ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ναταλία Κρίτσαλη είναι ένα νέο, πολλά υποσχόμενο κορίτσι, που ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό, σε έναν τομέα «πληγή» για την Ελλάδα, αυτόν της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Η ιδρύτρια του Bloode μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας, λατρεύει να χορεύει -αν και τελευταία, όπως λέει, ο χορός είναι πλέον πολυτέλεια- και κάνει mentoring σε female-founded startups και Οργανισμούς.
Πρόσφατα συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Forbes Under30, διάκριση που τη συγκίνησε, καθώς δεν την περίμενε.
Κυρία Κρίτσαλη, συμπεριληφθήκατε στη λίστα του Forbes Under30 για την κοινωνική σας επίδραση. Τι φέρνει αυτή η διάκριση;
Προσπαθώ ακόμη να το συνειδητοποιήσω, η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα. Ήμουν έξω για φαγητό μετά το γραφείο και έβλεπα αρκετά μηνύματα γεμάτα απορία από τον πατέρα μου, ότι του έστελναν φίλοι του συγχαρητήρια για μία λίστα – εγώ ανήξερη. Όταν είδα το mail από το Forbes, προσπαθούσα να μην τσιρίξω και μας ακούσει όλο το μαγαζί. Είναι συγκινητικό να βρίσκεσαι σε μία ευρωπαϊκή λίστα, που αναγνωρίζει σπουδαίους ανθρώπους για το impact που έχουν πετύχει, πόσω μάλλον να είσαι γυναίκα και να εκπροσωπείς την Ελλάδα.
Είναι μία σημαντική αναγνώριση μιας προσπάθειας σχεδόν εννέα χρόνων, η οποία δεν ήταν πάντα εύκολη. Ταυτόχρονα το Forbes είναι μία πλατφόρμα, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε σε περισσότερους ανθρώπους για την αιμοδοσία και για τον εθελοντισμό.
Πώς ξεκίνησε το Bloode; Ποιοι το στελεχώνουν και ποιοι είναι οι πυλώνες δράσεις του;
Το Bloode είναι μία μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, με στόχο την κάλυψη των αναγκών για αίμα στην Ελλάδα, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε μία κοινότητα τακτικών εθελοντών αιμοδοτών και να υποστηρίξουμε το δημόσιο σύστημα υγείας, για να φτάσουμε τον στόχο του 100% εθελοντική αιμοδοσίας, όπως ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Από το 2014, που συστάθηκε επίσημα το Bloode, έχουμε τρεις βασικούς πυλώνες δράσης:
- Την προσέλκυση αιμοδοτών και την κάλυψη των καθημερινών αναγκών για αίμα.
- Την σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού μέσα από καμπάνιες, εκπαιδευτικά προγράμματα και αιμοδοσίες.
- Την αντιμετώπιση κρίσεων και τη συμβολή στον σχεδιασμό ενός βιώσιμου συστήματος αιμοδοσίας.
Η ομάδα του Bloode σχεδόν πάντα ήταν εθελοντική. Αφενός από την πρώτη μέρα είχα θέσει εγώ αυτόν τον κανόνα για τον εαυτό μου, καθώς για εμένα το Bloode δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει μία από τις μεγάλες ΜΚΟ, που έχουν δεκάδες ή εκατοντάδες εργαζόμενους, γιατί το πρόβλημα που καλούμαστε να λύσουμε στην Ελλάδα έχει λύση και αυτή περνάει από την υποστήριξη των δημόσιων φορέων, που είναι αρμόδιοι για την αιμοδοσία. Έτσι, όταν αυτή επιτευχθεί, εμείς δεν έχουμε λόγο ύπαρξης.
Μέσα στην πανδημία χρειάστηκε λίγο να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπου που λειτουργούμε. Μέχρι τότε βασιζόμασταν σε εθελοντές και pro bono συνεργασίες, ωστόσο το μέγεθος του προβλήματος μας οδήγησε στο να έχουμε πλέον έμμισθους εργαζόμενους και σταθερές συνεργασίες με agencies, που μας βοηθάνε στο marketing και στην επικοινωνία.
