Το όνειρο για πλούσια, μεταξένια μαλλιά δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα, αν δεν διοχετεύσουμε στον οργανισμό μας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μελέτες έχουν αποδείξει πως η υγεία και η εμφάνιση των μαλλιών μας, σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα της διατροφής μας.
Η μη ισορροπημένη διατροφή έχει σαν συνέπεια οι τρίχες των μαλλιών να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη τους. Αντίθετα, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή μπορούμε να εξασφαλίσουμε την υγεία των μαλλιών μας και να αποφύγουμε την τριχόπτωση, όταν αυτή οφείλεται σε διατροφικές ελλείψεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε φυσικά την ενυδάτωση του οργανισμού, έτσι ώστε να διατηρούνται και τα μαλλιά ενυδατωμένα. Τα διατροφικά στοιχεία που έχουν άμεση σχέση με την υγεία των μαλλιών είναι ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, οι βιταμίνες του συμπλέγμτος Β, οι βιταμίνες Α και C και η κυστεΐνη.
Σίδηρος: Είναι ένα από τα σημαντικότερα διατροφικά συστατικά για την υγεία των μαλλιών και η έλλειψή του είναι ένα από τα κυριότερα αίτια που οδηγεί και σε τριχόπτωση. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση (ΣΗΔ) σιδήρου κυμαίνεται από 8-18 mg για τους ενήλικες.
Τροφές: κρέας, εντόσθια, μαλάκια , οστρακοειδή, καρύδια, όσπρια, τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος είναι επίσης ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Εμπλέκεται στη σύνθεση των πρωτεϊνών και επομένως είναι απαραίτητος για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.
Τροφές: Οστρακοειδή, άπαχο κρέας, πουλερικά, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κολοκυθόσπορος (πασατέμπος), ηλιόσπορος, ολικής άλεσης δημητριακά
Βιταμίνη Α: Είναι σημαντική για το φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής. Η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μαλλιά με αποτέλεσμα να τα κάνει αδύναμα και εύθραυστα.
Τροφές: ζωικά προϊόντα όπως το συκώτι, τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά, το γάλα και το βούτυρο, καρότο, μπρόκολο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κόκκινη πιπεριά, βερίκοκα, πεπόνι
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως το Παντοθενικό οξύ, η Πυριδοξίνη και η Βιοτίνη, συμβάλλουν στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται το στέλεχος και ο θύλακας της τρίχας.
Τροφές: Κόκκινο κρέας, αυγά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί.
Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C συμβάλλει στην σύνθεση του κολλαγόνου, που αποτελεί τη βάση του ιστού του θύλακα από τον οποίο αναπαράγεται και αναπλάθεται η τρίχα.
Τροφές: Πορτοκάλι, ακτινίδιο, λεμόνι, βατόμούρα, φράουλες, πατάτες, πράσινες και κόκκινες πιπεριές, τομάτες, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο
Κυστεΐνη: Το κύριο συστατικό της τρίχας είναι η κερατίνη, μια πρωτεΐνη η οποία παράγεται από πολλά αμινοξέα, με κυριότερο την κυστεΐνη. Η Κυστεΐνη είναι το αμινοξύ που βρίσκεται σε μεγαλύτερη ποσότητα στα μαλλιά. Η ανάπτυξη των μαλλιών εξαρτάται από την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών από τα τριχοθυλάκια. Η ποσότητα και η ποιότητα των μαλλιών φθίνει όταν η δραστηριότητα των τριχοθυλακίων είναι μειωμένη. Η ταχύτητα ανάπτυξης, η πρωτεϊνική σύνθεση και η διάμετρος της τριχοφόρου ίνας εξαρτώνται από την ποσότητα της κυστεΐνης. Έχει αποδειχθεί ότι η μείωση της συγκέντρωσης κυστεΐνης στους θύλακες, οδηγεί σε ανάλογη μείωση τόσο της ταχύτητας ανάπτυξης όσο και της διαμέτρου της παραγόμενης τρίχας.
Τροφές: Κρέας, πουλερικά, αυγά, μπρόκολο, κρεμμύδι, σκόρδο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δείτε με ποιον καρκίνο συνδέεται o ανεπαρκής ύπνος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόση ηλιοθεραπεία χρειάζεται για να παραχθεί αρκετή βιταμίνη D
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λαμπερό χαμόγελο: Ποιες τροφές ωφελούν και ποιες βλάπτουν τα δόντια σας