ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η διεθνής ανακούφιση από την παρασκευή του καινοτόμου σκευάσματος για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ έδωσε γρήγορα τη θέση της στην απογοήτευση, λόγω του υψηλού κόστους του.
Βέβαια, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, οι περισσότερες θεραπείες νέας γενιάς είναι ιδιαίτερα κοστοβόρες. Και είναι αλήθεια αυτό. Διότι οι επιστήμονες χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίας ακριβείας και εξελιγμένα μοντέλα, που απαιτούν επισταμένη έρευνα, πολύ χρόνο και ακόμη περισσότερο χρήμα, για να περάσουν με επιτυχία από όλα τα στάδια της ανάπτυξης στο στάδιο της παρασκευής και, τελικά, στην κυκλοφορία στη φαρμακευτική αγορά και από εκεί στους ασθενείς, που τόσο το έχουν ανάγκη.
Αλλά, από την άλλη πλευρά, τι να το κάνεις ένα νέο, πρωτοποριακό φάρμακο, αν δεν είναι εύκολα διαθέσιμο σε όλους τους πάσχοντες… Η ανισότητα στην πρόσβαση στις νέες θεραπείες είναι ένα πάγιο πρόβλημα στον κόσμο, που, μάλιστα, πλήττει περισσότερο – ω, τι έκπληξη – τους οικονομικά ευάλωτους.
Η Αμερικανική Ένωση για το Αλτσχάιμερ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για «απαράδεκτη» τιμή, που «θα αποτελέσει ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στην πρόσβαση».
Η υψηλή τιμή «περιπλέκει την κατάσταση και θέτει σε κίνδυνο τη βιώσιμη πρόσβαση σε αυτήν τη θεραπεία», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το Aduhelm – επίσης γνωστό ως aducanumab, από την δραστική ουσία του – απαιτεί μηνιαίες εγχύσεις, χωρίς σαφές όριο στη διάρκεια της θεραπείας, που, έτσι κι αλλιώς, είναι εξατομικευμένη.
Να σημειωθεί εδώ ότι η Αμερικανική Ένωση για το Αλτσχάιμερ υπήρξε εκ των θερμών υπερασπιστών κατά τη διαδικασία έγκρισης του φαρμάκου από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, τον γνωστό FDA.
Η απόφαση, ωστόσο, της φαρμακοβιομηχανίας Biogen να τιμολογήσει το φάρμακο έναντι 56.000 δολαρίων τον χρόνο, ήτοι 4.312 δολάρια ανά έγχυση για έναν ασθενή μέσου βάρους, προκάλεσε ενόχληση και αντιδράσεις, που προς στιγμήν «σκέπασαν» τον θρίαμβο της επιστήμης, 20 χρόνια μετά το «κενό» στις νέες θεραπείες.
«Καλούμε την Biogen να αλλάξει αυτήν την τιμή», δήλωσε απερίφραστα ο σύλλογος.
Οι λεγόμενοι παρατηρητές κόστους φαρμάκων στο Ινστιτούτο Κλινικής και Οικονομικής Επισκόπησης είχαν εκτιμήσει ότι το Aduhelm θα έπρεπε να κοστίζει 8.300 δολάρια ετησίως το πολύ, δεδομένων των «ανεπαρκών» στοιχείων, που υποστηρίζουν τα οφέλη του στις κλινικές δοκιμές. Αρκετοί αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι το φάρμακο θα κόστιζε περίπου 10.000 δολάρια ετησίως.
Η παρασκευάστρια εταιρεία υπεραμύνθηκε της υψηλής τιμολογιακής πολιτικής της, επισημαίνοντας ότι η νόσος στις ΗΠΑ επηρεάζει περίπου 6 εκατομμύρια πολίτες και το κόστος της (άμεσο και έμμεσο) φθάνει τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Biogen σκοπεύει να στοχεύσει σε 1 έως 2 εκατομμύρια ασθενείς με πρώιμη έναρξη των συμπτωμάτων της ασθένειας, όπως ανέφεραν στελέχη της την περασμένη εβδομάδα. Δεσμεύθηκαν, δε, ότι η εταιρεία δεν θα αυξήσει την τιμή του φαρμάκου τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Διαβάστε επίσης:
Αλτσχάιμερ: Πόσο τελικά θα κοστίζει το νέο φάρμακο που ενέκρινε ο FDA
Biogen: Εκτινάχθηκε η μετοχή της εταιρείας μετά την έγκριση του φαρμάκου κατά του Αλτσχάιμερ