ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Άλλο ένα «όπλο» στη μάχη κατά της COVID-19 έχουν, πλέον, στα χέρια τους οι γιατροί. Πρόκειται για φάρμακο για την αρθρίτιδα, που δοκιμάστηκε ενάντια στον κορωνοϊό και είχε καλά αποτελέσματα.
Μέρος της επιστημονικής έρευνας, μάλιστα, χρηματοδότησε ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Γιουρούκος.
Ειδικότερα το φάρμακο «Kineret» (anakinra) μπαίνει δυναμικά στη μάχη κατά της COVID-19, καθώς η Επιτροπή Ανθρώπινων Φαρμάκων (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνέστησε την έγκριση για την επέκταση της χρήσης του. Πιο συγκεκριμένα θα συμπεριλαμβάνεται στη θεραπεία της COVID-19 σε ενήλικες ασθενείς με πνευμονία, όταν αυτοί χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο (οξυγόνο χαμηλής ή υψηλής ροής) και κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια.
Ο ιδρυτής της Technomar Shipping και πρόεδρος της Global Ship Lease, Γιώργος Γιουρούκος, συνέβαλε με τον τρόπο του στην προάσπιση της δημόσιας υγείας, δεδομένου ότι κάλυψε με προσωπικά του έξοδα το κόστος της πρώτης κλινικής δοκιμής SAVE σε ασθενείς με COVID-19.
Η εν λόγω μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον διακεκριμένο καθηγητή Παθολογίας και Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Ευάγγελο Γιαμαρέλλο – Μπουρμπούλη, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Μελέτης της Σήψης. Συμμετείχαν 135 ασθενείς από 28 νοσοκομεία, που νοσηλεύουν περιστατικά με κορωνοϊό στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής ήταν τόσο ελπιδοφόρα, που η έρευνα επεκτάθηκε σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, με τον κ. Γιουρούκο να χρηματοδοτεί το κόστος των φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτήν.
Πώς βοηθά το νέο φάρμακο στην COVID-19
Το Kineret, που διατίθεται στην αγορά από τη Swedish Orphan Biovitrum AB (publ), είναι ανοσοκατασταλτικό φάρμακο (καταστέλλει, μειώνει δηλαδή, τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος). Έχει εγκριθεί στην ΕΕ για τη θεραπεία διάφορων φλεγμονωδών καταστάσεων. Σε ασθενείς με COVID-19 φαίνεται ότι μειώνει τη φλεγμονή που σχετίζεται με τη λοίμωξη κι έτσι μειώνει τη βλάβη των κατώτερων αεραγωγών και αποτρέπει την ανάπτυξη σοβαρής αναπνευστικής ανεπάρκειας.
Η Επιτροπή Ανθρώπινων Φαρμάκων του ΕΜΑ αξιολόγησε δεδομένα από μια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 606 νοσηλευόμενοι ενήλικες με μέτρια ή σοβαρή πνευμονία COVID-19.
Η μελέτη έδειξε μεγαλύτερες βελτιώσεις στα κλινικά συμπτώματα σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με Kineret συν τυπική φροντίδα, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο συν τυπική φροντίδα.
Το Kineret μείωσε τον κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης ενός ασθενούς σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο κατά τη διάρκεια των 28 ημερών της μελέτης. Διαπιστώθηκε ότι αυξήθηκε ο αριθμός των ασθενών, που ανέρρωσαν πλήρως, αφού πήραν το φάρμακο. Επιπλέον μειώθηκε ο αριθμός των ασθενών, που εμφάνισαν σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια ή πέθαναν.
Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της ΕΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη από τη χρήση του φαρμάκου είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους για τους ασθενείς.
Εφοπλιστής με κοινωνική ευαισθησία
Η λαίλαπα της πανδημίας της COVID-19 και οι δεκάδες θάνατοι καθημερινά στη χώρα μας επηρέασαν τον εφοπλιστή Γιώργο Γιουρούκο, που αποφάσισε να δείξει στην πράξη τι σημαίνει κοινωνική ευαισθησία, με γνώμονα το κοινό καλό και την προάσπιση του πιο πολύτιμου αγαθού, αυτού της Υγείας.
Άλλωστε τόσο η Technomar – η οποία διαχειρίζεται στόλο με bulkers και containerships – όσο και η εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο Global Ship Lease – που διαθέτει στόλο με boxships – υλοποιούν στρατηγικές για την υιοθεσία των κριτηρίων ESG, αποδεικνύοντας έμπρακτα την υπευθυνότητά τους απέναντι στο περιβάλλον, στην κοινωνία, στην εταιρική διακυβέρνηση και γενικότερα στη βιωσιμότητα.
Ο Γιώργος Γιουρούκος έβαλε για λίγο στην άκρη τις ναυλώσεις των πλοίων και έκανε ένα βήμα παραπέρα. Έβαλε χρήματα σε επιστημονική έρευνα με ελληνική υπογραφή, βοηθώντας καταλυτικά στην αντιμετώπιση ασθενών, που φλερτάρουν με τον θάνατο.
Ο ίδιος έμαθε για την έρευνα με το anakinra, όταν άκουσε τον καθηγητή Ευάγγελο Γιαμαρέλλο- Μπουρμπούλη να μιλά γι΄αυτήν στην τηλεόραση.
«Ήταν τις πρώτες ημέρες της πανδημίας. Η COVID-19 ήταν κάτι καινούργιο και τρομακτικό και εντόπισα τον καθηγητή μέσω κάποιων επαφών με γιατρούς. Αφού πληροφορήθηκα τους λόγους, για τους οποίους εστίασε στο φάρμακο anakinra, πίστεψα στο project και ήθελα απλά να βοηθήσω», εξήγησε ο κ. Γιουρούκος.
Παράλληλα διευκρίνισε ότι ούτε ο ίδιος ούτε κανένας άλλος από αυτούς, οι οποίοι βοήθησαν στις κλινικές δοκιμές, είχαν μετοχές της φαρμακευτικής εταιρείας που ανέπτυξε το φάρμακο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που Έλληνες εφοπλιστές είτε σε προσωπικό επίπεδο είτε μέσω των εταιρειών τους, έχουν χρηματοδοτήσει κλινικές δοκιμές, νοσοκομεία καθώς και άλλες εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις. Η στήριξη της SAVE από τον κ. Γιουρούκο είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις, που είχε τόσο σπουδαία αποτελέσματα, όπως ανέφερε η ιστοσελίδα lloydslist.maritimeintelligence.informa.com σε άρθρο της.
Η πανδημία πυροδότησε ένα μεγάλο κύμα δωρεών από τον ναυτιλιακό κλάδο της Ελλάδας με στόχο τη στήριξη του συστήματος υγείας της χώρας και του προσωπικού των νοσοκομείων που παλεύει για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας μάστιγας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΦΠΑ: Αυτόματα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις από το 2025– Πώς θα βεβαιώνονται από την ΑΑΔΕ
- Επίδομα θέρμανσης: Σήμερα η πρώτη δόση – Τα ποσά ανά κατηγορία – Τι θα ισχύσει για τους νέους δικαιούχους
- Υπουργικό συμβούλιο: Η ατζέντα για το 2025 – Στο τραπέζι και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων
- Kαιρός: Καταιγίδες και χιονοπτώσεις από σήμερα – Ποιες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο