ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανησυχητικά στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται οι Έλληνες τα ληγμένα φάρμακα προέκυψαν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας και παρουσιάστηκαν σε ημερίδα με θέμα: “Διαχείριση οικιακών φαρμάκων: Ευκαιρίες προς αξιοποίηση”, που διοργάνωσαν από κοινού το το δίκτυο αξιοποίησης περισσευούμενων φαρμάκων GIVMED με τους Φαρμακοποιούς του Kόσμου.
Σύμφωνα με αυτά, πολύ μικρό ποσοστό γνωρίζει τις σωστές πρακτικές διαχείρισης των ληγμένων φαρμάκων, με αποτέλεσμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την απειλή της δημόσιας υγείας. Ειδικότερα, το 37% πετάει τα ληγμένα φάρμακα στα σκουπίδια ή στην τουαλέτα, ενώ το 50% δεν γνωρίζει ποια είναι η χρήση των πράσινων κάδων των φαρμακείων.
Πράσινοι κάδοι
Με απόφαση του υπουργείου Υγείας, από το 2013 έχουν τοποθετηθεί ειδικοί κάδοι, στα φαρμακεία όλης της χώρας, προκειμένου να συλλέγονται τα ληγμένα και αχρησιμοποίητα φάρμακα, τα οποία κατά κανόνα καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής ή στις αποχετεύσεις. Η πρακτική αυτή προκαλεί βλαβερές συνέπειες, λόγω αθροιστικού αποτελέσματος στην ατομική και δημόσια υγεία, καθώς οι φαρμακευτικές (δραστικές) ουσίες που περιέχουν, επιστρέφουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας.
Τα άχρηστα φάρμακα που λαμβάνονται από τους πράσινους κάδους των φαρμακείων συγκεντρώνονται αρχικά στις φαρμακαποθήκες και στη συνέχεια μεταφέρονται στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), το οποίο έχει την ευθύνη για την αποστολή τους σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού, όπου αδρανοποιούνται ή καίγονται.
Δωρεά φαρμάκων
Τα ευρήματα άλλης έρευνας, τα οποία επίσης παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας, καταδεικνύουν ότι ναι μεν υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που είναι ευαισθητοποιημένο σχετικά με τη δωρεά φαρμάκων, αλλά προκύπτει σαν ανάγκη η ευρεία ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
Ειδικότερα, το 28% δώρισε φάρμακα τους τελευταίους 12 μήνες, το 4% αγοράζει φάρμακα για να τα δωρίσει και το 28% δε δωρίζει επειδή δεν γνωρίζει που να τα δωρίσει.
Το δίκτυο GIVMED, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που βοηθά κάθε ενδιαφερόμενο να δωρίσει τα φάρμακα που του περισσεύουν ακριβώς εκεί που υπάρχει ανάγκη. Συνεργάζεται με κοινωνικά φαρμακεία, γηροκομεία και ΜΚΟ ώστε να ξέρει κάθε στιγμή τις ανάγκες που υπάρχουν για φάρμακα σε κάθε περιοχή.
Τέλος, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία φαίνεται να διαχειρίζεται σωστά το οικιακό φαρμακείο, με το 83% των συμμετεχόντων να δηλώνει ότι γνωρίζει πολύ καλά τι φάρμακα φυλάσσει στο σπίτι του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έκκληση καρκινοπαθών και ογκολόγων για πρόσβαση στα νέα καινοτόμα φάρμακα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 6 τροφές και ποτά που αλληλεπιδρούν με φάρμακα
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: TAKE CARE: Δωρεάν εφαρμογή για ασθενείς που δεν παίρνουν σωστά τα φάρμακά τους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρηματιστήριο: Πάρτι στον ΟΛΘ με +3,30%, καλύτερο τίμημα θέλει η αγορά από τα 27 ευρώ
- UBS: Οι επενδυτές έχουν προτιμήσει Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank έπονται
- Πολυχρονόπουλος: Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος»
- «Σπίτι μου 2»: Στις 12.00 ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις – Τι να προσέξετε