ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης σπάνια φροντίζουν για την υγιεινή των στηθοσκοπίων μεταξύ των χρήσεων ανά ασθενή, παρά τη σημασία της για την πρόληψη των λοιμώξεων, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Infection Control.
Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν ενώ οι κατευθυντήριες οδηγίες για τον έλεγχο των λοιμώξεων, από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αναφέρουν ότι ο επαναχρησιμοποιούμενος ιατρικός εξοπλισμός πρέπει να υποβάλλεται σε απολύμανση μετά από κάθε χρήση.
Η έκθεση περιγράφει ένα πιλοτικό πρόγραμμα βελτίωσης της ποιότητας, κατά το οποίο οι συγγραφείς παρακολούθησαν τις συνήθειες υγιεινής των στηθοσκοπίων (με μάκτρα αλκοόλης, γέλη αλκοόλης ή απολυμαντικά μαντιλάκια) που ακολούθησαν φοιτητές Ιατρικής, ειδικευόμενοι και θεράποντες ιατροί πανεπιστημιακoύ νοσοκομείου τριτοβάθμιας φροντίδας, κατά την πρώτη εβδομάδα μιας εκ περιτροπής περιόδου τεσσάρων εβδομάδων. Η βασική παρατήρηση έδειξε ότι κανένας από τους συμμετέχοντες δεν απολύμαινε το στηθοσκόπιο μεταξύ των χρήσεων.
Στη συνέχεια, η ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale, προσπάθησε να εκπαιδεύσει τους κλινικούς γιατρούς σχετικά με τη σημασία της υγιεινής των στηθοσκοπίων, υπογραμμίζοντας την προσδοκία να ακολουθηθεί η διαδικασία. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν υπαινιγμοί για παρακολούθηση, το αποτέλεσμα που ακολούθησε ήταν το ίδιο: μηδενικό ποσοστό υγιεινής του στηθοσκοπίου.
Σύμφωνα με την Linda Greene, πρόεδρο του Συνδέσμου Επαγγελματιών για τον Έλεγχο των Λοιμώξεων και την Επιδημιολογία (APIC), τα στηθοσκόπια χρησιμοποιούνται επανειλημμένα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας και μολύνονται μετά από την επαφή με ασθενή, οπότε πρέπει να αντιμετωπίζονται ως δυνητικοί φορείς μετάδοσης βακτηρίων. Όπως τονίζει, μάλιστα, η μη απολύμανσή τους θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας των ασθενών, συγκρίσιμο με αυτό που προκαλεί η έλλειψη υγιεινής των χεριών των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης.
Τα παθογόνα που μπορεί να μεταδοθούν με τα στηθοσκόπια περιλαμβάνουν τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (Staphylococcus aureus), την ψευδομονάδα την αεριογόνο (Pseudomonas aeruginosa), το κλωστηρίδιο το δύσκολο (Clostridium difficile) και ανθεκτικούς στην βανκομυκίνη εντερόκοκκους. Πρόσφατη ελβετική μελέτη, μάλιστα, διαπίστωσε ότι τα στηθοσκόπια ήταν ικανά να μεταδώσουν δυνητικά θανατηφόρα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA).
Η ομάδα ανέμενε εξ αρχής ένα φτωχό αποτέλεσμα, με βάση τα χαμηλά ποσοστά υγιεινής των στηθοσκοπίων που έχουν αναφερθεί σε προγενέστερες μελέτες. Ωστόσο, έμεινε έκπληκτη από το γεγονός ότι κανείς δεν φρόντισε για την υγιεινή του ιατρικού αυτού εργαλείου, παρότι η διαδικασία συμπεριλαμβανόταν στη λίστα ελέγχου για την τελική αξιολόγηση των φοιτητών Ιατρικής του δεύτερου έτους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υποτιμημένη εστία μόλυνσης τα πατώματα των νοσοκομείων
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαβήτης τύπου Ι: Μπορεί μια ίωση να είναι η αιτία;
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Red alert από τον ΠΟΥ: Απαιτούνται άμεσα νέα αντιβιοτικά για 12 βακτήρια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία: Εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο
- Σπανούλης: Ήταν η μοίρα μου να πάω στον Ολυμπιακό, δεν είχα την ευκαιρία να ηγηθώ στον Παναθηναϊκό
- ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα Τέμπη
- Τουρκία: Φωτιά σε ξενοδοχείο – Διασώθηκαν οι εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι