ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι Πράσινοι παραμένουν η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη Γερμανία, καθώς προηγούνται με ελάχιστη διαφορά από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), οι οποίοι αυξάνουν ελαφρά το ποσοστό τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Infratest, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD.
Συγκεκριμένα, εάν διεξήγοντο οι ομοσπονδιακές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, το κόμμα των Πρασίνων θα ελάμβανε το 25% των ψήφων (- 1% σε σχέση με την προηγούμενη ανάλογη δημοσκόπηση του ARD), ενώ Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) κερδίζουν μια ποσοστιαία μονάδα και θα έρχονταν δεύτερο κόμμα με ελάχιστη διαφορά από τους Πράσινους αφού θα ελάμβαναν το 24% των ψήφων.
Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) κερδίζει επίσης μια μονάδα και θα ελάμβανε το 15%. Ακολουθούν το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) 12% ( +1%), το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) το οποίο χάνει μία μονάδα και θα ελάμβανε το 11% των ψήφων και η Αριστερά (Die Linke) με 7% (+1%)
Συνολικά, ο κυβερνών συνασπισμός CDU/CSU και SPD θα ελάμβανε το 39% των ψήφων και, ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσε πλέον να κυβερνά. Ενδεχόμενη συμμαχία Πρασίνων και CDU/CSU θα εξασφάλιζε κοινοβουλευτική πλειοψηφία (49%), ενώ ένας δυνητικός συνασπισμός Πρασίνων, SPD και FDP θα ήταν ακόμη ισχυρότερος με 52% .
Ο συμπρόεδρος του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς πιστεύει πάντως ότι το κόμμα του θα λάβει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό. «Πιστεύω πως το SPD θα φτάσει το 25% στις ομοσπονδιακές εκλογές του φθινοπώρου και αυτός ο στόχος είναι ρεαλιστικός. Ο Όλαφ Σολτς θα μπορούσε έτσι να ηγηθεί μιας τριπλής συμμαχίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, ένας κυβερνητικός συνασπισμός με τους Πράσινους και το FDP ή με τους Πράσινους και την Αριστερά θα ήταν νοητός», δήλωσε στο «Spiegel».
Ο Βάλτερ-Μπόργιανς δεν δεσμεύτηκε για το ποια παραλλαγή θα προτιμούσε, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι έχει αμφιβολίες για την ικανότητα του κόμματος της Αριστεράς ( Die Linke) να κυβερνήσει. «Η Αριστερά πρέπει να διευκρινίσει τις θέσεις της και να δείξει εάν είναι έτοιμη να γίνει μέρος ενός συνασπισμού», είπε.
Ο συμπρόεδρος του SPD έθεσε επίσης ένα ερωτηματικό και για τη δυνατότητα συνασπισμού με το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP): «Δεν είναι δυνατόν με το SPD να μειωθούν οι φόροι όσων κερδίζουν τα περισσότερα. Πιστεύω πάντως ότι οι Φιλελεύθεροι έμαθαν μετά την αποχώρησή τους από τις διαπραγματεύσεις για την συγκρότηση κυβέρνησης του 2017», πρόσθεσε.
Όταν ρωτήθηκε αν θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματός του τον ερχόμενο Δεκέμβριο, απάντησε: «Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να μην χρειάζεται να γίνω κάτι περισσότερο». Ο Βάλτερ- Μπόργιανς συμπροεδρεύει του SPD μαζί με την Σάσκια Έσκεν από τον Δεκέμβριο του 2019.
Διαβάστε επίσης:
Commerzbank: Kέρδη-έκπληξη στο πρώτο τρίμηνο και αναβάθμιση των ετήσιων προβλέψεων
Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς και επισήμως υποψήφιος Καγκελάριος για το SPD
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση