ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εάν υποφέρετε συχνά από δυσκοιλιότητα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να διαμορφώσετε ανάλογα το μενού σας. Η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση του προβλήματος ή την επιδείνωσή του.
Γάλα και τυρί
Οι μεγάλες ποσότητες τυριού και γάλατος πρέπει να αποφεύγονται. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να αποκλείσετε τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σας. Απλώς περιορίστε την ποσότητα και αλλάξτε τις επιλογές σας. Δοκιμάστε το γιαούρτι με προβιοτικά, 9ζωντανά βακτήρια που είναι ευεργετικά για το πεπτικό σύστημα). Μπορεί να σας βοηθήσει.
Πρόχειρο ή προπαρασκευασμένο φαγητό
Αν οι απαιτήσεις της καθημερινότητάς σας σάς αναγκάζουν να τρώτε στο… πόδι, θα πρέπει να αλλάξετε τακτική. Τα έτοιμα φαγητά μπορεί να είναι βολικά, αλλά υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα (και όχι μόνο). Τα περισσότερα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν τα τρόφιμα να κινούνται μέσα στο πεπτικό σύστημα και διευκολύνουν τις κενώσεις.
Τηγανητά
Τα τηγανητά τρόφιμα είναι γεμάτα λίπος και είναι δύσκολο να χωνευτούν. Όταν οι τροφές μετακινούνται αργά μέσα στο παχύ έντερο, ενδέχεται να χάσουν πολύ νερό, με αποτέλεσμα τα κόπρανα να γίνονται σκληρά και ξερά και η αφόδευση δύσκολη και επίπονη.
Αυγά
Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, αλλά φτωχά σε φυτικές ίνες. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να τα αποκλείσετε από το μενού σας. Απλά προσθέστε μερικά τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Για παράδειγμα, δοκιμάστε μια ομελέτα με φρέσκο σπανάκι και ντομάτες.
Κρέας
Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και λίπος, αλλά χωρίς φυτικές ίνες, γι΄αυτό και είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από ένα λαχανικό, όπως το μπρόκολο. Αυτό θα βοηθήσει στο να κινηθεί η τροφή με άνεση στο πεπτικό σύστημα.
Γλυκίσματα
Τα γλυκίσματα και άλλες τροφές με ραφιναρισμένη ζάχαρη έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υγρά και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ξεπεράστε τις «υπογλυκαιμίες» σας με φράουλες και γιαούρτι.
Άσπρο ψωμί
Είναι φτιαγμένο με λευκό αλεύρι χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, γι’αυτό και η κατανάλωσή του έχει ως αποτέλεσμα τα ξηρά κόπρανα. Αντ’ αυτού προτιμήστε το ψωμί ολικής αλέσεως.
Καφεΐνη
Ο καφές μπορεί να βοηθάει κάποιους ανθρώπους στην αφόδευση, καθώς αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου, αλλά μπορεί να έχει και το αντίθετο αποτέλεσμα. Τα ροφήματα και τα αναψυκτικά με καφεΐνη είναι διουρητικά και προκαλούν αφυδάτωση στα κόπρανα, κάνοντάς τα σκληρά. Επομένως, εάν έχετε δυσκοιλιότητα, περιοριστείτε σε ένα φλιτζάνι την ημέρα για όσο διαρκεί το πρόβλημα.
Αλκοόλ
Όπως και ο καφές, το αλκοόλ είναι διουρητικό και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην τουαλέτα μέχρι να αποκατασταθούν τα υγρά στον οργανισμό. Στο πλαίσιο της πρόληψης, καλό θα ήταν μαζί με το αγαπημένο ποτό σας να πίνετε και άφθονο νερό. Σε γενικές γραμμές, το νερό είναι απαραίτητο για τη “δράση” των φυτικών ινών, κάνει τα κόπρανα μαλακά και εύκολες τις κενώσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πέτρες στη χολή: Είναι πάντα απαραίτητη η εγχείρηση;
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όταν ο πόνος της ψυχής «βγαίνει» στο σώμα
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εγκρίθηκε η πρώτη βιολογική θεραπεία για τη νόσο του Crohn
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»