Χαρακτηρίζεται από συχνά και επίμονα επεισόδια παροξυσμικού πόνου, συνήθως σε μία πλευρά του προσώπου. Πρόκειται για έναν πόνο τόσο αφόρητο που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η νευραλγία τριδύμου νεύρου είναι, ουσιαστικά, ο χειρότερος πόνος που μπορεί να του συμβεί γι’ αυτό και η αντιμετώπισή της είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.

“Ο πόνος μπορεί να προκληθεί από διάφορα ερεθίσματα, όπως το φως ή αγγίγματα στο πρόσωπο αλλά και από καθημερινές δραστηριότητες, όπως το ξύρισμα, το πλύσιμο των δοντιών, το μάσημα, η κατάποση κ.ά.. Πολλές φορές μπορεί να διακόψει και τον ύπνο, ξυπνώντας τους πάσχοντες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παρουσιάζεται στις περιοχές κατανομής των τριών κλάδων του νεύρου, δηλαδή στο μέτωπο ή στο μάτι, στην άνω γνάθο και στην κάτω γνάθο και μπορεί να χειροτερεύει  για εβδομάδες ή μήνες”, ο νευροχειρουργός, Χαράλαμπος Απ. Σεφέρης, M.D.PhD.

Η νευραλγία τριδύμου προκαλείται όταν ένας  αγγειακός κλάδος, συνήθως μια αρτηρία, έρχεται σε επαφή ή πιέζει το νεύρο στο σημείο που αναδύεται  από τον εγκέφαλο. Το αγγείο μεταδίδει το σφυγμό του, «σφυροκοπώντας» το νεύρο και προκαλώντας τη νευραλγία. Η νευραλγία τριδύμου παρατηρείται συχνά σε ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις όπου το αίτιό της είναι κάποιος όγκος ή φλεγμονή στην περιοχή, οπότε η θεραπεία είναι η αφαίρεση του όγκου και η αντιμετώπιση της φλεγμονής, αντίστοιχα.

Η διάγνωση τίθεται μετά από λεπτομερή αντικειμενική εξέταση και λήψη πλήρους ιστορικού του ασθενούς από ειδικό νευρολόγο. Οι απεικονιστικές εξετάσεις, όπως κυρίως η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, επικεντρωμένη στο σημείο ανάδυσης του τριδύμου, μπορεί να δώσει αρκετές πληροφορίες, ενώ επιπλέον μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ύπαρξης όγκων ή άλλων ανωμαλιών που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την νόσο.

«Ο πόνος συχνά ελέγχεται με την χορήγηση  φαρμακευτικής  αγωγής η οποία συνίσταται σε συνδυασμό φαρμάκων, όπως καρβαμαζεπίνη  κ.ά., μερικά από τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των αντιεπιληπτικών. Εάν παρόλα αυτά ο ασθενής συνεχίζει να πονάει, η εμφανιστούν  παρενέργειες και πρέπει να διακοπούν τα φάρμακα, τότε καταφεύγουμε στις επεμβατικές θεραπείες, με πολύ θετικά αποτελέσματα», αναφέρει ο Δρ. Σεφέρης.

Χειρουργική επέμβαση

Πρόκειται για την μικροαγγειακή αποσυμπίεση, η οποία εκτελείται με γενική νάρκωση και αποσκοπεί στη μετάθεση των αγγείων που έρχονται σε επαφή με κλάδο του τριδύμου, ώστε να αποφεύγεται η πίεσή του. Περιλαμβάνει μια μικρή αφαίρεση οστού (κρανιεκτομή) στην περιοχή πίσω από το αυτί και αποσυμπίεση του νεύρου στο σημείο που έρχεται σε επαφή με αγγεία της περιοχής.

“Είναι η πλέον οριστική θεραπεία, με ποσοστό επιτυχίας άνω του 90%, χωρίς να επιφέρεται καταστροφική βλάβη του νεύρου. Παράλληλα, όμως, δεν παύει να αποτελεί μια βαριά χειρουργική επέμβαση, με ποσοστό 1% θνητότητας και 10-15% προσωρινής ή μόνιμης νοσηρότητας (αιμορραγία, μηνιγγίτιδα, εκροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού από το τραύμα, νευρολογική βλάβη). Απαιτεί περίπου μια εβδομάδα νοσηλείας στο νοσοκομείο”, αναφέρει ο ειδικός.

