ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Διανύουμε ήδη την τρίτη ημέρα “επίσημης” συμβίωσης με τον κορονοϊό COVID-19 και οι εξελίξεις τρέχουν με πρωτοφανείς ταχύτητες για τα δεδομένα της χώρας.
Η ανησυχία των πολιτών έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ οι Αρχές έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να περιορίσουν κατά το δυνατό τη διασπορά του ιού στον πληθυσμό.
Ήδη έχουν ανακοινωθεί από τον υπεύθυνο ενημέρωσης για το θέμα, καθηγητή-λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, τα τέσσερα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα, δύο στη Θεσσαλονίκη (μια 38χρονη γυναίκα και το παιδί της) και δύο στην Αθήνα (δύο γυναίκες 36 και 40 ετών).
Παράλληλα, γίνεται ιχνηλάτηση των «υψηλού κινδύνου» επαφών τους, με βάση τον αλγόριθμο του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έτσι ώστε να εντοπιστούν τυχόν άλλα κρούσματα.
Σε κατ’ οίκον περιορισμό βρίσκονται δύο υπάλληλοι της Βουλής, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία, ενώ κλειστό θα παραμείνει την Παρασκευή (28/2/2020) το Κολλέγιο Αθηνών στο οποίο φοιτούν οι κόρες της 40χρονης που διαγνώστηκε με τον ιό. Κλειστό για προληπτικούς λόγους θα παραμείνει για 14 μέρες και το 105ο Δημοτικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης. Στο σχολείο αυτό είναι μαθητής ο γιός της 38χρονος κατοίκου της Θεσαλλονίκης.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, απεύθυνε έκκληση στους πολίτες να δείχνουν υπεύθυνη στάση σε περίπτωση που εκδηλώνουν «ύποπτα» συμπτώματα και συνέστησε ψυχραιμία, λέγοντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο μεγάλος αντίπαλος είναι ο πανικός.
Σε επιφυλακή το σύστημα υγείας
Οι υγειονομικές Αρχές της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και διαχειρίζονται τη νέα «απειλή» ακολουθώντας τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε ο ιός στην Ελλάδα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, διαβεβαίωσε ότι «είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι» και συνέστησε και ο ίδιος ψυχραιμία στους πολίτες αλλά και υπευθυνότητα ως προς την τήρηση των προληπτικών μέτρων.
Στην χώρα μας έχουν οριστεί από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ 13 νοσοκομεία αναφοράς, ανά Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), τα οποία διαθέτουν διαμορφωμένους χώρους, κατάλληλο εξοπλισμό και εξειδικευμένο και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, ώστε να αντιμετωπίσουν κρούσματα ή ύποπτα κρούσματα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχει καταγράφει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.
Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αριστοτέλους οι θεσμικοί φορείς του κλάδου του Φαρμάκου εγγυήθηκαν την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά.
«Ετοιμοπόλεμοι» είναι και οι γιατροί, με τα θεσμικά όργανα του κλάδου να προβαίνουν σε συνεχείς επικαιροποιημένες ενημερώσεις.
Στο μεταξύ, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε προκήρυξη για την πλήρωση 200 θέσεων υγειονομικού προσωπικού, ενώ με απόφαση του Βασίλη Κικίλια ανεστάλησαν όλες οι κανονικές άδειες των εργαζομένων στο υπουργείο και σε υγειονομικές δομές μέχρι νεωτέρας.
Τέλος, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και αποτροπής της εξάπλωσης της νόσου, τα οποία θα ενεργοποιούνται ανάλογα με τις εξελίξεις.
Άλλα έκτακτα μέτρα
«Λόγω άμεσου κινδύνου δημόσιας υγείας», με κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, ακυρώθηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες.
Στη λήψη μέτρων για τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και του επιβατικού κοινού για την πρόληψη του κοροναϊού, προχώρησε και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τη συμμετοχή της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ.
Τι να περιμένουμε
Το ενδεχόμενο της πανδημίας κοροναϊού μπαίνει στη ζωή μας ολοένα και περισσότερο, παρότι ο ΠΟΥ αρνείται να δεχθεί τον όρο, όπως τόνισε ο κος Τσιόδρας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των συντακτών υγείας για το θέμα, χθες, Πέμπτη.
«Βλέπουμε εκτεταμένη διασπορά και μετάδοση της νόσου εκτός Κίνας. Βλέπουμε περιοχές που μιλάνε για μετάδοση στην κοινότητα στην Αμερική και σε άλλες χώρες του κόσμου, τις ακούτε, τα καταγράφετε στο ρεπορτάζ σας. Πρέπει και εμείς, λοιπόν, να κινηθούμε με αυτό το γνώμονα της προστασίας των ανθρώπων, του γενικού κοινού.
Μην απορείτε, το περιμέναμε. Ο ιός αυτός δεν σέβεται τα σύνορα. Και ο κύριος τρόπος με τον οποίο δεν σέβεται τα σύνορα είναι αυτή η μετάδοση μέσω των ηπίων μορφών της νόσου», σημείωσε ο κος Τσιόδρας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μία νόσο η οποία δεν μεταδίδεται όταν τηρούνται σωστά οι κανόνες υγιεινής.
Οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί επισημαίνοντας ότι η συμπεριφορά του ιού είναι σταθερή, με ήπια ή καθόλου συμπτώματα στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων (85%), αλλά με υψηλή μεταδοτικότητα, ακόμη και από ασυμπτωματικούς φορείς.
Βάσει της εμπειρίας που υπάρχει από άλλους κοροναϊούς, πολλοί ειδικοί ευελπιστούν ότι με την αύξηση της θερμοκρασίας και την πτώση του ποσοστού υγρασίας στην ατμόσφαιρα –στην Ελλάδα γύρω στον Απρίλιο- θα ανασταλεί η δραστηριότητα του ιού. Όπως εξηγούν, σε αυτές τις συνθήκες, αυτού του είδους οι ιοί δεν μπορούν να επιβιώσουν και σιγά σιγά εξαφανίζονται. Ωστόσο, διευκρινίζουν ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο, καθώς η ανθρωπότητα έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με το συγκεκριμένο κοροναϊό και δεν υπάρχει ανάλογη εμπειρία από το παρελθόν.
Καθοριστικός ο ρόλος των πολιτών
Το πιο κρίσιμο ζήτημα για την υγειονομική ασφάλεια στη χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι η έγκαιρη ανίχνευση τυχόν άλλων κρουσμάτων, έτσι ώστε να περιοριστεί ο ιός πριν κάνει διασπορά στον πληθυσμό. Για τον ίδιο λόγο, ύψιστης σημασίας είναι και η τήρηση των μέτρων προστασίας από τους πολίτες.
Το υπουργείο Υγείας συνιστά:
-Να πλένουν συχνά και σχολαστικά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
-Όταν βήχουν ή φταρνίζονται, να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και να πλένουν αμέσως μετά τα χέρια τους.
-Να απορρίπτουν το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
-Να αποφεύγουν τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
-Να πλένουν τα χέρια τους: όταν μαγειρεύουν, όταν φροντίζουν ασθενείς, όταν έρχονται σε επαφή με ζώα.
-Να εμπιστεύονται τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή τους.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση μάσκας απαιτείται στα υγιή άτομα μόνο εάν φροντίζουν ένα άτομο με υποψία μόλυνσης COVID-19 καθώς και εάν βήχουν ή φταρνίζονται. Σε κάθε περίπτωση, οι μάσκες είναι αποτελεσματικές μόνο όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με συχνό καθαρισμό των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με σαπούνι και νερό.
Τι πρέπει να κάνουν όσοι εμφανίζουν συμπτώματα
Το υπουργείο Υγείας συνιστά τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, να επικοινωνούν με το γιατρό τους ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και να παραμένουν σπίτι τους.
Αν παρουσιάζουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, να ενημερώνουν αμέσως το πλήρωμα και να αναζητούν ιατρική βοήθεια.
Οι ειδικοί συνιστούν, τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτωματολογία, ακόμα και αν δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, να παραμένουν στο σπίτι τους και αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν να συμβουλευτούν το γιατρό τους ή να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ.
Εφόσον πληρούν τα κριτήρια ορισμού πιθανού κρούσματος θα παραπεμφθούν στο αρμόδια για την περιοχή τους νοσοκομείο αναφοράς για τον εργαστηριακό έλεγχο επιβεβαίωσης/αποκλεισμού της νόσου.