array(0) {
}
        
    
Menu
-0.9%
Τζίρος: 101.73 εκατ.

Φίλιπ Λέιν (ΕΚΤ): Να μειωθούν κι άλλο τα επιτόκια για να επιτευχθεί ο στόχος

Υγεία

Mononews Health 20: Οι 20 πιο επιδραστικοί επιστήμονες Υγείας του 2024

Έρευνες, ανακαλύψεις, δημοσιεύσεις, συνέδρια, επεμβάσεις, βραβεύσεις, καμπάνιες, προσφορά, όλα με επίκεντρο τον άνθρωπο και την Υγεία σε πρώτο πλάνο…

Το mononews.gr ετοίμασε και σας παρουσιάζει, μετά από ενδελεχή έρευνα, τη λίστα Mononews Health 20. Τη λίστα με τους 20 πιο επιδραστικούς επιστήμονες της χώρας, που διακρίθηκαν στους τομείς τους τη χρονιά που πέρασε, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις, ευαισθητοποιώντας το ευρύ κοινό, σώζοντας ζωές, δίνοντας ελπίδα. Κάποιοι επέστρεψαν στη χώρα για να προσφέρουν, άλλοι δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και κάποιοι δεν έφυγαν ποτέ και συνεχίζουν να εργάζονται με πάθος, υπηρετώντας το λειτούργημά τους.

Στόχος μας να αναδείξουμε τους καλύτερους των καλύτερων και η λίστα μας να γίνει θεσμός, προάγοντας την Επιστήμη.

Αδριανός Γολέμης

Ιατρός στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

Το 2024 ήταν η πρώτη φορά που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έστειλε έναν Ευρωπαίο αστροναύτη (τον Σουηδό Marcus Wandt) σε ερευνητική αποστολή στο Διάστημα, μέσω μιας ιδιωτικής εταιρείας, της Axiom Space.

Ο Δρ. Αδριανός Γολέμης, έμπειρος ιατρός αστροναυτών για την ESA από το 2018, ανέλαβε τόσο την παρακολούθηση της υγείας του Ευρωπαίου αστροναύτη από το έδαφος (από κέντρα ελέγχου σε Ευρώπη και Αμερική), όσο και την ομαλή συνεργασία και εγκαθίδρυση κοινών διαδικασιών για την ιατρική πρόληψη και παρακολούθηση μεταξύ των δύο συμβαλλόμενων Οργανισμών (Axiom Space και ESA). Η ιατρική συνεργασία, όπως και ολόκληρη η αποστολή, στέφθηκαν με επιτυχία.

Ο Δρ. Γολέμης προήχθη σε επικεφαλής των γιατρών των αστροναυτών της Ευρώπης στα τέλη του 2024.

Λόγω της συνεισφοράς του στην πρόοδο της αστροναυτικής ως ιατρός, αλλά και στη διεκπεραίωση έρευνας σε ανάλογα περιβάλλοντα στη Γη, έχοντας εργαστεί ο ίδιος ως επιστήμονας για ένα έτος σε πλήρη απομόνωση στην Ανταρκτική, εξελέγη τον Μάρτιο του 2024 αντεπιστέλλον μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής (International Academy of Astronautics, IAA), συνιστώντας ένα από τα νεότερά της μέλη.

Είναι εξωτερικός συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ), της δικής μας εθνικής διαστημικής υπηρεσίας.

Συμβάλλει στη διάδοση της σημασίας της επιστήμης με δικές του παρουσιάσεις και με τη συμβολή του σε εκδηλώσεις, όπως στην πρόσκληση του αστροναύτη Rex Wahlheim στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Athens Science Festival και στη διεθνή εκδήλωση Alpha Mission με θέμα το Διάστημα, τον πολιτισμό και το περιβάλλον που έγινε στη Δήλο τον Μάιο και στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες της NASA, της Ελλάδας και άλλων χωρών.

Το 2024 συνέβαλε, επίσης, στη συγγραφή δύο κεφαλαίων σε βιβλία για την Ιατρική και το Διάστημα, το “Aerospace Psychology and Human Factors” και το “Mission Fühlen – Waswirvonder Weltraum psychologie fürunseren Alltaglernenkönnen”.