Οι πλέον ευρέως ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες παγκοσμίως είναι οι:

Ακτινοχειρουργική με την μέθοδο Gamma Knife

Είναι μία ασφαλής μη επεμβατική μέθοδος, η οποία μπορεί να είναι η πρώτη επιλογή του ασθενούς, μπορεί όμως να εφαρμοστεί με άριστα αποτελέσματα και όταν έχουν αποτύχει οι άλλες θεραπείες.

“Συνίσταται στην τοποθέτηση της στερεοτακτικής στεφάνης στην κεφαλή του ασθενούς και μέσω αυτής, με μεγάλη ακρίβεια, ακτινοβολείται μια βλάβη στο νεύρο, σε απόσταση 5-8mm από την είσοδό του στο στέλεχος του εγκεφάλου. Ο υπολογισμός της δόσης της ακτινοβολίας για την εξάλειψη του πόνου είναι ακριβής, σε συνδυασμό με την αποφυγή απώλειας ή αλλαγής της αισθητικότητας του προσώπου. Η επέμβαση διενεργείται με τοπική αναισθησία”, εξηγεί ο Δρ. Σεφέρης.

Ο πόνος ελέγχεται με την πρώτη θεραπεία σε περισσότερες από το 80% των περιπτώσεων. Πιθανή υποτροπή μπορεί να αντιμετωπιστεί με δεύτερη διαδικασία της οποίας το ποσοστό επιτυχίας μπορεί να φτάσει το 98%. Το μειονέκτημα της μεθόδου είναι ο κίνδυνος δυσαισθησίας του προσώπου σε ποσοστό 2-4%.

Θερμοπηξία με ραδιοσυχνότητες (θερμική καταστροφή)

Είναι μια ασφαλής ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία διενεργείται με τοπική αναισθησία-μέθη. Συνίσταται στην εισαγωγή ενός ηλεκτροδίου-βελόνας, υπό ακτινολογικό έλεγχο, για την ακριβή στόχευση του σημείου εξόδου του τριδύμου από την βάση του κρανίου. Ακολουθεί ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος και δοκιμαστική θερμοπηξία για την εκτίμηση του αποτελέσματος και την πιθανή εμφάνιση επώδυνης αναισθησίας, ενώ επιπλέον ελέγχεται με ασφάλεια και η ακεραιότητα της λειτουργίας της μάσησης.

“Οι ραδιοσυχνότητες αποκλείουν τις νευρικές ίνες που μεταδίδουν το αίσθημα του πόνου και διατηρούν ανέπαφες τις αρμόδιες νευρικές ίνες για την αφή και την κίνηση, οπότε το πρόσωπο δεν μουδιάζει μετά την επέμβαση ή μουδιάζει για πολύ λίγο.

Τα ποσοστά επιτυχίας της μεθόδου είναι υψηλά και ανέρχεται στο 90% και άνω.

Το μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι, για την διατήρηση του καλού αποτελέσματος, θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά 2 έτη περίπου”, επισημαίνει ο ειδικός.

Έγχυση γλυκερόλης (χημική καταστροφή)

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, εισάγεται υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση μια βελόνα  στη δεξαμενή του τριδύμου (ένα μικρό σάκο εγκεφαλονωτιαίου υγρού που περιβάλλει το γάγγλιο του τριδύμου νεύρου). Στη συνέχεια, διοχετεύεται μια μικρή ποσότητα αποστειρωμένης γλυκερόλης, η οποία αποκλείει τα σήματα πόνου του τριδύμου.

Αυτή η διαδικασία συχνά ανακουφίζει τον πόνο. Τα μειονεκτήματα της μεθόδου είναι ότι υποτροπιάζει συχνά, αλλά μπορεί να επαναληφθεί, Επίσης προκαλεί διαταραχή της αισθητικότητας ( αίσθηση υπαισθησίας τοπικά).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέο φάρμακο σταματάει τη διαδικασία της σήψης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέες συστάσεις για την κατανάλωση αλατιού