• ΥΓΕΙΑ

    Πόσο «βρεφικό» είναι το απορρυπαντικό σας; Διαβάστε πριν απαντήσετε!


    Συχνά, οι νέες μαμάδες, αλλά και έγκυες γυναίκες που θέλουν να ετοιμάσουν την «προίκα» του μωρού τους, προβληματίζονται σχετικά με το απορρυπαντικό που πρέπει να χρησιμοποιήσουν για να πλύνουν τα βρεφικά ρούχα. Και όχι άδικα, καθώς το κατάλληλο απορρυπαντικό μπορεί να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για το μωρό τους.

    Ο Οδηγός για την Υγιεινή Καθαριότητα που έχει εκδώσει ο αμερικανικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός Environmental Working Group (EWG), αναφέρει  ότι πολλά κοινά συστατικά, των καθαριστικών οικιακής χρήσης –μεταξύ των οποίων και απορρυπαντικών ρούχων- όπως συντηρητικά, αρώματα, διαλύτες και επιφανειοδραστικά, είναι αλλεργιογόνα ή ερεθιστικά για το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα, βλαβερά για την γονιμότητα, αλλά και καρκινογόνα.

    Το 2008, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο μελέτης που διεξήγαγαν, εξέτασαν κορυφαία σε πωλήσεις απορρυπαντικά πλυντηρίου, και διαπίστωσαν ότι εκπέμπουν δεκάδες διαφορετικές χημικές ουσίες. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα προϊόντα αυτά περιείχαν τουλάχιστον μία ουσία που χαρακτηρίζεται ως «τοξική ή επικίνδυνη», σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία των ΗΠΑ, ενώ κανένα από αυτά τα χημικά δεν αναγραφόταν στην ετικέτα του προϊόντος.

    Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Occupational and Environmental Medicine, διαπίστωσε ότι τεχνητά (γενετικά τροποποιημένα) ένζυμα που χρησιμοποιούνται συχνά σε απορρυπαντικά ρούχων και άλλα χημικά προϊόντα της καθημερινότητας, είναι δυνητικά αλλεργιογόνα.

    Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές ότι τα βρεφικά ρουχαλάκια καλό είναι να πλένονται χωριστά από τα ρούχα της υπόλοιπης οικογένειας, με κατάλληλο βρεφικό απορρυπαντικό.

    Το δέρμα των βρεφών είναι απαλό και ευαίσθητο, ευάλωτο σε εξωτερικούς παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να το ερεθίσουν και να διαταράξουν τη φυσική υδρολιπιδική του ισορροπία.

    Για τη μέγιστη ασφάλεια πλύντε τα βρεφικά ρούχα σε θερμοκρασίες άνω των 60ο C, στεγνώστε τα στο φως του ήλιου, καθώς οι ηλιακές ακτίνες διαθέτουν μικροβιοκτόνo δράση και σιδερώστε τα σχολαστικά, από όλες τις πλευρές και από μέσα.

    Οι ιδιαίτερες ανάγκες

    Σύμφωνα με ειδικούς της κλινικής Κλίβελαντ «το πλύσιμο των παιδικών ρούχων και κλινοσκεπασμάτων με απαλό, υποαλλεργικό απορρυπαντικό μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ευαίσθητου δέρματος».

    Με τη χρήση ενός βρεφικού απορρυπαντικού μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης αλλεργιών και ερεθισμών στο βρεφικό δέρμα και περιορίζεται ο κίνδυνος για την εμφάνιση βρεφικού εκζέματος (ατοπικής δερματίτιδας), που μπορεί να «πυροδοτηθεί» από τα χημικά συστατικά.

    «Ένα παιδί που έχει δερματικά προβλήματα μπορεί να είναι πιο επιρρεπές σε αντιδράσεις σε απορρυπαντικά ρούχων. Το  οικογενειακό ιστορικό ατοπικής δερματίτιδας (έκζεμα) μπορεί επίσης να θέσει το βρέφος σε υψηλότερο κίνδυνο», αναφέρει η παιδοδερματολόγος της κλινικής Κλίβελαντ, Joan Tamburro, DO .

    Τα συστατικά ενός πραγματικά βρεφικού απορρυπαντικού ρούχων

    Ένα ειδικά σχεδιασμένο για βρέφη απορρυπαντικό πρέπει να διαθέτει τα εξής  χαρακτηριστικά:

    • Να περιέχει φυσικά συστατικά, να είναι υποαλλεργικό, δερματολογικά ελεγμένο, χωρίς χημικά συστατικά, χωρίς χημικές ουσίες παραγωγής αφρού και χωρίς τεχνητά αρώματα.
    • Να μην περιέχει parabens, που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά σε καλλυντικά και σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής και θεωρούνται καρκινογόνα, αλλά ούτε και πετροχημικά, δηλαδή χημικά προϊόντα που παράγονται από την απόσταξη της βενζίνης από το αργό πετρέλαιο. Τα πετροχημικά μπορούν να προκαλέσουν φωτοευαισθησία, ενώ φράσσουν τους πόρους του δέρματος.
    • Να μην περιέχει ένζυμα. Πολλά απορρυπαντικά βασίζουν την καθαριστική τους δύναμη στα ένζυμα (αμυλάσες, λιπάσες, πρωτεάσες), τα οποία μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα ή να πυροδοτήσουν το βρεφικό έκζεμα. Διαβάστε την ετικέτα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Περιμένετε παιδί; Αυτά είναι τα 4 λάθη που σας κοστίζουν πολλά χρήματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Όχι» στους χυμούς φρούτων πριν το 1ο έτος λέει τώρα η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τελικά είναι σωστό να κοιμούνται τα παιδιά στο κρεβάτι των γονιών τους;



    ΣΧΟΛΙΑ