ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μελέτη – ορόσημο με επικεφαλής το Ινστιτούτο Black Dog της Αυστραλίας, αποκάλυψε ότι η τακτική άσκηση οποιασδήποτε έντασης μπορεί να αποτρέψει τη μελλοντική κατάθλιψη και, μάλιστα, έστω και μία ώρα την εβδομάδα θα μπορούσε να παρέχει σημαντική προστασία.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και εκτενέστερη μελέτη του είδους της, σε 33.908 Νορβηγούς ενήλικες, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν όσον αφορά στα επίπεδα άσκησής τους και τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, για 11 χρόνια.
Η διεθνής ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το 12% των περιπτώσεων κατάθλιψης θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν οι συμμετέχοντες επιδίδονταν σε μία μόνο ώρα σωματικής άσκησης κάθε εβδομάδα, ενώ τα οφέλη για την ψυχική υγεία ήταν ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο.
Την ίδια στιγμή οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι δεν ασκούνταν καθόλου, είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο, σε σύγκριση με εκείνους που ασκούνταν μία έως δύο ώρες την εβδομάδα.
«Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι η άσκηση παίζει κάποιο ρόλο στη θεραπεία των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε το δυναμικό της όσον αφορά στην πρόληψη της νόσου στο μέλλον», δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης, καθηγητής Samuel Harvey από το Ινστιτούτο Black Dog και το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW).
Αν και οι ερευνητές δεν αναφέρονται στο μηχανισμό μέσω του οποίου η άσκηση παρέχει αυτά τα οφέλη στην ψυχική υγεία, σύμφωνα με τον Harvey πιθανότατα να προκύπτουν από έναν συνδυασμό σωματικών και κοινωνικών επιδράσεων.
«Με την καθιστική ζωή να γίνεται ο κανόνας και τα ποσοστά της κατάθλιψης να αυξάνονται, παγκοσμίως, αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς υπογραμμίζουν ότι ακόμη και οι μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία», δήλωσε ο ίδιος.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο American Journal of Psychiatry.