Πώς υποδέχτηκε το περιβάλλον σας την ιδέα σας; Πηγαίνατε σχολείο ακόμη τότε…
Η ιδέα για το Bloode μας ήρθε με μία φίλη μου στην τρίτη λυκείου, κυρίως ως προβληματισμός στο γιατί δεν υπάρχει ένα ψηφιακό σύστημα αιμοδοσίας, για να μπορούν να βρίσκουν αίμα, όσοι χρειάζονται. Τότε η γιαγιά της φίλης μου χρειαζόταν αίμα και θυμάμαι πόσο είχαν ταλαιπωρηθεί για να βρουν αιμοδότες.
Στην πραγματικότητα, όταν στο λύκειο ονειρευόμασταν πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτό το ψηφιακό σύστημα αιμοδοσίας, δεν είχαμε καμία αίσθηση του πραγματικού προβλήματος, της προσπάθειας που χρειάζεται για να το λύσουμε ή τι σημαίνει να ξεκινάς έναν τέτοιο Οργανισμό. Ακόμη και λίγα χρόνια μετά, στο δεύτερο έτος στο Πανεπιστήμιο, που ακόμη με βασάνιζε το πρόβλημα της έλλειψης αίματος, δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι οχτώ χρόνια μετά θα είμαστε ακόμη εδώ και θα μιλάμε για αυτό.
Νομίζω αυτός είναι και ο βασικός λόγος, που οι γονείς που δεν αντέδρασαν τότε. Προφανώς και πάντα μου έδειχνα έμπρακτα την στήριξή τους και το πόσο περήφανοι είναι, που ως παιδί είχα κοινωνικές ανησυχίες, όμως πάντα μου έλεγαν ότι οι σπουδές μου και μία «καλή δουλειά» προέχουν. Αν τότε είχαν συνειδητοποιήσει, ότι συχνά πυκνά θα τα άφηνα όλα στην άκρη, για να ασχολούμαι εθελοντικά με την αιμοδοσία, ίσως να είχαν μία άλλη, πιο έντονη αντίδραση.
Τι χρειάστηκε η υλοποίηση του Bloode; Υπήρξαν δυσκολίες;
Πείσμα χρειάστηκε κατά κύριο λόγο, όπως χρειάζεται και κάθε τι καινούργιο, κάτι που προσπαθεί να φέρει μία αλλαγή για κάτι που δεν έχουμε απαραίτητα κεκτημένη γνώση.
Όταν ξεκίνησε το Bloode, η ιδέα ήταν λίγο διαφορετική. Θέλαμε να φτιάξουμε ένα ψηφιακό σύστημα αιμοδοσίας, που θα υπήρχε σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και όταν υπήρχε ανάγκη για αίμα θα ειδοποιούνται αυτόματα εθελοντές αιμοδότες. Τότε λίγα γνωρίζαμε για το πραγματικό πρόβλημα, ότι λείπει εκπαίδευση και ενημέρωση, αλλά λίγα μπορούσαμε να φανταστούμε για το πώς λειτουργεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Προφανώς όταν χτυπήσαμε την πόρτα των νοσοκομείων και του ΕΚΕΑ οι άνθρωποι γέλασαν. Είχαμε πάει τρία 20χρονα με μεγάλες ιδέες, που φάνταζαν αδιανόητες.
Στην πραγματικότητα λίγα χρόνια μετά ένα παρεμφερές ψηφιακό σύστημα αιμοδοσίας δημιουργήθηκε από το ΕΚΕΑ και με τα χρόνια θέλουμε να πιστεύουμε ότι και εμείς έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των φορέων, καθώς δρούμε συμπληρωματικά, ερχόμαστε για να ενημερώσουμε τους πολίτες και κυρίως τους νέους, να καλύψουμε τυχόν αδυναμίες και συνεχίζουμε να έχουμε ιδέες και προτάσεις, που θα βελτιώσουν το συστήματα αιμοδοσίας.
Ένα παράδειγμα αυτού είναι η δράση μας στην αρχή της πανδημίας. Ο κόσμος φοβόταν να μεταβεί σε αιμοδοσίες, που στεγάζονται σε κτίρια νοσοκομείων. Το ΕΚΕΑ έπραξε άμεσα και πολλές αιμοδοσίες μεταφέρθηκαν σε άλλα δημόσια κτίρια, όπως παιδικοί σταθμοί.
Όμως πώς θα ενημερωνόταν κάποιος, που ήθελε να δώσει αίμα; Τις πρώτες μέρες έφτανε μέχρι την εξώπορτα του νοσοκομείου και του έλεγαν πού έχει πάει η αιμοδοσία. Τότε αυτό, που κάναμε, είναι να συγκεντρώνουμε καθημερινά όλα τα δημόσια σημεία αιμοδοσίας και σε έναν interactive χάρτη να μπορεί να βρει ο αιμοδότης πού μπορεί να δώσει αίμα. Αυτό, συνδυαστικά με μία ψηφιακή καμπάνια ενημέρωσης και μία συνεργασία με την Free Now (τότε Beat), για να μεταφέρεται ο αιμοδότης με ασφάλεια στο σημείο αιμοδοσίας, οδήγησε
στο να συνεχίσει να υπάρχει σταθερή προσέλευση αιμοδοτών.
Ποιες είναι αυτή τη στιγμή οι ανάγκες για αίμα στην Ελλάδα;
Ετησίως χρειαζόμαστε περίπου 550.000 – 600.000 μονάδες αίματος, εκ των οποίων το 20% είναι για τους ανθρώπους που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία και χρειάζονται συχνές μεταγγίσεις.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΚΕΑ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου το 65% των ετήσιων αναγκών μας για αίμα καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες. Οι υπόλοιπες ανάγκες καλύπτονται από αυτό που ονομάζουμε δότες αντικατάστασης, δηλαδή συγγενείς ή φίλους που θα ειδοποιηθούν, για να δώσουν αίμα. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη παθογένεια του συστήματος αιμοδοσίας στην Ελλάδα. Ο ΠΟΥ μας κατατάσσει στις μόλις 6 χώρες στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν το 100% των αναγκών τους.
Ένα σύστημα αιμοδοσίας, που δεν έχει αρκετούς τακτικούς εθελοντές αιμοδότες και μηχανισμούς άμεσης και σωστής ενημέρωσης, τελικά έχει συχνά θέματα με την επάρκεια αίματος.
Με ποιους συνεργάζεστε;
Συνεργαζόμαστε με 40+ εταιρείες στο πλαίσιο του προγράμματος, που έχουμε δημιουργήσει, “Adopt a Blood Drive”. Ουσιαστικά αυτό, που κάνουμε, είναι να υποστηρίζουμε εταιρείες στο να αυξήσουν το engagement των εργαζομένων τους σε δράσεις αιμοδοσίας και εθελοντισμού και να προσελκύσουν νέους αιμοδότες.
Πώς συντηρείται το Bloode;
Το βασικό είναι η δέσμευση που υπάρχει, τόσο από εμένα, όσο και από τα υπόλοιπα μέλη στο Board μας. Αυτό ισχύει σχεδόν για όλες τις ΜΚΟ, καθώς οι πόροι είναι περιορισμένοι, η εύρεση χρηματοδότησης δεν είναι πάντα εύκολη και το μόνο σταθερό είναι οι άνθρωποι που απαρτίζουν τον Οργανισμό και η δέσμευσή τους να αφιερώνουν χρόνο, την εμπειρία τους, κάποιες φορές και χρηματικούς πόρους, μέχρι να μπορούμε να πούμε ότι το πρόβλημα λύθηκε.
Στο Bloode είμαστε αρκετά συντηρητικοί με τη χρηματοδότηση. Προσπαθούμε πρώτα να εξαντλήσουμε τους πόρους που έχουμε στη διάθεση σας και μετά, για στοχευμένες δράσεις, να αναζητήσουμε χρηματοδότηση από φιλανθρωπικά ιδρύματα και εταιρείες. Είμαστε περήφανοι που έχουμε την στήριξη οργανισμών, όπως το The Hellenic Initiative, το Ίδρυμα Λάτση και τη PwC.
Κυρία Κρίτσαλη κάντε μας έναν απολογισμό για τα 9 χρόνια λειτουργίας του Bloode…
- Έχουμε διοργανώσει 150 αιμοδοσίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας.
- Έχουμε ανταποκριθεί σε έκτακτες ανάγκες 473 ασθενών που μας έχουν στείλει στην πλατφόρμα μας bloode.org.
- Το βασικότερο, όμως, είναι ότι μέσα από τις καμπάνιες ενημέρωσης και τα προγράμματα εκπαίδευσης έχουμε συμβάλει στο να δώσουν αίμα νέοι τακτικοί εθελοντές, καλύπτοντας τις ανάγκες έως και 222.000 ασθενών.
Ένα σημαντικό impact metric για εμάς είναι ότι σε πρόσφατη έρευνα, που κάναμε στους εθελοντές στην κοινότητά μας, πάνω από το 70% έδωσε για πρώτη φορά αίμα, επειδή το άκουσε στο Bloode ή ήρθε σε μία αιμοδοσία μας
Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει το Bloode;
- Μπορεί να μπει στο bloode.org να ενημερωθεί για την αιμοδοσία και να κάνει εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεται για επόμενες αιμοδοσίες, δράσεις ή ανάγκες.
- Μπορεί να κάνει μία μικρή αλλά πολύτιμη δωρεά στο bloode.org/donate. Με τις δωρεές αυτές μπορούμε να διοργανώσουμε περισσότερες αιμοδοσίες.
- Εάν είναι μέλος κάποιου Οργανισμού ή εταιρείας, που θέλει να υποστηρίξει την αιμοδοσία, μπορεί να μας στείλει mail στο [email protected].
Έχετε λάβει και αρκετές διακρίσεις…
Δεν έχουμε παράπονο, έχουμε λάβει αρκετές διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τελευταία αυτές, που χαιρόμαστε περισσότερο, είναι τα Gold Award που πήραμε στα Ermis και στα Effies για τις ψηφιακές καμπάνιες ενημέρωσης, που πραγματοποιούμε σε συνεργασία με το agency μας, τη McCann. Χαιρόμαστε διπλά, γιατί και η δημιουργική δουλειά που κάνει η ομάδα της McCann αξίζει πολλά βραβεία, αλλά και γιατί επιβραβεύεται η αποτελεσματικότητα, που έχουν αυτές οι καμπάνιες.
Δραστηριοποιείστε εθελοντικά και σε κάποιον άλλον τομέα;
Ναι. Κάνω mentoring σε female-founded startups και Οργανισμούς. Είμαι αρκετά ευαισθητοποιημένη και επηρεασμένη από την εμπειρία μου για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα και να προσπαθείς σε έναν κόσμο που δεν έχει σχεδιαστεί για εμάς, να πετύχεις τους στόχους σου και να πραγματοποιήσεις τα όνειρα σου (επαγγελματικά και προσωπικά). Οπότε αφιερώνω αρκετό χρόνο να μιλάω με γυναίκες, που ξεκινούν κάτι δικό τους και από τη δική μου πορεία προσπαθώ να φανώ χρήσιμη. Ταυτόχρονα και στη δουλειά μου το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μου αφορά σε ανισότητες στον χώρο της υγείας και της ιατρικής έρευνας. που αφορούν σε γυναίκες.
Το προσεχές διάστημα αναμένεται κάποια δράση;
Σύντομα θα ανακοινώσουμε το πρόγραμμα αιμοδοσιών μας και ένα μεγάλο event, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Stay tuned στα social μας!
Διαβάστε επίσης
Ναταλία Κρίτσαλη: Η ιδρύτρια της πλατφόρμας Blood-e που κάνει τη διαφορά στην αιμοδοσία στην Ελλάδα
Ανακαλύψτε το αφιέρωμα Γυναίκες που μας εμπνέουν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σκυλακάκης: Εντός εβδομάδας η μελέτη και ο διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες – Τι είπε για το Εξοικονομώ
- Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε πρόγραμμα «μαμούθ» 500 δισ. δολ. για την Τεχνητή Νοημοσύνη με κολοσσούς τεχνολογίας
- Λαϊκές αγορές: Σε ποιους πωλητές επιστρέφονται οι άδειες
- Βασίλης Χήτος (Mr. Ζαγόρι): Διαψεύδει μέσω του δικηγόρου του Αλέξη Κούγια, ότι είναι ζευγάρι με την Βικτώρια Καρύδα