Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

mpox: Ο ΠΟΥ ενέκρινε το PCR τεστ της Abbott για ταχεία διάγνωση

Ευλογιά των πιθήκων

Το διαγνωστικό τεστ για την ταχεία διάγνωση του ιού mpox της Abbott Molecular, ενέκρινε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σε μια προσπάθεια να αυξήσει τη διαθεσιμότητά του και να σταματήσει την εξάπλωση των θανατηφόρων εστιών της νόσου στην Αφρική.

Ο έλεγχος για τη νόσο, που έχει ήδη σκοτώσει 866 ανθρώπους στην Αφρική φέτος είναι ανεπαρκής και η βελτίωση της επιτήρησης για τον περιορισμό της μετάδοσης είναι ζωτικής σημασίας, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΟΥ κήρυξε τον Αύγουστο κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Το διαγνωστικό εργαλείο είναι ένα τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) που παράγεται από την Abbott.

Δύναται να ανιχνεύσει και τις δύο υποπαραλλαγές του ιού: μια που υπάρχει εδώ και δεκαετίες και μια άλλη νεότερη, πιο μολυσματική.

«Η ανάγκη για γρήγορα και ακριβείας τεστ αυξήθηκε απότομα», ανέφερε σήμερα ο ΠΟΥ.

«Περιορισμένα τεστ και καθυστερήσεις στην επιβεβαίωση των κρουσμάτων mpox εξακολουθούν να υφίστανται στην Αφρική», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι περισσότερα από 34.000 ύποπτα κρούσματα mpox έχουν αναφερθεί φέτος, με την συντριπτική πλειοψηφία να βρίσκεται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η έγκριση από τον ΠΟΥ για το PCR, βοηθά τις χώρες να προμηθεύονται τεστ μέσω των υπηρεσιών του ΟΗΕ και άλλων εταίρων.

Παρόλο που η Αφρική είναι η μόνη περιοχή όπου η ασθένεια είναι ενδημική, δεν έλαβε εμβόλια για τον ιό το 2022, καθώς μια λιγότερο λοιμώδης εκδοχή της μολυσματικής ασθένειας εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

Όσον αφορά τα εμβόλια, επί του παρόντος είναι πολύ ακριβά, καθώς κάθε δόση κοστίζει έως και 141 δολάρια.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και με άλλες φαρμακοβιομηχανίες, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ευρύτερο φάσμα επιλογών.

Διαβάστε επίσης: 

ΠΟΥ: «Θερίζει» η ευλογιά των πιθήκων (mpox) – Μεγάλο πρόβλημα στην Αφρική

Εμβολιασμός: Ποια εμβόλια συστήνονται για ενήλικες

Ευλογιά των πιθήκων: Μεταδίδεται έως τέσσερις μέρες πριν από τα πρώτα συμπτώματα