Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΥΓΕΙΑ

Mpox (ευλογιά των πιθήκων): Οι νέες οδηγίες για τα νοσοκομεία, τι αλλάζει στους εμβολιασμούς

Το Logo του ΕΟΔΥ

Σε αυξημένη ετοιμότητα είναι οι υγειονομικές Αρχές στη χώρα μας για την ευλογιά των πιθήκων (Mpox). Σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα θα δοθούν νέες οδηγίες στα νοσοκομεία, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές και στους εμβολιασμούς.

Το νέο στέλεχος του ιού, το clade 1b, μεταβάλλεται πολύ γρήγορα, «μπλοκάροντας» τους επιστήμονες που μελετούν επισταμένως τη δράση του. Όπως οι ίδιοι λένε χαρακτηριστικά, δουλεύουν «στα τυφλά».
Η παραλλαγή 1b έχει δείξει αυξημένη μεταδοτικότητα και μεγαλύτερη ικανότητα πρόκλησης επιπλοκών, σε σύγκριση με την παλαιότερη παραλλαγή. Όμως φαίνεται ότι προκαλεί μικρότερη θνησιμότητα.

Το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Σουηδία έθεσε όλη την ήπειρο σε συναγερμό. Ο, δε, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε προ ημερών παγκόσμια υγειονομική έκτακτη ανάγκη για την Mpox – η αύξηση των κρουσμάτων διεθνώς έχει ξεπεράσει το 160%. Μόνο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 18.000 ύποπτα κρούσματα.

Η Mpox προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης και δερματικά εξανθήματα, ενώ μπορεί να προκαλέσει και θάνατο.

Mpox: Έρχονται νέες οδηγίες στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, εντός των αμέσως επόμενων ημερών αναμένεται να δοθούν από τον ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας νέες οδηγίες για τη νοσηλεία και για τη θεραπεία των ασθενών.
«Ουσιαστικά πρόκειται για επικαιροποίηση των υπαρχόντων οδηγιών. Για παράδειγμα, στις οδηγίες που θα εκδώσουμε – με βάση και τα όσα λένε οι διεθνείς Οργανισμοί Υγείας – θα αναφέρεται ποιοι ασθενείς χρειάζεται να λάβουν θεραπεία, καθώς και τι θεραπεία θα πρέπει να λάβουν.

Υπάρχουν δύο θεραπείες, μία για τα παιδιά και μία για τους ενήλικες. Επιπλέον θα διευκρινιστούν οι δόσεις», όπως μας εξήγησε ανώτατο στέλεχος του ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί ως τώρα κάποιο κρούσμα με clade 1b. Ωστόσο, σε περίπτωση που αυτό συμβεί, θα ακολουθηθούν τα εξής βήματα: Θα γίνει διερεύνηση του περιβάλλοντος του ασθενούς και θα χορηγηθούν εμβόλια σε όλους όσοι ήρθαν σε στενή επαφή μαζί του μέχρι πριν από 14 μέρες κι ας μην έχουν συμπτώματα. Εννοείται ότι ο ασθενής θα απομονωθεί.

«Προετοιμαζόμαστε, υπάρχει εγρήγορση. Ανάλογα με την εξέλιξη θα τροποποιούμε και τις δράσεις μας», μας είπε το στέλεχος του ΕΟΔΥ.

Τι θα γίνει με τους εμβολιασμούς

Χθες νωρίς το πρωί έγινε σύσκεψη στελεχών του ΕΟΔΥ με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, στην οποία συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις για την ευλογιά των πιθήκων και, φυσικά, οι εμβολιασμοί.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες, που από τις 22 Ιουλίου 2024 ξεκίνησε τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών με το εμβόλιο Jynneos.
Στη σύσκεψη, λοιπόν, η συζήτηση κινήθηκε σε τρεις άξονες. Στο ποιοι θα εμβολιάζονται εφεξής, στον τρόπο χορήγησης των εμβολίων και στην παραγγελία των δόσεων.

Αυτό, που αλλάζει, ως προς το ποιοι θα εμβολιάζονται, είναι ότι προστίθενται ορισμένες κατηγορίες πολιτών, με πρώτους τους λεγόμενους ταξιδιώτες υψηλού κινδύνου. Αυτοί που εργάζονται σε ανθρωπιστικές αποστολές, αυτοί που επισκέπτονται φίλους και συγγενείς σε χώρες, όπου υπάρχουν κρούσματα (κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) και αυτοί που γενικά ταξιδεύουν σε αυτές τις χώρες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας αποφασίστηκε να αλλάξει ο τρόπος χορήγησης του εμβολίου και πλέον να γίνεται με άλλον τρόπο, όχι υποδόρια, αλλά ενδοδερμικά. Έτσι με την ίδια ποσότητα θα μπορούν να εμβολιάζονται περισσότεροι.

Όσον αφορά, τέλος, στις προμήθειες εμβολίων, η χώρα μας είχε αρχικά αποφασίσει ότι θα παραγγείλει 1.500 εμβόλια, αλλά μετά και την κήρυξη έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ, αποφασίστηκε να παραγγείλει 2.500 εμβόλια.

Διαβάστε επίσης:

Οι προσδοκίες από τον νέο γύρο μείωσης των επιτοκίων – Αντισταθμίζουν τις ανησυχίες από την κλιμακούμενη γεωπολιτική ένταση

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μινι ράλι στις τιμές επόμενης μέρας στο Χρηματιστήριο ενέργειας

Οσμή σκανδάλου στις Σπέτσες: Η δήμαρχος, ο… θείος εφοπλιστής Μπούφης, οι απειλές και μια «καρατόμηση»