ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την πρώτη αιτία θανάτου, παγκοσμίως, θα αποτελούν μέχρι το 2050 οι λοιμώξεις που προκαλούνται από πολυανθεκτικά μικρόβια. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμικροβιακή αντοχή, το 2050 θα έχουμε 10.000.000 θανάτους, παγκοσμίως, από 700.000 που έχουμε σήμερα.
Η πρόβλεψη χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς «μετριοπαθής» και η άνοδος της αντιμικροβιακής αντοχής ανέρχεται σε ποσοστό 40% μέχρι το 2050.
Την ίδια στιγμή, έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), δείχνει μια σοβαρή έλλειψη νέων -υπό ανάπτυξη- αντιβιοτικών για την καταπολέμηση της διογκούμενης αυτής απειλής.
Τα αντιβιοτικά είναι ουσίες που «σκοτώνουν» στελέχη μικροβίων προστατεύοντας τους ασθενείς από μικροβιακές λοιμώξεις. Ωστόσο, ορισμένα μικροβιακά στελέχη, ενώ ανήκουν στο αντιμικροβιακό φάσμα ενός αντιβιοτικού, εμφανίζουν επίκτητη αντίσταση σε αυτό. Το φαινόμενο αυτό είναι απόρροια της επανειλημμένης ή εσφαλμένης χρήσης αντιβιοτικών το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο επείγοντα προβλήματα δημόσιας υγείας στον κόσμο.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα περισσότερα από τα φάρμακα που αναπτύσσονται σήμερα είναι τροποποιήσεις των υπαρχουσών κατηγοριών αντιβιοτικών και αποτελούν μόνο βραχυπρόθεσμες λύσεις. Η έκθεση διαπίστωσε πολύ λίγες πιθανές θεραπευτικές επιλογές για εκείνες τις λοιμώξεις που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά, οι οποίες αναγνωρίζονται από τον ΠΟΥ ως οι μεγαλύτερες απειλές για την υγεία.
«Η παραγωγή νέων αντιμικροβιακών φαρμάκων έχει ελαττωθεί. Από την τριετία 85-88 που υπήρχαν νέες εισαγωγές πάνω από 30 αντιβιοτικών σήμερα ο αριθμός των νέων αντιβιοτικών έχει μειωθεί στα 2-3 την τετραετία», τόνισε μεταξύ άλλων ο φαρμακοποιός κ. Αντώνης Μαρκογιαννάκης, σε σχετικό FORUM που απευθυνόταν στους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς και διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), στο πλαίσιο του 10ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων.
Στην εκδήλωση έγινε αναφορά στην πρόσφατη νομοθεσία που αναβαθμίζει την σημασία που έχει ο έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων και περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση της Ομάδας Επιτήρησης Κατανάλωσης και Ορθής Χρήσης Αντιβιοτικών (ΟΕΚΟΧΑ) με συντονιστικό ρόλο για το νοσοκομειακό φαρμακοποιό.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ κ. Δέσποινα Μακριδάκη, «ο περιορισμός των πολυανθεκτικών στελεχών (και) μέσω της μείωσης της κατανάλωσης των “προστατευομένων” αντιβιοτικών αποτελούν στόχους εθνικής σημασίας για όλους μας και ως ΠΕΦΝΙ στηρίζουμε αυτές τις δράσεις».
Ακόμη επεσήμανε πώς μέσα από την λειτουργία των ΟΕΚΟΧΑ θα υπάρχουν πραγματικά στοιχεία καταγραφής των καταναλώσεων, ιδιαίτερα των προωθημένων αντιβιοτικών για να προστατευθούν και να ενδυναμωθούν οι ορθές πρακτικές και να υπάρχει αντιπροσωπευτική εικόνα για το σύνολο των νοσοκομείων από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η Ελλάδα βρίσκεται στον μέσο όρο κατανάλωσης αντιβιοτικών στα νοσοκομεία (στοιχεία 2015), όμως κατέχει την πρωτιά στην κατανάλωση των κλινικά σημαντικότερων αντιβιοτικών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υποτιμημένη εστία μόλυνσης τα πατώματα των νοσοκομείων
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 4 στους 10 επαγγελματίες υγείας εργάζονται ενώ έχουν συμπτώματα γρίπης
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νοσοκομειακές λοιμώξεις: Αρκετά οξυμένο το πρόβλημα στην Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μάικ Τζόνσον: Για “δραστικές περικοπές” στο προϋπολογισμό των ΗΠΑ δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων
- Wall Street: Έσπασε το αρνητικό σερί με άλμα 1,26% ο S&P 500 – Στο +4,45% η Nvidia
- Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη 4,8% για το WTI, με ώθηση ξανά από την Κίνα
- Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Η παρέμβαση της Ελλάδας για τη Λωρίδα της Γάζας