ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Η εξήγηση για το υψηλό ποσοστό γεννήσεων με καισαρική τομή στη χώρα (57%) είναι πολυδιάστατη και δεν μπορεί να αποδοθεί a priori στη κακή άσκηση της Ιατρικής από τους επαγγελματίες υγείας στο χώρο της Μαιευτικής, υπογραμμίζει η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία (ΕΜΓΕ).
Όπως εξηγεί, οι ενδείξεις για μια καισαρική τομή είναι σαφώς καθορισμένες από διεθνείς επιστημονικές εταιρείες και οργανισμούς και δεν είναι δυνατό να αγνοηθούν ή να παρερμηνευθούν κατά το δοκούν. Παράλληλα, επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αγνοούνται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εποχής μας, τα οποία εξηγούν σε μεγάλο βαθμό αυτά τα ποσοστά, όπως η σημαντικά πιο αυξημένη ηλικία των σημερινών εγκύων σε σχέση με το παρελθόν, ως αποτέλεσμα της προόδου στην εξωσωματική γονιμοποίηση.
Σε ό,τι αφορά τους φυσιολογικούς τοκετούς μετά από καισαρική τομή, η ΕΜΓΕ επισημαίνει υπάρχει διεθνώς μια σειρά προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται, τόσο για την έγκυο όσο και για το διαθέσιμο ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ένα τέτοιο εγχείρημα θέτει σε σαφή κίνδυνο την υγεία της μητέρας και του εμβρύου.
Η ΕΜΓΕ αναφέρεται και στην πρόθεση αρκετών ιατρών, και όχι μόνο Μαιευτήρων, για «αμυντική» άσκηση Ιατρικής, υπό την έννοια των συνεχώς αυξανόμενων ποινικών διαδικασιών, όπως αγωγών και μηνύσεων, με τη μη διενέργεια Καισαρικής τομής να αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες αυτών των αγωγών. «Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνεται και θα πρέπει να ερμηνεύεται υπό διαφορετικό πρίσμα κάθε απόφαση για Καισαρική τομή», αναφέρει.
Η υποστελέχωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (μαιευτήρες, μαίες και αναισθησιολόγοι), σύμφωνα με την ΕΜΓΕ, επηρεάζει επίσης το υψηλό ποσοστό καισαρικών τομών, καθώς μπορεί να μην παρέχονται υπηρεσίες απρόσκοπτα και με τον απαιτούμενο αριθμό προσωπικού για όλο το 24ωρο σε ορισμένα μαιευτήρια, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα επισκληριδίου αναλγησίας.
Τέλος, αναφέρεται στην επιθυμία ολοένα και περισσότερων γυναικών, είτε για απευθείας προγραμματισμένη καισαρική τομή, ή μετά από λίγες ώρες προσπάθειας τοκετού, αντικατοπτρίζοντας τη νοοτροπία «ευκολίας» της σύγχρονης εποχής. Η επιθυμία της γυναίκας ως ένδειξη για καισαρική τομή αναφέρεται όχι μόνο στην οδηγία της ΕΜΓΕ, αλλά και στις αντίστοιχες οδηγίες διεθνών οργανισμών.
Η ΕΜΓΕ είναι ήδη σε συνεργασία με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και το Υπουργείο Yγείας για το ποσοστό γεννήσεων με καισαρική τομή και τους έχει αποστείλει τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες που έχει εκδώσει ήδη από το έτος 2014, όπου ορίζονται με σαφήνεια και σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία οι ενδείξεις Καισαρικής τομής.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες αλλά και οι φόρμες συγκατάθεσης έχουν επίσης αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΜΓΕ www.hsog.gr Το ΚΕΣΥ ενέκρινε σε πρόσφατη συνεδρίασή του τις ως άνω κατευθυντήριες οδηγίες και έχουν πλέον αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.
Μελέτη της ΕΜΓΕ και προσδοκίες
Στοχεύοντας στη μείωση του ποσοστού των καισαρικών τομών στα μαιευτήρια της χώρας μας, η ΕΜΓΕ αποφάσισε τον Δεκέμβριο 2016 να πραγματοποιήσει μια προοπτική τυχαιοποιημένη μελέτη παρέμβασης με θέμα τον τρόπο τοκετού στα Ελληνικά Μαιευτήρια (κολπικός και Καισαρική).
Η μελέτη αναμένεται να δώσει νέες πληροφορίες σχετικά με τις συνέπειες, τα πλεονεκτήματα, τις δυνατότητες και τις προκλήσεις κατά την εφαρμογή και συνεπή χρήση ενός συνόλου κατευθυντήριων γραμμών για τις Καισαρικές τομές στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματά της αναμένεται να οδηγήσουν σε βελτιώσεις στην ποιότητα της μητρικής και νεογνικής φροντίδας, ιδίως όσον αφορά την ελαχιστοποίηση των υψηλών ποσοστών Καισαρικής τομής. Η ΕΜΓΕ, μέσω της μελέτης, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), το Υπουργείο Υγείας και άλλοι φορείς, θα ελέγξει με επιστημονικό τρόπο αν η εφαρμογή των οδηγιών και των συγκαταθέσεών της θα οδηγήσει σε μείωση των ποσοστών Καισαρικής τομής στην Ελλάδα.
Στο ίδιο πλαίσιο η ΕΜΓΕ κλήθηκε σε συνάντηση με εκπροσώπους του ΠΟΥ το Νοέμβριο 2016, κατά την οποία συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα των Καισαρικών τομών και διατυπώθηκαν οι απόψεις της ΕΜΓΕ για την μείωσή του.
Οι μαιευτήρες-γυναικολόγοι επισημαίνουν την πολυπλοκότητα του προβλήματος και την αναγκαιότητα αντιμετώπισής του, μέσα από την αλλαγή νοοτροπίας και βελτίωση της εκπαίδευσης κάθε επαγγελματία υγείας και της ελληνικής κοινωνίας συνολικά.
Τέλος υπογραμμίζουν το υψηλό επίπεδο άσκησης Ιατρικής στη χώρα μας, υπενθυμίζοντας πρόσφατες δημοσιεύσεις από το διεθνή τύπο, όπως στην εφημερίδα Independent, όπου η Ελλάδα αναφέρεται, βάσει διεθνούς έρευνας, ως ένα από τα ασφαλή μέρη για να γεννήσει μια γυναίκα, κυρίως λόγω της κατακόρυφης μείωσης των ποσοστών μητρικής και νεογνικής νοσηρότητας και θνησιμότητας τα τελευταία χρόνια στη χώρα.
Η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία (ΕΜΓΕ) εκπροσωπεί όλους τους Μαιευτήρες-Γυναικολόγους, τους ιδιώτες ιατρούς, ιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πανεπιστημιακούς ιατρούς, ως η μεγαλύτερη και βασική επιστημονική εταιρεία Μαιευτήρων-Γυναικολόγων στην Ελλάδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αναβιώνουν ασθένειες του παρελθόντος. Αιτία, οι κακές συνήθειες!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόση ηλιοθεραπεία χρειάζεται για να παραχθεί αρκετή βιταμίνη D
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δένδιας: Ευχήθηκε από την την οριογραμμή της Ελλάδας στον Έβρο
- Χριστούγεννα: Εκατομμύρια χριστιανοί γιορτάζουν κάτω από την σκιά του πολέμου
- ΕΥΔΑΠ: Διακοπή νερού ανήμερα των Χριστουγέννων σε 5 περιοχές της Αττικής
- Πάπας Φραγκίσκος: «Να πέσουν τα τείχη, να επιτευχθεί μία κοινή λύση» για την επανένωση της Κύπρου