Σύμφωνα με μελέτες από τις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη, το 8%-10% του ενήλικου πληθυσμού, ανά την υφήλιο, πάσχει από κάποιου βαθμού Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ). Η ΧΝΝ, η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα κάθε ηλικίας και εθνότητας, αποτελεί μια κατάσταση κατά την οποία συμβαίνει βαθμιαία απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, που συνήθως επηρεάζει και τους δύο νεφρούς

Πρόκειται για μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, η οποία απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Σε αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα της ΧΝΝ δεν γίνονται αντιληπτά. Είναι δυνατόν, κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής του λειτουργίας και να μην εμφανίζει συμπτώματα!

Εντούτοις, η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι κρίσιμη, καθώς η επαρκής θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της, προλαμβάνοντας την ανάγκη για σοβαρή ιατρική παρέμβαση, αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή ακόμη και μεταμόσχευση νεφρού.

Εάν έχετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω  συμπτώματα επισκεφτείτε έναν ειδικό προκειμένου να υποβληθείτε στις απαραίτητες εξετάσεις. Πολλά από τα συμπτώματα αυτής της λίστας μπορεί να προκληθούν από άλλα προβλήματα υγείας. Ο μόνος τρόπος να γνωρίζετε την αιτία των συμπτωμάτων σας είναι να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Στην περίπτωση της νεφρικής νόσου, εκτός από τον πόνο στο σημείο των νεφρών, μπορεί να παρουσιαστεί:

  1. Παρατεταμένη κόπωση

Οι υγιείς νεφροί παράγουν μια ορμόνη που ονομάζεται ερυθροποιητίνη ή ΕΡΟ, η οποία  είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, που έχουν ως «καθήκον» να μεταφέρουν οξυγόνο στον οργανισμό. Καθώς η λειτουργία των νεφρών εξασθενίζει παράγουν λιγότερη EPO.  Έτσι,  μειώνονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο στους μυς και τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να κουράζονται πολύ γρήγορα. Η κατάσταση αυτή αποκαλείται αναιμία και μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία.

  1. Μόνιμη αίσθηση κρύου

Η αναιμία μπορεί να σας κάνει να κρυώνετε συνεχώς, ακόμη και όταν οι άλλοι ζεσταίνονται.

3. Αλλαγές στην ούρηση

Οι νεφροί παράγουν τα ούρα γι’ αυτό και στην περίπτωση της νεφρικής νόσου, οι συνήθειες της ούρησης και τα χαρακτηριστικά των ούρων μπορεί να αλλάξουν.

Μπορεί να ουρείτε συχνότερα, ή σε μεγαλύτερες ποσότητες από το συνηθισμένο ή και  να αισθάνεστε πίεση ή να έχετε δυσκολία στην ούρηση.

Τα ούρα μπορεί να είναι δύσοσμα ή αφρώδη ή να έχουν πολύ ανοιχτό χρώμα.

Επίσης, μπορεί να ουρείτε λιγότερο συχνά ή σε μικρότερες ποσότητες από το συνηθισμένο, με σκούρα ούρα, καθώς μπορεί να περιέχουν αίμα.

  1. Αίσθημα λιποθυμίας, ζάλης ή αδυναμίας

Στην περίπτωση της αναιμίας που σχετίζεται με νεφρική νόσο δεν φτάνει αρκετό οξυγόνο στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στα τρία παραπάνω συμπτώματα.

  1. Προβλήματα σκέψης

Λόγω της αναιμίας που σχετίζεται με νεφρική ανεπάρκεια ο εγκέφαλός δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο, οδηγώντας σε προβλήματα μνήμης ή συγκέντρωσης.

  1. Έντονος κνησμός (φαγούρα)

Οι νεφροί αφαιρούν τα απόβλητα από την κυκλοφορία του αίματος. Όταν δεν λειτουργούν σωστά, η συσσώρευση αποβλήτων στο αίμα μπορεί να προκαλέσει έντονη φαγούρα.

  1. Οίδημα στα άκρα ή στο πρόσωπο

Όταν οι νεφροί δεν «δουλεύουν» δεν αποβάλλεται το επιπλέον υγρό από τον οργανισμό, το οποίο συσσωρεύεται στο σώμα, προκαλώντας πρήξιμο στα πόδια ή και τα χέρια ή και στο πρόσωπο.

8. Δύσπνοια μετά από μικρή προσπάθεια

Η δύσπνοια μπορεί να σχετίζεται με τους νεφρούς με δύο τρόπους. Πρώτον, το επιπλέον υγρό στο σώμα μπορεί να συγκεντρωθεί στους πνεύμονες και, δεύτερον, η αναιμία  μπορεί να αφήσει το σώμα χωρίς επαρκές οξυγόνο προκαλώντας δύσπνοια.

9. Μεταλλική γεύση

Η συσσώρευση αποβλήτων στο αίμα (ουραιμία) μπορεί να κάνει τη γεύση διαφορετική, συχνά μεταλλική, και να προκαλέσει δυσάρεστη αναπνοή (οσμή αμμωνίας). Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί αποστροφή στο κρέας ή απώλεια βάρους.

10. Στομαχικές διαταραχές

Μια σημαντική συσσώρευση αποβλήτων στο αίμα μπορεί, επίσης, να προκαλέσει ναυτία και έμετο. Η απώλεια της όρεξης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Ποιοι πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο

Σε πρώιμο στάδιο η διάγνωση της ΧΝΝ μπορεί να γίνει με τις συνήθεις εξετάσεις ούρων ή αίματος.

Εντούτοις, προληπτικός έλεγχος της νεφρικής λειτουργίας δε συστήνεται διεθνώς σε όλα τα άτομα, αλλά σε εκείνα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη της νόσου. Συγκεκριμένα, ο έλεγχος της νεφρικής λειτουργίας συστήνεται στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο και με αρτηριακή υπέρταση, στα άτομα με οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου, στους παχύσαρκους, στους καπνιστές, στα άτομα ηλικίας > 50 ετών και τέλος,  στα άτομα με καταγωγή από την Αφρική, την Ασία και τη Νέα Ζηλανδία.

Όσον αφορά δε στα παιδιά με οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου, με ιστορικό παθολογικού προ- ή περι- γεννητικού υπερηχογραφήματος νεφρών,  εκείνα που εμφανίζουν μειωμένη ανάπτυξη, δυσλειτουργία ούρησης ή παθολογικά ευρήματα από τα ούρα,  καθώς και εκείνα που γεννήθηκαν πρόωρα ή με χαμηλό βάρος γέννησης, πρέπει να ελέγχονται για παρουσία νεφρικής νόσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι παθήσεις που “φαίνονται” στα χαρακτηριστικά των ούρων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πού μπορεί να οφείλεται η νυκτουρία στους άνδρες – Οι 5 αιτιολογικές κατηγορίες

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσεκάπ ούρων: Κάθε πότε πρέπει να γίνεται και τι μπορεί να δείξει