ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι επισκέψεις στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας (νυκτουρία) αποτελούν ένδειξη υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης, που παρουσιάστηκε στην 83η Ετήσια Επιστημονική Συνάντηση της Ιαπωνικής Εταιρείας Κυκλοφορικού (JCS 2019).
Η μελέτη, η οποία περιελάμβανε 3.749 κατοίκους του Watari, εξέτασε τη σχέση μεταξύ νυκτουρίας και υπέρτασης στον γενικό ιαπωνικό πληθυσμό. Η αρτηριακή πίεση μετρήθηκε και οι πληροφορίες για τη νυκτουρία λήφθηκαν με ερωτηματολόγιο. Οι συμμετέχοντες με πίεση αίματος 140/90 mmHg ή υψηλότερη και όσοι λάμβαναν συνταγογραφούμενα αντιυπερτασικά φάρμακα θεωρήθηκαν υπερτασικοί.
Από τους 1.882 συμμετέχοντες που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, 1.295 (69%) εμφάνιζαν νυκτουρία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η νυκτουρία (ένα ή περισσότερα συμβάντα ούρησης ανά νύχτα) συσχετίστηκε σημαντικά με την υπέρταση, ενώ ο κίνδυνος υπέρτασης αυξήθηκε σημαντικά, ανάλογα με την αύξηση του αριθμού των συμβάντων νυκτουρίας ανά νύχτα.
“Βρήκαμε ότι το να σηκώνεται κανείς τη νύχτα για να ουρήσει συνδέθηκε με κατά 40% μεγαλύτερη πιθανότητα υπέρτασης και ότι όσο περισσότερες είναι οι επισκέψεις στην τουαλέτα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος υπέρτασης», αναφέρουν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με τους ίδιους, τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν αιτιώδη σχέση μεταξύ νυκτουρίας και υπέρτασης και μπορεί να μην ισχύουν σε πληθυσμούς εκτός Ιαπωνίας. “Η σχέση μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, η πρόσληψη αλατιού, η εθνικότητα και το γενετικό υπόβαθρο”, σημειώνουν.
Προηγούμενη έρευνα από την Ιαπωνία ανέφερε ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού συνδέεται με τη νυκτουρία. Σε σύγκριση με τις δυτικές χώρες, οι άνθρωποι στην Ιαπωνία καταναλώνουν περισσότερο αλάτι και είναι πιο πιθανό να είναι «ευαισθησία» σε αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι η πίεση τους αυξάνεται περισσότερο κατά την κατανάλωσή του. Από κοινού, αυτοί οι δύο παράγοντες σημαίνουν ότι οι άνθρωποι στην Ιαπωνία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση.
Η μέση πρόσληψη αλατιού στην Ιαπωνία είναι περίπου 10 γραμμάρια ημερησίως, κάτι που υπερβαίνει το διπλάσιο της μέσης πρόσληψης αλατιού παγκοσμίως (4 γρ. / Ημέρα). Η αυξημένη κατανάλωση σχετίζεται με την προτίμηση τους στα τρόφιμα με βάση τα θαλασσινά και τη σος σόγιας, οπότε είναι δύσκολο να περιοριστεί το αλάτι.
Η έγκαιρη ανίχνευση και η αντιμετώπιση της υπέρτασης είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.
«Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση παγκοσμίως. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η κορυφαία αιτία πρόωρου θανάτου, σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν δέκα εκατομμύρια θανάτους το 2015. Οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC) συνιστούν φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων. Συνιστάται, επίσης, ένας υγιεινός τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού του αλατιού, της μετριοπαθούς κατανάλωσης αλκοόλ, της υγιεινής διατροφής, της τακτικής άσκησης, του ελέγχου του βάρους και της διακοπής του καπνίσματος», δήλωσε η πρόεδρος της ESC, καθηγήτρια Barbara Casadei.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέες συστάσεις για την κατανάλωση αλατιού
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νυκτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα: Τι αποκαλύπτουν για την υγεία
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πού μπορεί να οφείλεται η νυκτουρία στους άνδρες – Οι 5 αιτιολογικές κατηγορίες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ντόναλντ Τραμπ: Ο Ελληνοαμερικανός Μάικλ Κράτσιος, επικεφαλής για την Πολιτική Επιστήμης και Τεχνολογίας
- Luigi Mangione: Δήλωσε αθώος για την δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare
- Alpha Bank: Η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί ψηφιακό βοηθό με Generative AI
- Στουρνάρας: Αρνητικός για τη θέση του ΠτΔ – «Εγώ «ζευγάς» έμαθα, αυτό κάνω»