ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη Νάντια (Βασιλική – Κωνσταντίνα) Γκογκοζώτου οι περισσότεροι τη μάθαμε τα τελευταία δύο χρόνια, από όταν ανέλαβε τη θέση της μη εκτελεστικής προέδρου του ΕΟΠΥΥ. Βέβαια από το 2019 ήταν μέλος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων – πλέον είναι πρόεδρος (από τον Ιούλιο του 2022).
Παράλληλα είναι εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που γνωμοδοτεί στο Συμβούλιο των Υπουργών για τα Φάρμακα και για τη Φαρμακευτική Φροντίδα, ενώ συμμετέχει και σε κάποιες εξειδικευμένες Υποεπιτροπές Εμπειρογνωμόνων.
Κι αν όλα αυτά για κάποιους είναι άγνωστες λέξεις, να εξηγήσουμε ότι οι αρμοδιότητές της στον ΕΟΠΥΥ είναι ο έλεγχος των χρηματοοικονομικων πράξεων της Διοίκησης (μέσω μίας τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου και Διαφάνειας – η οποία, όμως, δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη!) και τα πειθαρχικά των υπαλλήλων του Οργανισμού.
Ουσιαστικά, βέβαια, τη γνωρίζουμε από τον ρόλο της ως προέδρου της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, να διαπραγματεύεται με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τις τιμές αποζημίωσης νέων και παλαιότερων σκευασμάτων, σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού της δαπάνης για τον ΕΟΠΥΥ και για τα δημόσια νοσοκομεία.
Δηλαδή αποσκοπεί στις πιο προσοδοφόρες τιμές των φαρμάκων για λογαριασμό του κράτους.
Όσοι τη συναναστρέφονται, κάνουν λόγο για μια γυναίκα με στόχους και πρόγραμμα, οργανωτική, πειθαρχημένη και ενίοτε «σκληρό καρύδι». Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένοι την αποκαλούν «η σιδηρά κυρία» της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.
Πηγές του ρεπορτάζ αναφέρουν, μάλιστα, ότι τον πρώτο καιρό το κλίμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις δεν ήταν και το καλύτερο, αλλά οι στόχοι που της είχαν ανατεθεί ήταν ιδιαίτερα μεγαλεπήβολοι, έχοντας παράλληλα να καλύψει και εκκρεμότητες 20 μηνών.
Ποια είναι η Νάντια Γκογκοζώτου
Κόρη στρατηγού της ΕΛΑΣ, έχει δύο αδελφές και γεννήθηκε στο Αγρίνιο, καθώς εκεί ήταν η τελευταία μετάθεση του πατέρα της ως αξιωματικού της χωροφυλακής, πριν έρθει λίγο αργότερα μόνιμα στην Αθήνα.
Όπως μας λέει: «Πήγα σε δημόσιο δημοτικό σχολείο, ενώ για το γυμνάσιο και το λύκειο πήγα στο Αρσάκειο Ψυχικού.
Με τις πανελλήνιες εξετάσεις πέτυχα την εισαγωγή μου στη Φαρμακευτική Σχολή του ΕΚΠΑ.
Μετά την αποφοίτησή μου άρχισα να εργάζομαι σε φαρμακευτικές εταιρείες και λίγο αργότερα, απέκτησα τον πρώτο μου μεταπτυχιακό τίτλο στη διοίκηση επιχειρήσεων από το ALBA.
Ακολούθησε άλλο ένα μεταπτυχιακό στη Δημόσια Υγεία από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, με διπλωματική στις νοσοκομειακές λοιμώξεις.
Το 2018 έλαβα έπαινο και αριστείο για τη διδακτορική μου διατριβή στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και για την αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας. Άρθρο παρουσίασης αυτής της διατριβής δημοσιεύθηκε σε ένα επιστημονικό περιοδικό με δείκτη επιρροής (impact factor) 5,5».
Όταν ήταν μικρή, φανταζόταν ότι θα γίνει μεγαλοστέλεχος σε εταιρεία και ότι θα ασχολείται με τα Οικονομικά.
Ούσα πολύ καλή μαθήτρια, ο πατέρας της την παρότρυνε να δώσει στην Ιατρική.
Τελικά εκείνη μπήκε στη Φαρμακευτική. Της άρεσε περισσότερο, παρόλο που ποτέ δεν σκέφθηκε να ανοίξει δικό της φαρμακείο.
Και, τελικά, ασχολείται κυρίως με τα οικονομικά, αυτά της υγείας.
Άνθρωπος των στόχων
Το πρώτο μεταπτυχιακό το ξεκίνησε στα 26 της. Εργάστηκε σε φαρμακευτικές και η πορεία της ήταν ανοδική.
Ήθελε να γίνει manager νοσοκομείων και άφησε μια πολλά υποσχόμενη θέση, για να πάει στην Κρήτη και να εργαστεί ως νοσοκομειακή φαρμακοποιός στο ΠΑΓΝΗ.
Μετά προκηρύχθηκαν θέσεις για διοικητές και αναπληρωτές.
Έκανε τα χαρτιά της και ορίστηκε αναπληρώτρια διοικήτρια στο νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ.
Στη συνέχεια, και αφού εργάστηκε για σχεδόν μία 5ετία στον ΕΟΦ, διορίστηκε μέσω ΑΣΕΠ μη εκτελεστική πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.
«Ό,τι έχω καταφέρει, το έχω καταφέρει μόνη μου. Δεν έχει έρθει τίποτα εύκολα, χωρίς προσπάθεια. Όμως όσα έχουν γίνει, είναι δικά μου», μας λέει με περηφάνια η κα Γκογκοζώτου.