Από το 2022 ο Αδριανός Γολέμης είναι ο πρώτος Έλληνας που ολοκλήρωσε επιτυχώς την ευρωπαϊκή επιλογή αστροναυτών της ESA, μια απαιτητική διαδικασία που γίνεται περίπου κάθε 15 χρόνια και στην οποία πετυχαίνει το 0,1% ανάμεσα σε 23.000 υποψήφιους. Έχει θέσει εαυτόν στη διάθεση της Ελλάδας για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αστροναυτών.

Αριστείδης Ηλιόπουλος

Καθηγητής Βιολογίας – Γενετικής

Με σημαντικές επιστημονικές επιτυχίες και διακρίσεις το 2024, η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Βιολογίας – Γενετικής Αριστείδη Ηλιόπουλου, διευθυντή του Εργαστηρίου Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, συνέβαλε καθοριστικά στη διεύρυνση της γνώσης στη γενετική, στην πρόληψη νοσημάτων και στην εξατομικευμένη ιατρική.

Ανάμεσα στις πιο σημαντικές διακρίσεις, η ομάδα κατέκτησε το 1ο Βραβείο Καινοτομίας στον 14ο Διαγωνισμό «Business Seeds» της Εθνικής Τράπεζας. Το βραβείο απονεμήθηκε για την Genosophy®, μια πρωτοποριακή πλατφόρμα υγείας που αξιοποιεί την προηγμένη γενετική για την πρόληψη και διαχείριση νοσημάτων.

Η Genosophy® αναλύει πάνω από 750.000 γενετικούς δείκτες και συνδυάζει τα δεδομένα με πληροφορίες από τον ιατρικό φάκελο κάθε ατόμου, παρέχοντας εξατομικευμένες προτάσεις για τη βελτίωση της υγείας του. Με απλά λόγια, η πλατφόρμα βοηθά τους χρήστες να κατανοήσουν πώς το DNA τους επηρεάζει την υγεία τους και τους προσφέρει πρακτικές συστάσεις για τη διατροφή, την άσκηση και την πρόληψη νοσημάτων, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, ο διαβήτης κύησης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το 2024 δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications μελέτη για τους νέους μηχανισμούς, που ρυθμίζουν την αναγέννηση και λειτουργία του εντέρου. Τα αποτελέσματα των μελετών έδειξαν ότι η γήρανση οδηγεί σε σταδιακή φθορά των βλαστικών κυττάρων και σε προβλήματα αναγέννησης του εντερικού ιστού. Η ομάδα του κ. Ηλιόπουλου χρησιμοποίησε προηγμένα πειραματικά μοντέλα και δεδομένα από ανθρώπινα δείγματα, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες θεραπείες και διατροφικές παρεμβάσεις, που στοχεύουν στην προστασία της εντερικής υγείας και στη διατήρηση της ποιότητας ζωής.

Παράλληλα, σε συνεργασία με άλλους ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ο κ. Ηλιόπουλος υπέβαλε το 2024 αίτηση διεθνούς κατοχύρωσης πατέντας, για νέες χημικές ενώσεις με αποτελεσματικότητα κατά του καρκίνου των ωοθηκών, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης, προσφέροντας νέες δυνατότητες ανάπτυξης θεραπειών.

Επιπλέον ο καθηγητής διακρίθηκε για την πολυσχιδή δραστηριότητά του, η οποία περιλαμβάνει σημαντικό εκπαιδευτικό έργο στη Βιολογία και Γενετική. Ως προσκεκλημένος ομιλητής παρουσίασε τα ευρήματα της ερευνητικής του ομάδας σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Παράλληλα συμμετείχε σε ενημερωτικές παρουσιάσεις για το ευρύ κοινό, συμβάλλοντας στη διάχυση της επιστημονικής γνώσης. Με αυτές τις δράσεις ο κ. Ηλιόπουλος συνεχίζει να επεκτείνει τους ορίζοντες της έρευνας και να ενισχύει τη σύνδεση της επιστήμης με την καινοτομία, εστιάζοντας στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.

Αναστάσιος Κανελλόπουλος

Καθηγητής Οφθαλμολογίας, Πανεπιστήμιο NYU

Από την αρχή της επαγγελματικής του πορείας έχει συνδυάσει την έρευνα και την ακαδημαϊκή ιατρική με την καθημερινή φροντίδα των ασθενών, τόσο στη διάγνωση και στην υπεύθυνη ενημέρωση, όσο και στην επεμβατική θεραπεία.

Ως χειρουργός εξειδικευμένος στη διαθλαστική χειρουργική – δηλαδή στη διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού – και στις επεμβάσεις καταρράκτη, καθώς και στις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, αφιερώνει μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς του στη βελτίωση των διαγνωστικών και επεμβατικών διαδικασιών, πάντα με εγκεκριμένες θεραπείες και διαγνωστικά μέσα.

Το 2024 συμμετείχε σε σειρά διεθνών συνεδρίων, τα οποία αποτέλεσαν ευκαιρίες για την παρουσίαση καινοτόμων μεθόδων, που εφαρμόζει ο ίδιος με την ομάδα του.

Στο Παν-Ασιατικό Συνέδριο Οφθαλμολογίας στο Μπαλί (APAO) συνεργάστηκε με την εταιρεία Bionzete, η οποία παράγει αμνιακή μεμβράνη για τη θεραπεία σοβαρών τραυματισμών του οφθαλμού.

Στο Αμερικανικό Συνέδριο Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ASCRS) συνεργάστηκε ξανά με τον καθηγητή Dolhman και την ομάδα του στο Οφθαλμιατρικό Κέντρο Mass Eye and Ear της Βοστώνης, από όπου και εξειδικεύτηκε στις επεμβάσεις γλαυκώματος και κερατοπροθέσεων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο παρουσίασε επτά διαφορετικές εισηγήσεις ως προσκεκλημένος ομιλητής.

Στο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο μίλησε για τις εξατομικευμένες σμιλεύσεις με λέιζερ για τη μυωπία και για θεραπευτικούς σκοπούς.

Στο συνέδριο της Αυστραλίας (AUSCRS) παρουσίασε τη μακροχρόνια εμπειρία του ίδιου και της ομάδας του στις εξατομικευμένες επεμβάσεις καταρράκτη και διόρθωσης μυωπίας. Εκεί για πρώτη φορά ανέλυσε την καινοτόμα τεχνική Ray-Tracing, την οποία ανέπτυξε στην Αθήνα το 2019, όταν και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συμμετείχε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Οφθαλμολογίας στη Βαρκελώνη (ESCRS), ενώ στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας (AAO) ανέλυσε κρίσιμες λεπτομέρειες για τις εξατομικευμένες σμιλεύσεις με λέιζερ, τομέας στον οποίον θεωρείται αυθεντία. Για το θέμα έδωσε διαλέξεις στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΚΠΑ.

Στη Νυρεμβέργη ο κ. Κανελλόπουλος συμμετείχε σε διήμερη ερευνητική συνάντηση για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών λέιζερ και σε ημερίδα με καθηγητές από την Κίνα.

Το 2024 έκλεισε με μία ιδιαίτερη τιμή. Έλαβε πρόσκληση από το Bascom Palmer Institute στο Μαϊάμι, το κορυφαίο Οφθαλμιατρικό Ίδρυμα στις ΗΠΑ, προκειμένου τον Φεβρουάριο του 2025 να μιλήσει για τον κερατόκωνο – πάθηση στην οποία έχει διακριθεί διεθνώς.

Εκεί θα λάβει τιμητική διάκριση και τον τίτλο του επισκέπτη καθηγητή.

Αθανάσιος Κοβάνης

Παιδονευρολόγος – Eπιληπτολόγος

Με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Επιληπτολογίας (European Epileptology Award) τιμήθηκε το 2024 ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.) και της Ελληνικής Εθνικής Ένωσης κατά της Επιληψίας (Ε.Ε.Ε.Ε.), Αθανάσιος Κοβάνης.

Ο κ. Κοβάνης παρέλαβε το βραβείο κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης του 15ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Επιληψίας, που έγινε στη Ρώμη τον Σεπτέμβριο του 2024, από τους προέδρους Nicola Specchio και Matthew Walker.

Το εν λόγω βραβείο απονέμεται κάθε δύο χρόνια από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (CEA) της Διεθνούς Ένωσης κατά της Επιληψίας (ILAE) σε Ευρωπαίους επιληπτολόγους, ως αναγνώριση για την εξαιρετική τους συμβολή στην ευρωπαϊκή επιληπτολογία.

Ο Δρ. Αθανάσιος Κοβάνης είναι διακεκριμένος Παιδονευρολόγος – Eπιληπτολόγος και χαίρει διεθνούς αναγνώρισης στον τομέα της επιληψίας. Έχει, άλλωστε, αφιερώσει μεγάλο μέρος της επιστημονικής του διαδρομής στη μελέτη, στη διάγνωση και στη θεραπεία της νόσου, καθώς και στην προώθηση της ευαισθητοποίησης και της έγκριτης ενημέρωσης για την επιληψία σε παγκόσμιο επίπεδο – ενημέρωσης που βασίζεται αποκλειστικά σε επιστημονικά δεδομένα και όχι σε προκαταλήψεις και μύθους.

Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι η συγκεκριμένη ασθένεια συνδέεται με πλήθος λανθασμένων πληροφοριών, δοξασιών και παραπλανητικών απόψεων, συμβάλλοντας στη διατήρηση του κοινωνικού στιγματισμού. Και αυτό, δυστυχώς, παρατηρείται και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Ο κ. Κοβάνης, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Παγκόσμιου Γραφείου Επιληψίας (IBE), επέδειξε ηγετικό ρόλο και ανέλαβε σειρά πρωτοβουλιών, τόσο στην προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών της διάγνωσης και της θεραπείας, όσο και στη σωστή ενημέρωση των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιπλέον έχει συμβάλει καθοριστικά στην αναγνώριση της επιληψίας ως μιας εγκεφαλικής διαταραχής που απαιτεί συνδυασμένες ιατρικές, κοινωνικές και πολιτικές δράσεις για την εξάλειψη του στίγματος, που συνδέεται με αυτήν. Έχει, επίσης, προωθήσει τη συνεργασία ανάμεσα σε επιστήμονες, σε ιατρικά ιδρύματα και σε κοινωνικούς φορείς, ώστε η επιληψία να αντιμετωπίζεται και πιο σωστά και πιο καλά τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η επιληψία είναι μια από τις πιο συχνές, σοβαρές αλλά και θεραπεύσιμες διαταραχές του εγκεφάλου. Έχει εντοπιστεί εδώ και πολλά χρόνια – θεωρείται μια από τις πιο παλιές εγκεφαλικές διαταραχές – αλλά παρόλα αυτά οι ασθενείς εξακολουθούν να αισθάνονται περιθωριοποιημένοι λόγω του στίγματος.

Χρήστος Κοντοβουνήσιος

Γενικός Χειρουργός

Άφησε τη θέση του καθηγητή και μια λαμπρή καριέρα στο Imperial College London, για να επιστρέψει στην Ελλάδα και να υλοποιήσει το όραμά του για ένα Κέντρο εξειδικευμένο στον καρκίνο στο παχύ έντερο. Ο λόγος για τον γενικό χειρουργό, συντονιστή διευθυντή της Β’ Χειρουργικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού», με εξειδίκευση στη χειρουργική του παχέος εντέρου, Χρήστο Κοντοβουνήσιο.

Εμπνεύστηκε το Πρόγραμμα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, το οποίο υλοποίησε μαζί με τους συνεργάτες του, με την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Επέλεξε να ασχοληθεί με τη γενική χειρουργική, εστιάζοντας στον καρκίνο του παχέος εντέρου, λόγω κάποιων οικογενειακών βιωμάτων – έχει χάσει και τον πατέρα του και τον αδελφό του από τη συγκεκριμένη νόσο.

Έφυγε από την Ελλάδα το 2011 και εργάστηκε ως καθηγητής στο Imperial College London. Εξειδικεύεται σε τοπικά προχωρημένους καρκίνους και σε υποτροπές της νόσου, που χρειάζονται τις λεγόμενες εξεντερώσεις.

Οι εξεντερώσεις είναι βαριά χειρουργεία, που κρατάνε μέχρι και 20 ώρες. Ο χειρουργός αφαιρεί πολλά όργανα, τα οποία έχουν επηρεαστεί από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως το έντερο, τον προστάτη, την ουροδόχο κύστη, τα γυναικολογικά όργανα και μέρος της σπονδυλικής στήλης, το ιερό οστό.

Ο κ. Κοντοβουνήσιος εξειδικεύθηκε στη λεγόμενη πυελική εξεντέρωση για τοπικά προχωρημένους καρκίνους και υποτροπές. Η δεύτερη εξειδίκευσή του είναι στη Ρομποτική Χειρουργική για το παχύ έντερο, τομέας στον οποίο έχει εργαστεί και ως εκπαιδευτής.

