ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι επιστήμονες στην Ελλάδα είναι καθησυχαστικοί, παρ’όλα αυτά συστήνουν τον εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού πληθυσμού, καθώς όπως λένε, ο ιός κάθε χρόνο εμφανίζει επιπλοκές, αλλά και κάποιους αναπόφευκτους θανάτους, ενώ χαρακτηρίζουν τον αντιεμβολιασμό ως το σημαντικότερο κίνδυνο τη χρονική στιγμή που διανύουμε.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) την περίοδο 2017-2018 θα κυκλοφορήσουν καθ’ υπεροχήν στελέχη γρίπης τύπου Α(Η3Ν2), τα ίδια στελέχη που κυριάρχησαν στην Αυστραλία χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί, η σε μικρότερο βαθμό συν-κυκλοφορία στελεχών τύπου Β, οι υπότυποι των οποίων καλύπτονται από το φετινό εμβόλιο.
Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων, ενώ ένδειξη για τον εμβολιασμό 2017-2018,σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και το Υπουργείο Υγείας, έχουν όλα τα άτομα μετά την ηλικία των 6 μηνών, ιδιαίτερα οι ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Τα παραπάνω στοιχεία για την πρόληψη της φετινής γρίπης, δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια Συζήτησης Στρογγυλής Τράπεζας από διακεκριμένους επιστήμονες, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να πάρουν σαφή θέση κατά του αντιεμβολιασμού. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της έναρξης του Γ’ κύκλου διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, που έχουν στόχο την έγκυρη ενημέρωση του κοινού για επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας.
«Οι επιδημικές εξάρσεις της γρίπης και της ιλαράς είναι το αντίτιμο που πληρώνουμε ως κοινωνία στις ανεύθυνες απόψεις και πρακτικές, του λεγόμενου Αντιεμβολιαστικού κινήματος», τόνισε ανοίγοντας την εκδήλωση, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος κος Παναγιώτης Μπεχράκης, ο οποίος δήλωσε ότι «Η πρόληψη αποτελεί τον σημαντικότερο τομέα της σύγχρονης ιατρικής που αναπτύσσεται αλματωδώς σε παγκόσμια κλίμακα».
Ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων κος Γιώργος Σαρόγλου, τόνισε ότι η γρίπη φέτος αναμένεται να προκαλέσει έξαρση κι αυτός είναι ο λόγος που δημιουργείται η ανάγκη ενημέρωσης και πρόληψης. Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Η γρίπη εμφανίζεται σε 2 μορφές: είτε ως ετήσια εποχική γρίπη, η οποία θα προκαλέσει κάθε χρονιά κάποιους αναπόφευκτους θανάτους, είτε ως επιδημία, όπως αυτή που ζήσαμε το 2009-2010. Δεν υπάρχουν ενδείξεις παρουσίας πανδημικών στελεχών γρίπης φέτος για την Ευρώπη, ωστόσο οι 108, επιβεβαιωμένοι εργαστηριακά, θάνατοι από γρίπη που συνέβησαν πέρυσι, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επαγρύπνησης και πρόληψης μέσω των ενδεδειγμένων εμβολιασμών», συμπλήρωσε ο κος Σαρόγλου.
Η διάσταση του προβλήματος στην Ελλάδα
Την ανάγκη να θυμόμαστε ότι κάθε χρόνο η γρίπη ευθύνεται για ένα σημαντικό ποσοστό νοσηρότητας και θνητότητας στον Ελληνικό πληθυσμό τόνισε ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κος Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.
«Κατά την περίοδο 2016-2017 επικράτησε ο υπότυπος γρίπης Α (Η3Ν2), με ένα μικρότερο κύμα γρίπης Β προς το τέλος της περιόδου. Παρατηρήθηκαν αρκετά λιγότερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης όμως, παράλληλα, καταγράφηκε μεγάλη αύξηση της γενικής θνησιμότητας, σχεδόν αποκλειστικά στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ ή απεβίωσαν από, εργαστηριακά επιβεβαιωμένη, γρίπη δεν είχαν εμβολιαστεί, αν και ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου», τόνισε ο κος Ρόζενμπεργκ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «τα παραπάνω καταδεικνύουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, ως το καλύτερο διαθέσιμο μέσο προστασίας από τη νόσο».
