Σύγχυση έχει προκαλέσει στους πολίτες η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και δη ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος έχει γίνει «μήλον της Έριδος» τον τελευταίο χρόνο για Πολιτεία, γιατρούς, πολίτες και αντιπολίτευση.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν από κοινού ο αρμόδιος υπουργός, Ανδρέας Ξανθός, με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου, υπεύθυνο για την ΠΦΥ, Σταμάτη Βαρδαρό την Πέμπτη, προέβη σε διευκρινίσεις ξεκαθαρίζοντας σε κάποιο βαθμό το τοπίο.
Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που πηγάζουν κυρίως από την έλλειψη γιατρών, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κατέστησε σαφές ότι η εφαρμογή του νέου συστήματος είναι επί του παρόντος πιλοτική και αφορά σε πρώτη φάση τις περιοχές που έχουν μια σχετική επάρκεια στελέχωσης, ενώ η καθολική υλοποίηση του εγχειρήματος θα προχωρήσει σταδιακά.
Σύμφωνα με τον κο Ξανθό, αυτή τη στιγμή υπάρχουν ήδη 1.150.000 περίπου εγγραφές πολιτών σε οικογενειακό γιατρό και 450.000 σε αναμονή για τελική οριστικοποίηση. Οι πολίτες που έχουν εγγραφεί θα παραπέμπονται στους ειδικευμένους γιατρούς από τον οικογενειακό, ενώ σε ειδικό καθεστώς θα υπόκεινται τα επείγοντα περιστατικά, συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα γυναικολόγος, οφθαλμίατρος, οδοντίατρος και χρονίως πάσχοντες.
Όσοι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε οικογενειακό γιατρό, είτε διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι στην περιοχή τους ή δεν επαρκούν οι γιατροί των ΤΟΜΥ ή οι συμβεβλημένοι γιατροί ή ακόμα και οι γιατροί των υπόλοιπων δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας, από 1/1/2019 θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται στο σύστημα υγείας όπως μέχρι σήμερα.
«Η εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό δεν είναι ένα τιμωρητικό μέτρο, είναι μια αναγκαιότητα που πρέπει σιγά-σιγά να εμπεδωθεί στη λειτουργία του συστήματος υγείας στη χώρα μας», σημείωσε ο κος Ξανθός.
Κίνητρα στους πολίτες
Στην προσπάθειά του να πείσει τους πολίτες ότι πρόκειται για ένα μοντέλο μέσω του οποίου θα λαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες, το υπουργείο Υγείας, προτίθεται να τους παρέχει κίνητρα προκειμένου να αξιοποιήσουν το δίκτυο.
Στο πλαίσιο αυτό, τα ραντεβού τα οποία κλείνονται μέσω του οικογενειακού γιατρού θα έχουν μία προτεραιοποίηση, άρα και μικρότερο χρόνο αναμονής για παραπομπές σε εξειδικευμένες εξετάσεις, κλινική παρακολούθηση και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Η προτεραιοποίηση προγραμματίζεται να ξεκινήσει από τα κέντρα υγείας και στη συνέχεια να επεκταθεί και στα νοσοκομεία.
Η σχετική εγκύκλιος είναι έτοιμη, λαμβάνει υπόψη της το βαθμό διαθεσιμότητας της εκάστοτε περιοχής σε οικογενειακούς γιατρούς και αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα, Παρασκευή.
Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας προτίθεται να δώσει άλλο ένα κίνητρο, οικονομικής φύσεως. Έτσι, όταν η επίσκεψη σε γιατρό άλλης ειδικότητας προκύπτει μέσα από παραπομπή, το ποσό της αποζημίωσης από τους ασφαλιστικούς φορείς θα είναι υψηλότερο.
Αλλαγή γιατρού και χρονίως πάσχοντες
Αναφορικά με τους χρονίως πάσχοντες, το υπουργείο προσανατολίζεται στην ιδέα η επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό να είναι μία φορά το χρόνο, όπου θα τους χορηγείται παραπεμπτικό ετήσιας διάρκειας για τον ειδικευμένο γιατρό. Ο οικογενειακός γιατρός θα έχει και την ευθύνη για τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο του εκάστοτε χρονίως πάσχοντα.
Σύμφωνα με το νόμο, αλλαγή οικογενειακού γιατρού θα μπορεί να γίνει δύο φορές το χρόνο, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή. Έτσι θα καλύπτονται και όσοι είναι δυσαρεστημένοι από τον οικογενειακό τους γιατρό αλλά και οι περιπτώσεις των πολιτών που δεν κατοικούν σε μία περιοχή όλο τον χρόνο (π.χ. φοιτητές), όπου θα δίνεται η δυνατότητα μεταγραφής, εφόσον βέβαια υπάρχει διαθεσιμότητα οικογενειακών γιατρών και στις δυο περιοχές.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο κος Ξανθός, παραδέχθηκε ότι οι δυσκολίες ανάπτυξης και τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν εξαρχής τεθεί για τις νέες δομές υποτιμήθηκαν. Εντούτοις, τόνισε ότι η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ είναι μία “εθνική υπόθεση”, η οποία θα προχωρήσει παρά τις δυσκολίες. Υπογράμμισε δε ότι θα έχει διάρκεια στο χρόνο, ξεκαθαρίζοντας ότι η μετεξέλιξη της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στην χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους είναι απολύτως διασφαλισμένη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠΦΥ: Εδώ γιατρός, εκεί γιατρός, πού είναι ο οικογενειακός γιατρός;
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με «πλαφόν» οι δωρεάν επισκέψεις στον οικογενειακό γιατρό του ΕΟΠΥΥ
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οικογενειακός γιατρός: Πώς γίνεται η εγγραφή. Αναλυτικός οδηγός
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κιρ Στάρμερ: Η συμφωνία στη Γάζα «καθυστέρησε πολύ»
- Γκουτέρες: Έτοιμος ο ΟΗΕ να υποστηρίξει τη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς
- Παύλος Μαρινάκης: Ο κ. Τασούλας θα κριθεί για το πόσο συναινετικός και ενωτικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι
- Κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.: Σαρωτικές αλλαγές στα ανώτατα κλιμάκια, αποστρατεύονται 3 αντιστράτηγοι – Ακολουθούν οι υποστράτηγοι