Νέα εποχή ανοίγει στην διαχείριση της ημικρανίας, με τις αναμενόμενες ειδικές θεραπείες, να υπόσχονται καλύτερα αποτελέσματα, καλύτερη συμμόρφωση και καλύτερη ανοχή, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό στην πρόληψη της διαταραχής.

Η ημικρανία είναι μια εξουθενωτική νευρολογική διαταραχή που σχετίζεται συνήθως με μέτρια έως σοβαρή κεφαλαλγία, η οποία περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα των ατόμων να πραγματοποιούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έχει κατατάξει στις κορυφαίες δέκα αιτίες μακροχρόνιας ανικανότητας για άνδρες και γυναίκες, καθώς προσβάλλει πάνω από 10% του παγκόσμιου πληθυσμού (νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, την κατατάσσει στη 2η θέση). Ωστόσο, παρά τον επιπολασμό της, παραμένει ανεπαρκώς αναγνωρισμένη και θεραπευόμενη, καθότι πάνω από το 40% των πασχόντων δεν έχουν λάβει διάγνωση.

Στην Ελλάδα 750.000 άτομα υποφέρουν από ημικρανίες, από τους οποίους οι 75.000 πάσχουν από τη χρόνια μορφή της διαταραχής. Επιπλέον, υπάρχουν 7.500  που υποφέρουν από αθροιστική κεφαλαλγία, η οποία τους καθιστά αλειτουργικούς κατά το σύντομο μεν, εξοντωτικό δε, χρονικό διάστημα που διαρκεί.

«Οι πάσχοντες από ημικρανία δεν αντιμετωπίζονται με τη σοβαρότητα που τους αρμόζει. Το πρόβλημα υποτιμάται από εργοδότες, γιατρούς και σχεδιαστές υγείας», τόνισε ο καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας, κ. Δήμος-Δημήτριος  Μητσικώστας, σε ενημερωτική εκδήλωση για την ημικρανία, επισημαίνοντας ότι η διαταραχή αυτή αποτελεί πρωτεύον σύμπτωμα για ιατρική βοήθεια που παρέχουν τα Ιατρεία Κεφαλαλγίας, τα οποία λειτουργούν και σε πολλά δημόσια νοσοκομεία.

Πολλά υποσχόμενα τα νέα φάρμακα

Περίπου τα μισά από τα άτομα που πάσχουν από ημικρανία λαμβάνουν μόνα τους αγωγή με μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Μητσικώστας, η αλόγιστη χρήση των φαρμάκων αυτών μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στην πλειονότητά τους, οι άμεσα διαθέσιμες θεραπείες για την ημικρανία, συνταγογραφούμενες ή μη, έχουν ως στόχο την καταπράυνση των συμπτωμάτων όταν έχουν ήδη ξεκινήσει.

Όσον αφορά στις προληπτικές (ή προφυλακτικές) θεραπείες, αυτές που χρησιμοποιούνται σήμερα μειώνουν ενδεχομένως τον αριθμό επεισοδίων ημικρανίας κάθε μήνα, ωστόσο μόνο περίπου το 10% των ατόμων λαμβάνουν τέτοιου είδους  φάρμακα.

Γενικά, οι τρέχουσες προφυλακτικές θεραπείες αναπτύχθηκαν αρχικά για άλλες νόσους, όπως η επιληψία και οι καρδιακές παθήσεις, και σχετίζονται εν γένει με κακή αποτελεσματικότητα και ανεκτικότητα, κάτι που οδηγεί πολλούς ανθρώπους στο να τις διακόψουν.  Οι αναμενόμενες θεραπείες στοχεύουν απόλυτα στην προφύλαξη της ημικρανίας, αλλά και της αθροιστικής κεφαλαλγίας.

Πρόκειται για τα λεγόμενα «μονοκλωνικά αντισώματα», τα οποία έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των ήδη υπαρχουσών θεραπειών. «Τα νέα φάρμακα είναι απόλυτα ειδικά για την ημικρανία, εξασφαλίζουν μεγαλύτερη συμμόρφωση και έχουν μηδαμινές ανεπιθύμητες ενέργειες», εξήγησε  ο κ. Μητσικώστας.

Τα φάρμακα που βρίσκονται προ των πυλών της αγοράς είναι τέσσερα και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, αυτό που αναμένεται να κυκλοφορήσει πρώτο είναι το AMG 334 (erenumab).  Το erenumab είναι ένα αντι-CGRP μονοκλωνικό αντίσωμα που έχει αναπτυχθεί ειδικά για την πρόληψη της ημικρανίας. Είναι το μόνο πλήρως ανθρώπινο και δεσμεύεται εκλεκτικά στον υποδοχέα του CGRP, το οποίο θεωρείται ότι διαδραματίζει κύριο ρόλο στην πρόκληση του εξουθενωτικού πόνου της ημικρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ελληνική Εταιρία Κεφαλαλγίας: Απαραίτητη η ιατρική παρακολούθηση όσων υποφέρουν από πονοκεφάλους
 
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Nέο, πολλά υποσχόμενο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Erenumab: Δεκτή από τον ΕΜΑ η αίτηση άδειας κυκλοφορίας για την πρόληψη της ημικρανίας