Το ΚΕΕΛΠΝΟ, ως ο αρμόδιος φορέας Δημόσιας Υγείας της χώρας, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, προγραμματίζει δράσεις για την αντιμετώπιση της έξαρσης της εποχικής γρίπης και κατά συνέπεια, την προστασία των πολιτών. «Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο,θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί τον ιατρικό κόσμο της χώρας, κρίνεται περισσότερο από ποτέ επιτακτική», κατέληξε ο κος Ρόζενμπεργκ.
Ο ρόλος του γιατρού
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής ο κος Μιχαήλ Βλασταράκος συνέστησε τον αντιγριπικό εμβολιασμό των γιατρών όλης της χώρας, επισημαίνοντας ότι οι γιατροί αλλά και όλοι οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να θωρακίσουν, όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά και τον υπόλοιπο πληθυσμό με τον αντιγριπικό εμβολιασμό, για την αποτροπή της επιδημικής έξαρσης της γρίπης στη χώρα μας.
Ο ρόλος του φαρμακοποιού
«Οι φαρμακοποιοί υπενθυμίζουν την ανάγκη του εμβολιασμού στους ασφαλισμένους και γενικά στα άτομα που προσέρχονται, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τον ρόλο του φαρμακοποιού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την πρόληψη. Τα 11.000 φαρμακεία μπορούν να αποτελέσουν πυρήνες ενημέρωσης του κοινού σύμφωνα με τις οδηγίες της ιατρικής κοινότητας», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κος Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ενώ χαρακτήρισε τις αντιεμβολιαστικές απόψεις, ως «επικίνδυνες»:
«Ο Αρμαγεδών του αντιεμβολιασμού αποτελεί τον σημαντικότερο κίνδυνο τη χρονική περίοδο που διανύουμε. Γιατροί, φαρμακοποιοί, αλλά και οι υπόλοιποι λειτουργοί της Υγείας πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα συνέργειες και συνεργασίες για τον άμεσο και έγκαιρο εμβολιασμό του πληθυσμού», είπε ο κος Θεοδοσιάδης, αναφέροντας, επίσης, ότι το 90% των εμβολιασμών πραγματοποιούνται στα φαρμακεία της χώρας.
Ελλάδα και αντιγριπικός εμβολιασμός
«Αν και η Ελλάδα εμφανίζει αύξηση στο ποσοστό των αντιγριπικών εμβολιασμών, παραμένουμε ακόμη σε χαμηλά ποσοστά σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό στόχο», τόνισε στην ομιλία της η αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινσιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, κα Αννα Τζώρτζη, η οποία αναφέρθηκε, επίσης «στην ανάγκη έγκυρης και επιστημονικά τεκμηριωμένης πληροφόρησης, ως μέσο προστασίας από τις ανεύθυνες και παραπλανητικές απόψεις που οδηγούν σε επικίνδυνες πρακτικές για την ατομική και δημόσια υγεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το επίκαιρο ζήτημα της επιδημικής έξαρσης της ιλαράς».
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφεται μία στατιστικά σημαντική αύξηση της εμβολιαστικής τάσης κατά 43% σε αντιπροσωπευτικό δείγμα στον ελληνικό πληθυσμό από το 2009 έως το 2014. Ωστόσο, η εμβολιαστική κάλυψη το 2014 ήταν 32,5% στον γενικό πληθυσμό και 40,2% στα άτομα με χρόνια νοσήματα, τη στιγμή που ο Π.Ο.Υ. και η Ε.Ε. συνιστούν τον εμβολιασμό του 75% των ανθρώπων υψηλού κινδύνου.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ για την περίοδο 2016-2017, η ίδια αυξητική τάση παρατηρείται και στους επαγγελματίες υγείας, με 65% αύξηση των εμβολισμών στα νοσοκομεία και 42% στα Κέντρα Υγείας. «Εντούτοις, στον ευαίσθητο χώρο της υγείας» όπως είπε η κα Τζώρτζη «υπάρχει ακόμα περιθώριο για υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη των εργαζόμενων, οι οποίοι οφείλουν να προστατεύσουν τους ασθενείς τους, αλλά και να αποτελέσουν πρότυπο για το ευρύ κοινό».
Δείτε ΕΔΩ τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σχετικά με τον φετινό αντιγριπικό εμβολιασμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στα 250 έφτασαν τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα – Πού εντοπίζονται τα περισσότερα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρευματοπάθειες: Τα συμπτώματα που πρέπει να σας οδηγήσουν στο ρευματολόγο
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ξεκινά ο εμβολιασμός κατά της γρίπης – Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