ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Λίγες ώρες έχουν περάσει, από όταν τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, και ήδη τα πρώτα σχόλια έχουν αναρτηθεί. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, έμπειρος ων, αναμένει να αντικρούσει τις αντιδράσεις των ιδιωτών παρόχων και των προμηθευτών, αλλά παράλληλα και να ακούσει τα παράπονα των ασφαλισμένων.
Οι νέες χρεώσεις, που αφορούν σε κάθε παραπεμπτικό για απεικονιστικές ή μικροβιολογικές εξετάσεις, είναι από 1 έως 3 ευρώ. Και μπορεί ο Υπουργός Υγείας να λέει ότι είναι μικρά τα ποσά αυτά και πράγματι να είναι για πολλούς, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους. Επιπλέον οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν 5 ευρώ ανά εμβολιασμό κατά της COVID-19 στα φαρμακεία.
Νομοσχέδιο Υπ. Υγείας: Οι εξτρά χρεώσεις
Στο άρθρο 24 του νομοσχεδίου αναφέρεται πως από την 1η Απριλίου οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ θα καταβάλουν στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων.
Σχετικά με τα διαγνωστικά, βέβαια, οι χρεώσεις προβλέπονταν έτσι κι αλλιώς, αλλά ως τώρα δεν είχαν εφαρμοστεί. Ο λόγος, για τον οποίον επιβλήθηκαν, είναι γιατί οι προϋπολογισμοί για τις αποζημιώσεις από τον ΕΟΠΥΥ δεν επαρκούν για όλες τις εξετάσεις, ούτε καν για τις μισές, όπως λέει χαρακτηριστικά η αγορά.
Ωστόσο με αυτές τις χρεώσεις δεν αναμένεται να μειωθεί ιδιαίτερα η… βάσανος του clawback, που για τα διαγνωστικά κέντρα είναι πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Ιδιωτικό έργο για γιατρούς του ΕΣΥ
Στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι οι γιατροί μπορούν να ανοίγουν ιδιωτικά ιατρεία ή και να απασχολούνται παράλληλα σε ιδιωτικές κλινικές.
Πιο συγκεκριμένα γράφει: «Κατ’ εξαίρεση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του πρώτου εδαφίου, σε χρόνο εκτός του τακτικού ωραρίου τους και των εφημεριών, να ασκούν ιδιωτικό έργο, υπό την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το συγκεκριμένο διάστημα απασχόλησης.
Ειδικότερα, οι ιατροί του ΕΣΥ δύνανται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος – τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης – επιμόρφωσης – εποπτείας των επαγγελματιών Υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων Υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες Υγείας υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας σύμφωνα με τη διαδικασία της παρούσας.
Τη σχετική άδεια την παρέχει ο διοικητής του νοσοκομείου ή του διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας όταν πρόκειται για Κέντρο Υγείας, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου ιατρού. Οι αιτήσεις υποβάλλονται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μηνός Δεκεμβρίου και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μηνός Μαΐου και αφορούν, αντιστοίχως, στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και στο δεύτερο εξάμηνο αυτού».
Τι άλλο προβλέπεται
Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» και θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση έως και την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024.
Σκοπός του είναι η ρύθμιση επειγόντων ζητημάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, που επιπλέον αποβλέπουν:
Στον προσδιορισμό της φύσης του εισοδήματος των ιατρών ΕΣΥ από τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων ως εισόδημα από άσκηση ιδιωτικού έργου,
Στην αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων των υγειονομικών δομών και Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς και ζητημάτων που άπτονται της χορήγησης ιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων,
Στη συγκέντρωση της προμήθειας των νοσοκομειακών φαρμάκων σε έναν φορέα, την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), με σκοπό την ταχύτερη εκκαθάριση και εξόφληση των προμηθευτών των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»,
Στον εξορθολογισμό και την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης,
Στην επίλυση ζητημάτων εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας, ιδίως του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ),
Στην επίτευξη εμβολιαστικής κάλυψης και καλύτερης επιτήρησης της εξέλιξης μετάδοσης της νόσου COVID-19.
Στην προώθηση ταχείας υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυριάκος Μητσοτάκης από Φινλανδία: Υποστηρίζουμε την Ουκρανία άνευ όρων
- Τρομοκρατική επίθεση στη Γερμανία: Το προφίλ του Σαουδάραβα γιατρού που έσπειρε τον θάνατο στη χριστουγεννιάτικη αγορά
- Τα πρωτεία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών για το 2023 σε Ελλάδα και Ιταλία
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών