• ΥΓΕΙΑ

    Πέθανε στα 40 από άνοια – Η μορφή της νόσου που “παίρνει” νέους

    Ο Gareth Wilmot


    Ένας δάσκαλος από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας από τους νεότερους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους από άνοια. Ο Gareth Wilmot, από το Μπάρνσλεϊ, διαγνώστηκε στα τριάντα πέντε του χρόνια με μετωποκροταφική άνοια, μια σπάνια μορφή της εκφυλιστικής ασθένειας, που συνήθως προσβάλλει άτομα ηλικίας 45 έως 65 ετών.

    Οι γιατροί αρχικά θεώρησαν ότι πρόκειται για κατάθλιψη, η οποία είναι πιο συχνή στη δεκαετία των 30. Ωστόσο, ενώ η νόσος προχωρούσε, ο ασθενής αντιμετώπιζε δυσκολίες στην ομιλία και έχανε βάρος, καθώς αρνιόταν να φάει και να πιει οτιδήποτε. Μέχρι που τελικά έγινε η «σκιά του εαυτού του», όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει σε τηλεοπτική εκπομπή το 2015, ο πατέρας του Graham Wilmot.

    Ο Wilmot,  ζούσε με τη σύντροφό του, αλλά μετά τη διάγνωσή του επέστρεψε στο πατρικό του και στη συνέχεια, όταν η κατάστασή του άρχισε να επιδεινώνεται, μεταφέρθηκε σε κέντρο φροντίδας, όπου άφησε και την τελευταία του πνοή.

    Μετωποκροταφική άνοια

    Η μετωποκροταφική άνοια εμφανίζεται όταν νευρικά κύτταρα στους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου πεθαίνουν. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η εκφύλιση του μετωποκροταφικού λοβού μπορεί να προκαλέσει έως και 10% όλων των περιπτώσεων άνοιας. Πλήττει συνήθως άτομα κάτω των 65 ετών, σε αντίθεση με το Αλτσχάιμερ που επηρεάζει άτομα άνω των 65.

    Ο Gareth Wilmot έχοντας χάσει πολλά κιλά
    Ο Gareth Wilmot έχοντας χάσει πολλά κιλά

    Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα συμπτώματα συνίστανται σε έντονη λειτουργική έκπτωση, στερώντας σταδιακά από τους πάσχοντες βασικές λειτουργίες όπως η σκέψη, η ομιλία, η βάδιση και η κοινωνικοποίηση.

    Στα πρώιμα στάδια εμφανίζεται ένας τύπος συμπτωμάτων, όσο όμως η ασθένεια εξελίσσεται εμφανίζονται και άλλοι τύποι, καθώς επηρεάζονται περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου.

    Η διάγνωση της νόσου στην χώρα μας φαίνεται να καθυστερεί ιδιαίτερα όταν η έναρξη  της αφορά συμπτώματα συμπεριφοράς και προσωπικότητας, τα οποία συχνά παρανοούνται, προκαλώντας ένταση και συγκρούσεις. Για παράδειγμα ένα άτομο με συμπεριφορική μετωποκροταφική εκφύλιση μπορεί να παραμελεί την προσωπική του υγιεινή ή να κάνει μικροκλοπές. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οι άνθρωποι με αυτές τις διαταραχές δεν μπορούν να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους ή άλλα συμπτώματα.

    Ο ρυθμός εξέλιξης των συμπτωμάτων και η διάρκεια της ασθένειας διαφέρουν σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σε γενικές γραμμές κάθε τύπος μετωποκροταφικής εκφύλισης ακολουθεί ένα πρότυπο, όπου τα συμπτώματα που εμφανίζονται στο αρχικό στάδιο γίνονται πιο έντονα και προκαλούν αναπηρία σε μια πορεία 8-10 χρόνων.

    Στο τελικό στάδιο της νόσου συνήθως είναι απαραίτητη 24ωρη φροντίδα είτε στο σπίτι, είτε σε κάποιο ίδρυμα. Η σωματική έκπτωση που παρατηρείται σε όλες τις φάσεις της ασθένειας γίνεται ακόμα πιο έντονη. Τελικά το άτομο με μετωποκροταφική εκφύλιση μπορεί να έχει μεγάλη δυσκολία στην κατάποση, μάσηση και στον έλεγχο της κύστης και του εντέρου.

    Ο θάνατος από μετωποκροταφική εκφύλιση προκαλείται από τις συνέπειες της έκπτωσης των σωματικών λειτουργιών, συνήθως μολύνσεις στους πνεύμονες, το δέρμα και το ουροποιητικό σύστημα. Παρότι υπάρχει έντονη διακύμανση, ο χρόνος από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων μέχρι την κατάληξη είναι συνήθως οκτώ χρόνια ενώ ο χρόνος από τη στιγμή που τίθεται η διάγνωση είναι κατά μέσο όρο περίπου πέντε χρόνια.

    Σήμερα δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία για τη μετωποκροταφική εκφύλιση. Ωστόσο μέσα από την έρευνα βελτιώνεται η γνώση και η κατανόηση αυτών των δύσκολων καταστάσεων. Η πρόοδος αυτή ανοίγει πόρτες για καλύτερη διάγνωση, βελτιωμένη φροντίδα και εν τέλει πιθανές νέες θεραπείες.

    Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μετωποκροταφική εκφύλιση μπορείτε να βρείτε εδώ.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καρκίνος μαστού: Επικίνδυνη η “αλληλεπίδραση” καπνίσματος – ακτινοθεραπείας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένας ειδικός εξηγεί πώς θα προστατευθείτε από τις αλλεργίες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καισαρική τομή: Τι λένε οι μαιευτήρες για το υψηλό ποσοστό στη χώρα μας



    ΣΧΟΛΙΑ