Η ίδια επισημαίνει ότι έχει πολύ έντονο το αίσθημα του δικαίου, αλλά παραδέχεται ότι δεν είναι «διπλωμάτης» και ότι αυτό κάποιες φορές… στοιχίζει. Έχει καταλήξει, όμως, στο «κάθε εμπόδιο για καλό», ακόμη κι αν αυτό δεν φαίνεται στη συγκεκριμένη περίοδο, που πρέπει να το αντιμετωπίσει.
«Οι δυσκολίες, που συνάντησα αρκετές φορές σε κάτι, που διεκδικούσα, τελικά με έσπρωξαν να στοχεύσω σε κάτι καλύτερο», υπογραμμίζει.
Και προσθέτει: «Μου αρέσει να βάζω στόχους. Κι όταν τα καταφέρνω, προχωράω αμέσως στον επόμενο, που μου τον έχω, ήδη, θέσει. Βέβαια, για να υποστηρίξω κάτι, πρέπει να πιστεύω σε αυτό πολύ, να το έχω βάλει μέσα μου, να το έχω κάνει δικό μου. Μετά μπαίνω και στη φωτιά για αυτό, το παλεύω μέχρι τέλους, γιατί δεν δέχομαι την αποτυχία ως ενδεχόμενο», αναφέρει η πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων.
«Σε όλη μου την καριέρα έως τώρα, όσο μεγαλύτερη ήταν η εμπιστοσύνη που μου έδειχνε ο εκάστοτε προϊστάμενός μου, τόσο μεγαλύτερη ήταν η ευθύνη μου να ανταποκριθώ στις προσδοκίες του».
Προσπαθεί διαρκώς να επιμορφώνεται, παρακολουθώντας διάφορα σεμινάρια πάνω στα οικονομικά της υγείας, αλλά και σε θέματα ψυχολογίας και συμβουλευτικής. Αγαπά τη λογοτεχνία, «μπορεί να διαβάζω ταυτόχρονα δύο λογοτεχνικά βιβλία μαζί, άλλο στην παραλία και άλλο στο σπίτι», μας λέει χαμογελώντας.
Το ταξίδι «απωθημένο»
Της αρέσουν τα ταξίδια, η θάλασσα και η φωτογραφία και τα μεζεδάκια παρέα με φίλους. Όσο για το ταξίδι «απωθημένο»;
«Το Στρασβούργο είναι ένα πολύ αγαπημένο μου μέρος. Πηγαίνω 3-4 φορές τον χρόνο για δουλειά. Εκεί λαμβάνονται οι αποφάσεις για την ευρωπαϊκή φαρμακευτική πολιτική, βγάζουμε πόρισμα και το προωθούμε στο συμβούλιο των Υπουργών Υγείας για τις τελικές αποφάσεις. Είναι, όμως, ένα μέρος, που το ξέρω ελάχιστα στην πραγματικότητα.
Το βλέπω ελάχιστα, 3-4 ώρες κάθε φορά κι αυτό από τις 6 το απόγευμα και μετά. Δεν έχω καταφέρει να μπω μια φορά σε ένα μουσείο, αλλά περπατάω πάρα πολύ τα βράδια, για να δω αυτήν την υπέροχη πόλη, η οποία φαίνεται να είναι και ασφαλής.
Κάποια στιγμή ελπίζω να καταφέρω να τη δω, όπως θέλω».
Οι σκληρές διαπραγματεύσεις
Πρόσφατα η Νάντια Γκογκοζώτου και οι συνεργάτες της κατάφεραν να επιτύχουν μία σημαντική μείωση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2022.
Όπως εξηγεί: «Ήταν ένα έργο δύσκολο. Ένας άθλος για πολλούς, που δεν πίστευαν ότι θα έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Δουλέψαμε όλη η ομάδα πολύ σκληρά.
Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων έχει ως πρωταρχικό στόχο τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών σε φάρμακα, αλλά διατηρώντας ταυτόχρονα το σύστημα υγείας βιώσιμο.
Με τις εκπτώσεις, που επιτυγχάνονται, δημιουργείται χώρος για τις καινοτόμες θεραπείες και για τα ορφανά φάρμακα, ενώ οι κλειστοί προϋπολογισμοί συμβάλλουν σημαντικά στον εξορθολογισμό της δαπάνης σε κάποιες κατηγορίες, στις οποίες ορίζεται με επιστημονικά κριτήρια το πλαίσιο, για τη συγκεκριμένη δραστική ουσία ή θεραπευτική ένδειξη, και η όποια υπέρβαση σε αυτούς βαρύνει τις συμμετέχουσες εταιρείες.
Η Επιτροπή αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια το βασικότερο μέσο του Υπουργείου Υγείας για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά χρειάζεται άμεσα η εφαρμογή φίλτρων συνταγογράφησης και θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Ιδανικά θα πρέπει να αναπροσαρμοσθεί το ύψος του φαρμακευτικού προϋπολογισμού».
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γεωργιάδης: Να καταδικαστεί ο Παναγιωτόπουλος για παραβίαση του ΚΟΚ – Παναγιωτόπουλος: Ήμουν έξω από το σπίτι μου
- Galaxy Cosmos Mezz: Με ποσοστό 10,4% η Hellenic Prosperity Master Fund
- Εφετείο Αθηνών: Από σήμερα διαθέτει το δικό του ιατρείο
- Χρηματιστήριο: Τι ακούγεται για το πακέτο των 25,8 εκατ. τεμαχίων της Eurobank – ΕΤΕ και Πειραιώς πρωταγωνιστές, νέα υψηλά για Αλουμύλ και ΑΔΜΗΕ