• ΥΓΕΙΑ

    Κάθε πόση ώρα πρέπει να σηκωνόμαστε απ’ την καρέκλα και γιατί;


    Πολλές έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει πως η καθιστική ζωή είναι πολύ βλαβερή για την υγεία μας, καθώς δημιουργεί μια σωρεία διάφορων προβλημάτων στο σώμα μας και, επίσης, αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Στις έρευνες αυτές έρχεται να προστεθεί μια νέα μελέτη που επιβεβαιώνει τα παραπάνω.

    Οι ερευνητές και οι μελετητές των Ιατρικών Κέντρωνστα πανεπιστήμια Κολούμπια και Κορνέλ Νέας Υόρκης, ανέλυσαν στοιχεία περίπου 8.000 ατόμων (ηλικίας άνω των 45) και δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Annals of Internal Medicine”. Από την έρευνα φάνηκε πως ο μέσος χρόνος σωματικής ακινησίας στη διάρκεια μιας μέρας ήταν 12,3 ώρες, από τις 16, σχεδόν, ώρες που ήταν κανείς ξύπνιος μέσα στο 24ωρο.

    Σε συνέχεια της μελέτης, οι ερευνητές συνέδεσαν τα αποτελέσματα αυτά με τη θνησιμότητα που υπήρξε τα επόμενα 4 χρόνια και κατέληξαν στο ότι όσο πιο πολύ χρόνο περνούσε κανείς καθισμένος, τόσο πιο πολλές πιθανότητες είχε για πρόωρο θάνατο. Έκρυσαν το κώδωνα του κινδύνου σε όσους έχουν δουλειά γραφείου -που λόγω της φύσεως της εργασίας τους είναι αναπόφευκτο το να κάθονται- αλλά και στη γενικότερη συνήθεια καθισιού, δηλαδή στο σπίτι, στα μέσα μεταφοράς κλπ.

    Το συμπέρασμά τους ήταν πως τον μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, έχουν όσοι σηκώνονται κάθε περίπου μισή ώρα κι έτσι πρότειναν τα τακτά διαλείμματα από την ακινησία κάθε 30 λεπτά. Τόνισαν πως θα πρέπει να αποφεύγουμε να καθόμαστε πολλές ώρες μέσα στη μέρα γενικότερα, αλλά και πως θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα το συνεχόμενο καθισιό χωρίς διακοπή.

    Πέρα από το θέμα της θνησιμότητας, η πολύωρη καθιστική θέση προκαλεί μια κακή στάση σώματος, η οποία με τη σειρά της έχει κάποια αρνητικά αποτελέσματα. Συχνά προβλήματα που δημιουργούνται είναι η καμπούρα στην πλάτη, λόγω του ότι η σπονδυλική στήλη δεν βρίσκεται σε ευθεία, οι αφύσικες εντάσεις στα νεύρα του σώματος, όπως μούδιασμα ή σπασμοί, η δισκοπάθεια και οι μύες που παρακμάζουν.

    Έτσι θα πρέπει να υιοθετήσουμε κάποιες ωφέλιμες συνήθειες όπως: να σηκωνόμαστε όρθιοι συχνά από την καρέκλα, να στηρίζουμε την πλάτη μας στον τοίχο έστω για ένα λεπτό, να χρησιμοποιούμε -ειδικά στη δουλειά- εργονομικές καρέκλες ή έστω ήπιες διατάσεις και τεντώματα ενώ είμαστε καθιστοί, ώστε να επανακυκλοφορεί το αίμα στο σώμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δόντια: Ποιες τροφές τα καθαρίζουν και ποιες τα προστατεύουν
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου σε γυναίκες με συγκεκριμένο σωματότυπο
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ελληνική Εταιρία Κεφαλαλγίας: Απαραίτητη η ιατρική παρακολούθηση όσων υποφέρουν από πονοκεφάλους

     



    ΣΧΟΛΙΑ