Στο Λονδίνο από το 2016 ήταν μέλος ΔΕΠ ως μόνιμος ακαδημαϊκός και μέσω της έρευνάς του αναζητούσε βιοδείκτες, με τους οποίους να ανιχνεύεται πρώιμα ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Όταν βγήκαν στη χώρα μας προκηρύξεις για το δημόσιο, έκανε τα χαρτιά του για τη θέση του διευθυντή. Επέλεξε το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», λόγω του ότι έχει τις υποδομές να υποστηρίξει τέτοιου είδους επεμβάσεις. Συνέβαλε, ώστε να γίνουν και εξωτερικά πρωινά ιατρεία στο νοσοκομείο.

Πρότεινε ιδέες στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για το πώς πρέπει να είναι δομημένο σε εθνικό επίπεδο το Σχέδιο Πρόληψης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, με βάση το παράδειγμα της Αγγλίας και άλλων χωρών και με το τι υπάρχει στη βιβλιογραφία.

Το νέο σελφ τεστ χαρτογραφεί ένα μεγάλο μέρος του ασυμπτωματικού πληθυσμού, τη συχνότητα και την εμφάνιση του νοσήματος.

Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης

Καθηγητής Χειρουργικής

Η αγάπη του καθηγητή Χειρουργικής Κωνσταντίνου Μ. Κωνσταντινίδη για τον άνθρωπο και το πάθος του για την Ιατρική τον έφεραν από τα πρώτα κιόλας βήματα της σταδιοδρομίας του στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής πρωτοπορίας και της μάχης για τη ζωή.

Θεωρείται ο θεμελιωτής της Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα και ένας από τους πλέον πρωτοπόρους στον χώρο διεθνώς.

Τον Σεπτέμβριο του 2024 συμπληρώθηκαν 18 χρόνια από την πρώτη επέμβαση ρομποτικής γενικής χειρουργικής με το σύστημα da Vinci στη Νοτιοανατολική Ευρώπη από τον καθηγητή Χειρουργικής Κωνσταντίνο Μ. Κωνσταντινίδη στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Πλέον, με συνολική εμπειρία περισσότερων από 5.000 ρομποτικών επεμβάσεων και 18.000 λαπαροσκοπικών επεμβάσεων, η ομάδα του κ. Κωνσταντινίδη θεωρείται από τις κορυφαίες στον κόσμο στον τομέα της ελάχιστα επεμβατικής Γενικής Χειρουργικής.

Αποτέλεσμα αυτής της αφοσίωσης ήταν και η βράβευση του Δρ. Κωνσταντινίδη το 2022 από την κατασκευάστρια εταιρεία του ρομποτικού συστήματος da Vinci Intuitive Surgical, ως του κορυφαίου γενικού χειρουργού ρομποτικής στον κόσμο.

Έχοντας εκπαιδεύσει εκατοντάδες χειρουργούς στο ξεκίνημά τους στη ρομποτική χειρουργική σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής και έχοντας συγγράψει κεφάλαια σε ιατρικά συγγράμματα και πολυάριθμες αγγλικές δημοσιεύσεις, ο καθηγητής Κωνσταντινίδης θεωρείται Key Opinion Leader στην επιστήμη του.

Έτσι, το 2024 εξελέγη πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής. Αυτή η αναγνώριση, με εκλογή μάλιστα, τον καθιστά τον πρώτο Έλληνα χειρουργό επικεφαλής Παγκόσμιας Εταιρίας Ρομποτικής Χειρουργικής.

Παράλληλα του ανατέθηκε η πλήρης επιστημονική ευθύνη της διοργάνωσης του ετήσιου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Οργάνωσης στη Ρώμη (“CRSA CONGRESS 2024”), τον Νοέμβριο του 2024, στο οποίο διετέλεσε πρόεδρος.

Εκεί βρέθηκαν για να ανταλλάξουν απόψεις και να παρουσιάσουν την έρευνά τους οι κορυφαίοι χειρουργοί από κάθε γωνιά του πλανήτη, ειδικευόμενοι και φοιτητές Ιατρικής. Όλοι τους είχαν την ευκαιρία να μάθουν τα νεότερα γύρω από τη Ρομποτική Χειρουργική τεχνολογία και να δουν πού οδηγούνται οι εξελίξεις του μέλλοντος, από τη στενή συνεργασία πρωτοπόρων και καινοτόμων χειρουργών και της ιατρικής βιομηχανίας.

Ο κ. Κωνσταντινίδης θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της επιστήμης του την εκπαίδευση των νέων ιατρών και των φοιτητών Ιατρικής και υπηρετεί αυτή την ιδέα από τις θέσεις του καθηγητή Κλινικής Χειρουργικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και του πρόσεδρου καθηγητή Χειρουργικής στο Ohio State University των ΗΠΑ.

Θεόδωρος Κωφίδης

Διευθυντής Διεθνούς Κέντρου Καρδιοχειρουργικής Ελλάδας / ΥΓΕΙΑ

Ο κ. Θεόδωρος Κωφίδης είναι καθηγητής Καρδιοχειρουργικής, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Καρδιοχειρουργικής Ελλάδας του ΥΓΕΙΑ – ορόσημο στην ελληνική Ιατρική και Καρδιοχειρουργική – και διευθυντής στην Α’ Καρδιοχειρουργική Κλινική στο ίδιο Νοσοκομείο.

Η «μεταγραφή» του το 2024 συζητήθηκε έντονα σε επιστημονικούς όσο και σε επιχειρηματικούς κύκλους, καθώς αποτελεί ένα από τα παραδείγματα του λεγόμενου brain gain, δηλαδή της επιστροφής στην Ελλάδα σπουδαίων επιστημόνων, αφού έχουν διαπρέψει σε χώρες του εξωτερικού. Ο ίδιος είπε ότι επέστρεψε στη χώρα μας μετά από 37 ολόκληρα χρόνια, με όραμα να αναδειχθεί η Ελλάδα σε Κέντρο Αριστείας στην Καρδιοχειρουργική.

Εκπαιδεύτηκε στη Γερμανία και ύστερα πήγε στη Σιγκαπούρη, όπου και έγινε ένας από τους κορυφαίους καρδιοχειρουργούς. Να σημειωθεί ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σιγκαπούρης είναι το κορυφαίο Ακαδημαϊκό Νοσοκομείο της Ασίας εδώ και πολλά χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κωφίδης έχει διατελέσει πρόεδρος του Τμήματος Καρδιοχειρουργικής, Θωρακοχειρουργικής και Αγγειοχειρουργικής στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σιγκαπούρης.

Μεταξύ άλλων, είναι πρόεδρος του I.R.I.S. (Πρωτοβουλία για την Έρευνα και την Καινοτομία στη Χειρουργική) και ένα από τα ελάχιστα μέλη της Αμερικανικής Ένωσης Θωρακοχειρουργικής (AATS) στη Ν.Α Ασία. Έχει εισαγάγει πολλές νέες τεχνολογίες στον τομέα της Καρδιοχειρουργικής και έχει πλούσιο ερευνητικό και διδακτικό έργο.

Είναι εξειδικευμένος στις τεχνικές ελάχιστα επεμβατικής και ενδοσκοπικής Καρδιοχειρουργικής.

Τον Οκτώβριο του 2024, σε εκδήλωση Αριστείας που διοργάνωσε ο Όμιλος HHG στο Μέγαρο Μουσικής, ο κ. Θεόδωρος Κωφίδης ήταν το τιμώμενο πρόσωπο. Η εκδήλωση, την οποία τίμησε πλήθος επιστημόνων και όχι μόνο, είχε τον τίτλο «Στην Καρδιά της Καινοτομίας: Το παρόν και το μέλλον της Καρδιολογίας και της Καρδιοχειρουργικής στην Ελλάδα».

Τα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες στο Διεθνές Κέντρο Καρδιοχειρουργικής. Ο κ. Κωφίδης με την ομάδα του εγκαθιδρύουν το λεγόμενο πρωτόκολλο ERAS. Πρόκειται για ένα πρωτόκολλο, που προβλέπει την ενισχυμένη αποθεραπεία μετά το χειρουργείο, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες πράξεις, έτσι ώστε ο ασθενής να πονάει λιγότερο, να μην έχει σοβαρές επιπλοκές και να μπορεί να επιστρέφει το ταχύτερο στην καθημερινότητά του.

Στο νέο Κέντρο του ΥΓΕΙΑ ο κ. Κωφίδης δίνει, μεταξύ άλλων, έμφαση και στην εκπαίδευση των γιατρών πάνω στις νέες τεχνολογίες και γενικά στην καινοτομία, πάντα με επίκεντρο τον ασθενή.

Πηνελόπη Μανούσου

Καθηγήτρια Παθολογίας του Μεταβολικού Ήπατος

Η Πηνελόπη Μανούσου είναι διευθύντρια (Consultant) στην Ηπατολογία στο Imperial College Healthcare NHS Trust στο Λονδίνο.

Τον Σεπτέμβριο του 2024 πήρε τον τίτλο της καθηγήτριας στην Παθολογία του Μεταβολικού Ήπατος (Professor of Practice in Metabolic Liver Disease) στο Imperial College London. Παραμένει πλήρους απασχόλησης κλινικός με εφημερίες στην Ηπατολογία και στη Γενική Εσωτερική Ιατρική και παράλληλα κατέχει τις εξής θέσεις/ρόλους:

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Εθνικός Αναπληρωτής Ειδικός Υπεύθυνος για την Ηπατολογία στις κλινικές μελέτες

Συν-υπεύθυνος Κλινικής Έρευνας για την Ηπατολογία στη Βορειοδυτική Περιφέρεια του Λονδίνου (NWThames, London)

Μέλος της Ομάδας Ανάπτυξης Έρευνας του Βρετανικού Συλλόγου Μελέτης Ήπατος (BASL)

Μέλος της Ομάδας Εργασίας Ισότητας, Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης (EDI) της NW London CRN Partnership (Δεκέμβριος 2022 – Δεκέμβριος 2024)

Μέλος της Επιτροπής Καθοδήγησης BRC στο Imperial BRC (Ιανουάριος 2023 για 2 έτη)

Η κα Μανούσου μέσα στο 2024 ήταν πολύ ενεργή ερευνητικά, δημοσιεύοντας άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά με υψηλό δείκτη απήχησης. Πιο συγκεκριμένα, αυτά περιλαμβάνουν πέντε άρθρα, στα οποία ήταν η κύρια συγγραφέας (senior author, που σημαίνει ότι ηγήθηκε της έρευνας), περιγράφοντας τον έλεγχο του διαβητικού πληθυσμού στην κοινότητα για MASLD (μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος) και το μικροβίωμά του, καθώς και τρεις τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες για τα πιο πρόσφατα φάρμακα για τη θεραπεία του MASLD (τιρζεπατίδη και ρεσμετιρόμη).

Η διευθύντρια στην Ηπατολογία στο Imperial College Healthcare NHS Trust έδωσε διαλέξεις στο Royal College of  Physicians, στο European Association for the Study of the Liver (MASLD summit), στη Βρετανική Εταιρεία Γαστρεντερολογίας (British Society of Gastroenterology, Meet the Experts Session) και στο Women Economic Forum στην Αθήνα.

Επιπλέον ολοκλήρωσε μια μελέτη (proof-of-concept study) για τη μεταμόσχευση μικροβιώματος (faecal microbiota transplant) σε ασθενείς με MASLD, όπου, μαζί με την ομάδα της, καθόρισαν τους ασθενείς που ανταποκρίθηκαν και έδειξαν βελτίωση των μεταβολικών τους παραμέτρων και των εξετάσεων της ηπατικής λειτουργίας. Αυτό το διάστημα προχωράνε σε πλήρη κλινική δοκιμή.

Επιπλέον τον περασμένο Σεπτέμβριο οργάνωσε ένα «Σχολείο Μικροβιώματος» (School of Microbiome) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Imperial College και με υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας.

Αυτή τη στιγμή εργάζεται για τη δημιουργία ενός μεταπτυχιακού προγράμματος για το μικροβίωμα μεταξύ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Imperial, ενός Κέντρου Μικροβιώματος στα Ιωάννινα και μιας Βιοτράπεζας Μικροβιώματος.

Ιωάννης Μπάρκης

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Έμπειρος και καταξιωμένος Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, ο Δρ. Ιωάννης Μπάρκης διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας κατά την τριετία 2022 – 2024.

Κατά την πολυετή ενασχόλησή του με την ΕΔΑΕ, με αποκορύφωμα την τριετή προεδρία του, εργάστηκε με ζήλο, προκειμένου να ενισχυθεί το κύρος της ειδικότητας και κατ’ επέκταση να προαχθεί ο ρόλος και να προασπιστούν τα συμφέροντα των Ελλήνων Δερματολόγων – Αφροδισιολόγων, καθώς και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που παρέχονται στους ασθενείς.

Αντιλαμβανόμενος τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, έλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, δίνοντας έμφαση σε μια νέα πορεία της ΕΔΑΕ, δυναμική και πιο εξωστρεφή, με στρατηγικές συνεργασίες, διατηρώντας και αναβαθμίζοντας το επιστημονικό της κύρος.

