ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πανδημία «σάρωσε» όλο το 2020 και συνεχίζει να «σαρώνει» όλο τον πλανήτη, έχοντας στοιχίσει μέχρι στιγμής πάνω από 2 εκατομμύρια ζωές.
Για πρώτη φορά εδώ και 100 τουλάχιστον χρόνια, μια νόσος πλήττει ταυτόχρονα όλο τον κόσμο, με τόσα εκατομμύρια κρούσματα.
Για πρώτη φορά, ένα ιατρικό θέμα κυριαρχεί τόσο έντονα, «μονοπωλιακά», και για τόσο μεγάλο διάστημα στην επικαιρότητα.
Τη χρονιά που πέρασε, η Υγεία και ο κίνδυνος της σοβαρής απώλειάς της, επέδρασε σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Όλοι επηρεαστήκαμε και εξακολουθούμε να επηρεαζόμαστε από ένα μείζον ζήτημα δημόσιας Υγείας – και αυτό δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα.
Έτσι, για πρώτη φορά, τόσες πολλές προσωπικότητες από τον χώρο της Υγείας εντάσσονται στους πιο επιδραστικούς Έλληνες της χρονιάς που πέρασε, κερδίζοντας μια θέση στη λίστα mononews100.
Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές…
Σχεδόν εν μια νυκτί, όταν ξέσπασε η επιδημία στη χώρα, ο σεμνός καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μπήκε στα σπίτια όλων των Ελλήνων και ταυτίστηκε με την προσπάθεια καταπολέμησης του λοιμογόνου εχθρού. Με τον ήρεμο λόγο του και την «ταπεινή» αυτοπεποίθηση που απορρέει από τη βαθιά γνώση του επιστημονικού αντικειμένου του κατάφερε να εξηγήσει στους Έλληνες όλα τα «ακατανόητα» του νέου ιού και της νέας νόσου. Δεν είναι τυχαίο ότι η δική του παρουσία θεωρείται ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόλυτα επιτυχή διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας.
Όμως και μια σειρά από άλλους επιστήμονες της Ιατρικής, όπως η αναπληρώτρια καθηγήτρια Βάνα Σύψα ή η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, αλλά και μάχιμοι γιατροί, όπως η Αναστασία Κοτανίδου, έγιναν μέρος της καθημερινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της επιδημίας και την ανταπόκριση του συστήματος Υγείας.
Στην πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει τον πρώτο λόγο στους επιστήμονες. Για όσους ξέρουν τον χώρο, δεν ήταν έκπληξη η επιλογή του Ηλία Μόσιαλου για την εκπροσώπηση της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς για τα θέματα Covid-19. Ο καθηγητής του LSE είναι βαθύς γνώστης της Πολιτικής και των Οικονομικών της Υγείας και διεθνώς αναγνωρισμένος για το επιστημονικό του έργο. Άλλωστε επελέγη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως επιστημονικός συντονιστής στην Πανευρωπαϊκή Επιτροπή για την υγεία.
Σημαντικός είναι ο ρόλος της φαρμακοβιομηχανίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι, όπως ο Δημήτρης Δέμος, ανέλαβαν από την πρώτη στιγμή πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τόσο για τη στήριξη του ΕΣΥ όσο και για την ενίσχυση του θεραπευτικού «οπλοστασίου» κατά της νόσου.
Εξάλλου, ο CEO μιας φαρμακοβιομηχανίας ήταν αυτός που έφερε σε όλο τον κόσμο την πρώτη καλή είδηση: Ήταν ο ελληνικής καταγωγής Άλμπερτ Μπουρλά, CEO της Pfizer, όταν ανακοίνωσε την υψηλή αποτελεσματικότητα του πρώτου εμβολίου που εγκρίθηκε κατά του νέου κορονοϊού.
…και οι αφανείς ήρωες της πανδημίας
Ο χώρος της Υγείας, ωστόσο, τη χρονιά που πέρασε δεν ανέδειξε μόνο επιδραστικά πρόσωπα. Ανέδειξε και μια «στρατιά» από αφανείς ήρωες, αυτούς που δίνουν την πραγματική μάχη μέσα στις μονάδες Covid ή και εκτός αυτών, σε ένα σύστημα που δέχθηκε πρωτοφανείς πιέσεις. Οι ήρωες της πανδημίας είναι οι χιλιάδες γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες και άλλοι υγειονομικοί που εδώ και ένα χρόνο φροντίζουν τους μοναχικούς ασθενείς της νόσου Covid-19.
Δέσποινα Κουκλάκη
Διαβάστε επίσης:
mononews100: Οι 100 πιο επιδραστικοί Έλληνες του 2020- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδραστικότερος όλων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση