ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με τα ευρήματά της, που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Infection Control (AJIC), το περιοδικό της Ένωσης Επαγγελματιών Ελέγχου Λοιμώξεων και Επιδημιολογίας (APIC), περίπου 4 στους 10 εργαζόμενους σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, πηγαίνουν στην εργασία τους ενώ εμφανίζουν γριπώδη συνδρομή (συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης), γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους ανθρώπους με τους οποίους έρχονται σε επαφή.
Η γριπώδης συνδρομή μπορεί να οφείλεται είτε στον ιό της γρίπης είτε σε άλλους ιούς που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν κάποια κοινά συμπτώματα με τη γρίπη. Όπως συμβαίνει σε όλους τους χώρους εργασίας, οι υπάλληλοι που έχουν κάποια μεταδοτική νόσο κινδυνεύουν να μολύνουν και άλλους εργαζόμενους στο χώρο όταν πηγαίνουν για δουλειά παρά τα συμπτώματά τους. Ο κίνδυνος αυτός λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, όταν πρόκειται για εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους ασθενείς, άτομα με ανοσοκαταστολή ή σοβαρές χρόνιες παθήσεις, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.
«Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Τουλάχιστον μία προηγούμενη μελέτη έχει δείξει ότι οι ασθενείς που εκτίθενται σε έναν άρρωστο επαγγελματία υγείας είναι πέντε φορές πιο πιθανό να προσβληθούν από λοίμωξη σχετιζόμενη με την υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Sophia Chiu, MD, MPH, από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Η μελέτη, συγκέντρωσε δεδομένα από 1.914 επαγγελματίες υγείας (γιατρούς, νοσηλευτές, βοηθούς, φαρμακοποιούς κ.ά.) κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης, την περίοδο 2014-2015. Οι ερωτώμενοι αυτοανέφεραν τη γριπώδη συνδρομή, περιγράφοντάς την ως το συνδυασμό πυρετού και βήχα ή πονόλαιμου, ενώ παρέθεσαν και τους παράγοντες που τους ώθησαν να παρευρεθούν στην εργασία τους (νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία, κέντρα μακροχρόνιας περίθαλψης κ.ά.), παρά τα συμπτώματά τους.
Ορισμένα από τα ευρήματα:
- Από τους 1.914 συμμετέχοντες, οι 414 δήλωσαν ότι είχαν παρουσιάσει γριπώδη συνδρομή. Από αυτούς, οι 183 ( 41,4%) ανέφεραν ότι εργάζονταν για διάμεση διάρκεια τριών ημερών ενώ παρουσίαζαν συμπτώματα.
- Οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία είχαν την υψηλότερη συχνότητα εργασίας με συμπτώματα γρίπης (49,3%), σε σύγκριση με αυτούς που εργάζονταν σε κέντρα μακροχρόνιας περίθαλψης (28,5%). Οι κλινικοί ήταν πιο πιθανά να εργαστούν με γριπώδη συνδρομή (44,3%), με τους φαρμακοποιούς (67,2%) και τους γιατρούς (63,2%) μεταξύ των ατόμων με τη μεγαλύτερη συχνότητα.
- Οι πιο συχνοί λόγοι για τους οποίους οι εργαζόμενοι επέλεξαν να μην πάρουν αναρρωτική άδεια ήταν η αίσθηση ότι μπορούσαν εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, ότι δεν αισθάνονταν “αρκετά άσχημα” για να μείνουν σπίτι, ότι αισθάνονταν σαν να μην ήταν «επικίνδυνοι» αλλά και η αίσθηση της επαγγελματικής υποχρέωσης προς τους συνεργάτες τους και η δυσκολία να βρεθεί κάποιος συνάδελφος για να τους καλύψει. Το 49,8% των εργαζομένων σε κέντρα μακροχρόνιας περίθαλψης ανέφεραν ότι εργάστηκαν παρά τα συμπτώματά τους επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να χάσουν την αμοιβή.
- Σύμφωνα με προηγουμένως δημοσιευμένα αποτελέσματα της έρευνας, μόνο το 77,3% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης (στην Ελλάδα το αντίστοιχο περσινό ποσοστό ήταν μικρότερο από 20%).
- Οι εργαζόμενοι με γριπώδη συνδρομή έχαναν κατά μ.ο. δύο εργάσιμες ημέρες. Από αυτούς, το 57,3% επισκέφθηκαν γιατρό για την ανακούφιση των συμπτωμάτων τους, ενώ το 25,2% αυτών διαγνώστηκαν με γρίπη.
«Συνιστούμε να λαμβάνονται μέτρα σε όλες τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης καθώς και να ενθαρρύνεται το προσωπικό να μην μεταβαίνει στην εργασία του όταν παρουσιάζει συμπτώματα μεταδοτικής νόσου», δήλωσε η Chiu.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν σε οποιονδήποτε παρουσιάζει συμπτώματα γρίπης να περιμένει 24 ώρες μετά την υποχώρηση του πυρετού πριν επιστρέψει στην εργασία του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υποτιμημένη εστία μόλυνσης τα πατώματα των νοσοκομείων
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάρκινσον: 10 χρόνια καλύτερης ζωής με την εμφύτευση φορητής αντλίας
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νοσοκομειακές λοιμώξεις: Αρκετά οξυμένο το πρόβλημα στην Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικά ρολόγια: Η Κίνα ροκανίζει τις εξαγωγές – Συνεχίστηκε η μείωση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο
- Αυλαία στους ομίλους του Nations League με κρίσιμα παιχνίδια
- Τράπεζα Κύπρου: Ποσοστό 4,75% απέκτησε η Wellington Management Group
- Ιvanka Trump: Με υποθήκη η ανακαίνιση της πολυτελούς έπαυλης των 24 εκατομμυρίων δολαρίων στο Indian Creek