Καίρια είναι η σημασία της άμεσης προσέλευσης στο νοσοκομείο για τα άτομα που παρουσιάζουν σήψη, καθώς η οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να στοιχίσει ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.
Όπως ανέφεραν οι ομιλητές σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή το Διεθνές Συνέδριο “ATHENA 2017”, διοργανώθηκε για δεύτερη φορά από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων στους Βαρέως Πάσχοντες Ασθενείς, στην Αθήνα, η σήψη είναι μια ακραία μορφή λοίμωξης κατά την οποία τα μικρόβια τροποποιούν την απάντηση του ανοσιακού μηχανισμού του ασθενούς με τέτοιο τρόπο ώστε τελικά αυτή η απάντηση να στρέφεται εναντίον του και να καταστρέφει τα όργανα ή να τον οδηγεί στο θάνατο.
Όπως ανέφερε ο αναπλ. καθηγητής Παθολογίας, Ευάγγελος Γιαμαρέλλος – Μπουρμπούλης, πρόκειται για ένα «φαινόμενο των καιρών» καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που νοσούν και τελικά καταλήγουν είχαν ιστορικό συνοσηρότητας. «Σύγχρονες νόσοι όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιοπάθειες κ.λπ., δημιουργούν ιδανικό υπόβαθρο» ανέφερε ο κ. Γιαμαρέλλος – Μπουρμπούλης.
Ο ίδιος τόνισε ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης, 120.000 ασθενείς προσβάλλονται στην Ελλάδα ετησίως από σήψη, εκ των οποίων πεθαίνει το 35-50%. «Το μέλλον στην αντιμετώπιση είναι η προσωποποιημένη θεραπεία, δηλαδή, οι ασθενείς ομαδοποιούνται σε διαφορετικό είδος θεραπείας ανάλογα με τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων, αλλά επιπρόσθετα εφαρμόζεται και ο γονιδιακός έλεγχος», συμπλήρωσε.
Βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αποτελεί η έγκαιρη προσέλευση στο νοσοκομείο και η άμεση χορήγηση της αντιβιοτικής θεραπείας.
Τα συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουν τον ασθενή στο νοσοκομείο χωρίς αναβολή (εντός μίας ώρας) είναι η δύσπνοια, η δυσκολία στην επικοινωνία με το περιβάλλον και η υποθερμία.
Οι άνθρωποι συχνά δεν δίνουν την απαιτούμενη σημασία στα παραπάνω, μη ειδικά συμπτώματα, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να φτάνουν στο νοσοκομείο όταν είναι ήδη αργά.
Η αλλαγή στη συμπεριφορά είναι ένα σύμπτωμα που συχνά παραβλέπεται στους ηλικιωμένους, άνω των 80 (κυρίως στην επαρχία), όπου συχνά εκλαμβάνεται ως αποτέλεσμα της γήρανσης.
Άλλα συμπτώματα είναι η έντονη αδιαθεσία, η ανορεξία, ο υψηλός πυρετός, η κατάπτωση, η ωχρότητα, η ανορεξία, η ταχυκαρδία, η ταχύπνοια, η πτώση της αρτηριακής πίεσης, τα οιδήματα και η αιμορραγία.
Σε κάθε περίπτωση, η εγρήγορση και έγκαιρη παρέμβαση, με ενδοφλέβια αντιβίωση και ορό, αποτελούν το κλειδί της επιτυχούς αντιμετώπισης αυτής της απειλητικής για τη ζωή κατάστασης. Οποιαδήποτε καθυστέρηση της μεταφοράς του ασθενούς στο νοσοκομείο θεωρείται από τους ειδικούς εγκληματική.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θνησιμότητα από καρδιαγγειακά: Την πρωτιά «διεκδικούν» οι γυναίκες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μόνο 2 στις 10 Ελληνίδες υποβάλλονται σε τεστ ΠΑΠ
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ψωρίαση: Μείωση της συμμετοχής στο κόστος θεραπείας προωθεί το υπουργείο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στη Σόφια ο Χρήστος Σταϊκούρας για το Sofia Economic Forum V
- Χατζηδάκης στο TikTok για προμήθειες τραπεζών: Για όσoυς μας κατηγορούν πως δεν δίνουμε «ούτε τ’ αγγέλου μας νερό»
- Παύλος Βασιλειάδης: Πέθανε ο εικαστικός που φιλοτέχνησε το φεγγάρι του Θερμαϊκού
- Παύλος Μαρινάκης: Σε πανικό ο Ανδρουλάκης – Προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και τα έκανε χειρότερα