Νέα μελέτη συνδέει την ουλίτιδα με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, προσθέτοντας στοιχεία για τη σχέση αυτή στα ήδη υπάρχοντα. Αμερικανοί ερευνητές, επιβεβαιώνουν τα ευρήματα προγενέστερων μελετών, διαπιστώνοντας μια σημαντική σχέση μεταξύ του βακτηρίου Porphyromonas gingivalis (πορφυρομονάς των ούλων) -το οποίο είναι η κύρια αιτία της χρόνιας ουλίτιδας- και της σοβαρής εκφυλιστικής νόσου.
Οι επιστήμονες, από το Πανεπιστήμιο της Λούισβιλ, εντόπισαν το P. gingivalis στον εγκέφαλο αποθανόντων ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ ανακάλυψαν, επίσης, το DNA του βακτηρίου στο νωτιαίο υγρό και τα τοξικά ένζυμα που ονομάζονται gingipains, τα οποία παράγονται από το συγκεκριμένο βακτήριο, στον εγκέφαλό τους. Στον εγκέφαλο των νεκρών βρήκαν, επίσης, υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης tau και ουβικιτίνης, οι οποίες αμφότερες συνδέονται με την εκφυλιστική νόσο.
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι στους εγκεφάλους των 50 πτωμάτων ελέγχου, τα οποία ανήκαν σε ηλικιωμένους που δεν έπασχαν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, βρέθηκαν χαμηλά επίπεδα gingipains. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη βρει μια σύνδεση μεταξύ P. gingivalis και Αλτσχάιμερ, αλλά δεν ήταν σαφές εάν η κακή στοματική φροντίδα είναι απλώς μια παρενέργεια της άνοιας. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ισχύει το αντίστροφο και ότι οι νεκροί που δεν έπασχαν από τη νόσο πιθανόν να την είχαν αναπτύξει αργότερα εάν είχαν ζήσει περισσότερο και είχαν συσσωρεύσει μεγαλύτερη ποσότητα gingipains.
Η ερευνητική ομάδα στράφηκε στη συνέχεια σε πειραματόζωα προκειμένου να διαπιστώσει εάν το P. gingivalis εισέρχεται στον εγκέφαλο ύστερα από μόλυνση στο στόμα. Κατά τη διάρκεια έξι εβδομάδων, εγκατέστησαν λοιμώξεις στα στόματα των κατά τα άλλα υγειών πειραματόζωων και πράγματι ανακάλυψαν την παρουσία του βακτηρίου στους εγκεφάλους τους. Βρήκαν, επίσης, νεκρά νευρικά κύτταρα και υψηλά επίπεδα β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης, η οποία είναι χαρακτηριστικό της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Ενώ τα νέα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά και η μελέτη είναι η μεγαλύτερη που διερευνά τη σχέση μεταξύ Αλτσχάιμερ και P. gingivalis, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν αποδεικνύει πως το βακτήριο προκαλεί την εκφυλιστική νόσο, αλλά απλώς ότι είναι πιθανό να συνεισφέρει στην εμφάνισή της.
“Γνωρίζουμε ότι οι ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι σύνθετες και έχουν πολλές διαφορετικές αιτίες, αλλά ισχυρά γενετικά στοιχεία δείχνουν ότι άλλοι παράγοντες, εκτός από τις βακτηριακές λοιμώξεις, είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη της νόσου. Τα νέα ευρήματα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο αυτής της υπάρχουσας έρευνας», σημειώνει ο David Reynolds, Επικεφαλής Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Alzheimer’s Research UK.
Η ομάδα κατάφερε ακόμη να βρει έναν τρόπο να εξολοθρεύσει το P. gingivalis στους εγκεφάλους των πειραματόζωων. Χρησιμοποίησε μια ένωση που στοχεύει τα gingipains, τα οποία πιθανώς παρέχουν θρεπτικά συστατικά στα βακτήρια και έτσι να τα εξαλείψει, μειώνοντας τον νευροεκφυλισμό και τον σχηματισμό της β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης.
Προηγουμένως, ένα παρόμοιο φάρμακο είχε φανεί ότι είναι ασφαλές και ανεκτό τόσο σε υγιείς ηλικιωμένους όσο και σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ σε κλινική δοκιμή Φάσης 1. Οι ερευνητές ελπίζουν να πραγματοποιήσουν σύντομα μια δοκιμή φάσης 2.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science Advances.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ουλίτιδα: Γιατί απειλεί την υγεία και πώς θα την εξολοθρεύσετε
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοινός ιός ενοχοποιείται για το 50% των κρουσμάτων νόσου Αλτσχάιμερ
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στοματική υγεία: Πάνω από 1000 ασθένειες εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»