 0,1% ( η τιμή αντιστοιχεί στο μέσο ρυθμό μεταβολής των τελευταίων επτά ημερών)*.
Είναι ενδεικτικό ότι ο ίδιος ρυθμός αύξησης (1,4%) καταγραφόταν στην Ελλάδα στις 22 Απριλίου, δηλαδή πριν ακόμα η επιδημία ελεγχθεί και αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.
Σύμφωνα με μελέτη του Παρατηρητηρίου Covid-19, ο δείκτης Rt (αριθμός των ατόμων που μπορεί να μολύνει ένα κρούσμα παρουσία των περιοριστικών μέτρων) παραμένει χαμηλός, στο 0,4. Ωστόσο, η μελέτη αυτή αφορά σε ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από 4 Μαΐου έως 30 Ιουλίου.
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της μελέτης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, τόνισε ότι διαφαίνεται μια σχετικά περιορισμένη επιδείνωση σε υγειονομικό επίπεδο, η οποία οφείλεται στα «εισαγόμενα κρούσματα» που εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας και σε εσωτερική διασπορά, λόγω χαλάρωσης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Σε ημερήσια βάση εντοπίζεται σταθερά ανοδικός αριθμός κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Σταθερές νοσηλείες σε ΜΕΘ και θάνατοι
Οι νοσηλείες σε ΜΕΘ και τα κρίσιμα περιστατικά, ακολούθησαν καθοδική πορεία, τον Απρίλιο και το Μάιο, με τις νοσηλείες σε ΜΕΘ να περιορίζονται στις 10 στις αρχές Ιουνίου έναντι, των 35 την 4η Μαϊου. Έκτοτε, η σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων μέσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο έχει οδηγήσει σε διατήρηση του μέσου όρου 10 νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ, χωρίς ενδείξεις περαιτέρω μείωσης. Ακόμη, το τελευταίο διάστημα σημειώνεται και αυξημένη ροή νοσηλειών σε απλές κλίνες (σ.σ. οι οποίες δεν ανακοινώνονται στις ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ), η οποία όμως -μέχρι στιγμής (30/7)- δεν λογίζεται ως «υπέρμετρα υψηλή». Θετική εξέλιξη είχε και η πορεία των θανάτων, των οποίων ο μέσος όρος από 2 την ημέρα προ της άρσης των μέτρων πρακτικά μηδενίστηκε τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου.
Τις τελευταίες ημέρες της μελέτης, η αύξηση των κρουσμάτων δε συνοδεύτηκε, από αντίστοιχη αύξηση θανάτων, κάτι που αποδίδεται και στη διασπορά του ιού σε μικρότερες ηλικιακά πληθυσμιακές ομάδες, στον εντοπισμό περισσότερων ασυμπτωματικών φορέων μέσω των στοχευμένων δειγματοληπτικών τεστ, καθώς και στη βελτίωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Παρότι τα στοιχεία της μελέτης είναι καθησυχαστικά, τα υψηλά νούμερα των τελευταίων τριών ημερών και με δεδομένο ότι ο Αύγουστος είναι περίοδος κορύφωσης των διακοπών για τον ελληνικό πληθυσμό, αναδεικνύουν την ανάγκη τήρησης των περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της διασποράς του ιού στη χώρα και την ασφάλεια της δημόσιας υγείας.
*Πηγή στοιχείων: lab.imedd.org/covid19