• ΥΓΕΙΑ

    ΠΦΥ: Φεύγει το ΠΕΔΥ έρχεται ο οικογενειακός γιατρός

    υπουργείο Υγείας Ξανθός

    Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Υγείας


     

    Πολλές αλλαγές στο σύστημα υγείας φέρνει το νέο σχέδιο νόμου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ( ΠΦΥ ), το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση. Μεταξύ αυτών, το τέλος της επωνυμίας Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) και η σταδιακή καθιέρωση του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος θα παραπέμπει στις κατάλληλες, κατά περίπτωση, ειδικότητες.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του σχεδίου νόμου, η πρωτοβάθμια περίθαλψη, θα γίνεται πλέον σε δύο επίπεδα:  Το πρώτο είναι οι τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και το δεύτερο είναι τα Κέντρα Υγείας, δηλαδή οι υφιστάμενες δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης ( μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ, κέντρα υγείας αστικού τύπου και κέντρα υγείας υπαίθρου).  Και τα δύο θα λειτουργούν υπό την ομπρέλα του Eθνικού Συστήματος Υγεάς (ΕΣΥ).

    Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στο καλοκαίρι, θα δημιουργηθούν 50 με 60 τοπικές μονάδες σε μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου, θα λειτουργούν συνολικά 239 ΤΟΜΥ σε 65 περιοχές της χώρας.

    Από αυτές, ορισμένες θα στελεχωθούν σε υφιστάμενες δομές, ενώ πολλές άλλες θα στεγαστούν σε καινούριες δομές, πιθανότατα μισθωμένες ή δομές που θα βρεθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή κάποιο υπόλοιπο από το δημόσιο, τον ΕΦΚΑ κλπ.

    Θα προσληφθούν 3.000 άτομα μέσω ΑΣΕΠ, εκ των οποίων οι 1.300 θα είναι γιατροί και οι υπόλοιποι νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και διοικητικό προσωπικό. Οι ΤΟΜΥ θα στελεχώνονται από γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους ενώ η στελέχωση των κέντρων υγείας θα στηριχθεί στους ειδικευμένους γιατρούς  που ήδη υπάρχουν.

    Το «εισιτήριο» για τα εξωτερικά  ιατρεία και τις ειδικότητες θα δίνει ο οικογενειακός γιατρός, από τις ΤΟΜΥ, ο οποίος θα έχει και δικαίωμα κατ’ οίκον επίσκεψης. Τα επείγοντα περιστατικά συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα του συστήματος υγείας, ενώ ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για τα χρόνια νοσήματα.

    Οι πολίτες είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, θα εγγραφούν στις ΤΟΜΥ και θα έχουν τον οικογενειακό γιατρό τους. Αρχικά, οι ΤΟΜΥ δεν θα καλύψουν το σύνολο της χώρας αλλά μόνο το 30% του πληθυσμού και το υπόλοιπο 70% θα καλύψουν συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, με ελευθεροεπαγγελματίες, οικογενειακούς γιατρούς. Κατά το μεταβατικό στάδιο και μέχρι να έρθει η στιγμή που να μπορεί να παρέχεται οικογενειακός γιατρός σε όλους τους πολίτες,  η εγγραφή δεν θα είναι υποχρεωτική.

    Το ετήσιο κόστος των πρώτων δομών ανέρχεται περίπου στα 80.000.000 ευρώ, ενώ στην πλήρη ανάπτυξή τους το ποσό αυτό σχεδόν πενταπλασιάζεται.

    Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου, αυτή προέρχεται από το ΕΣΠΑ και τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρώπης, ενώ μετά τη διετία θα υπάρχει σταδιακά αυξανόμενη συνδρομή και του κρατικού προϋπολογισμού.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: O Παππάς ξεκαθαρίζει: Προϋπόθεση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων είναι τα μέτρα για το χρέος

     

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