Ουσιαστικά έφερε πιο κοντά στους πολίτες τον Δερματολόγο και έδωσε έμφαση στη σωστή ενημέρωση του κοινού, για θέματα που ενίοτε αποτελούν ταμπού για την ελληνική κοινωνία.

Ο κ. Μπάρκης πιστεύει στη δύναμη της γνώσης. Κατά την προεδρία του – και ειδικά το 2024 – η ΕΔΑΕ διεξήγαγε πολυάριθμες, υψηλής αισθητικής και διείσδυσης καμπάνιες ενημέρωσης κοινού, για όλα τα σημαντικά γνωστικά αντικείμενα της ειδικότητας, όπως Καρκίνο του Δέρματος, Αυτοάνοσα – Αυτοφλεγμονώδη Δερματικά Νοσήματα, Παιδοδερματολογία, Αισθητική Δερματολογία και Αφροδισιολογία.

Στόχος τους η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της έναρξης της θεραπείας, σε συνεργασία με τον Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο, καθώς και της ανάγκης αποστιγματισμού των νοσημάτων αυτών, προς όφελος της ψυχικής υγείας των πασχόντων.

Παράλληλα, έχοντας ήδη και ενισχύοντας περαιτέρω τις εξαιρετικές σχέσεις του με όλους τους αρμόδιους Φορείς, όπως Υπουργείο Υγείας, ΕΟΦ, ΣΦΕΕ, Περιφέρεια Αττικής, Ιατρικούς Συλλόγους και πολιτική ηγεσία, έκανε σημαντικές ενέργειες για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των ιατρών της ειδικότητας, την διευκόλυνση του έργου τους και την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Τέλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας, με την διοργάνωση υψηλού επιπέδου επιστημονικών εκδηλώσεων, με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές, με κοινό, διακλινικά, διαδικτυακά μαθήματα για όλους τους ειδικευόμενους της ειδικότητας, διαθέσιμα και σε όλα τα μέλη της ΕΔΑΕ, μέσα από την ιστοσελίδα της www.edae.gr και με χορηγία πολλών υποτροφιών σε νέους συναδέλφους του, είτε για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό στα γνωστικά αντικείμενα της ειδικότητας, είτε για να παρακολουθήσουν μεγάλα διεθνή συνέδρια.

Εν κατακλείδι κατάφερε να κάνει την ΕΔΑΕ μια Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία υπόδειγμα στη χώρα, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα της ειδικότητας και των ασθενών.

Άννα Μπατιστάτου

Καθηγήτρια Ιατρικής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Το 2024 σημαντικό επίτευγμα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – στο οποίο Πρύτανης είναι η παθολογοανατόμος, καθηγήτρια Ιατρικής Άννα Μπατιστάτου – ήταν το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο με το ακρωνύμιο ARTEMIS (Alliance for Regional Transition, Equality, Mobility, Inclusion and Sustainability). Μαζί με άλλα επτά Πανεπιστήμια από χώρες της ΕΕ επενδύουν στην εκπαίδευση και στην έρευνα, για να στηριχθεί η τοπική ανάπτυξη και η αειφορία, με έμφαση στον τομέα της κινητικότητας.

Επίσης φέτος η κα Μπατιστάτου ανέλαβε την Ελληνική Πρυτανική Προεδρία του Δικτύου UniAdrion. Πρόκειται για μια συμμαχία 53 Πανεπιστημίων από 10 χώρες γύρω από την Αδριατική, που ωθεί τη στρατηγική θέση μας στη Βαλκανική χερσόνησο και στον ευρωπαϊκό Νότο, συναφή με τους πυλώνες της ευρωπαϊκής στρατηγικής της μακροπεριφέρειας Αδριατικής- Ιονίου, που ενισχύει τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες και την ακαδημαϊκή διπλωματία.

 

Για την ενίσχυση των πρωτοβουλιών διεθνοποίησης μίλησε για τον ρόλο και την προσφορά του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου προς τον Απόδημο Ελληνισμό, στο «10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Βοστώνη.

 

Στο πλαίσιο της ειδικότητάς της την απασχολεί σε ερευνητικό επίπεδο η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην Ιατρική. Έτσι συμμετείχε ως κεντρική ομιλήτρια στο IUCP 2024, μια καταξιωμένη σειρά μετεκπαιδευτικών μαθημάτων της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, με θέμα τη διάγνωση των μελανωμάτων από το ABCD στο ΑΙ.

Υποστηρίζει σταθερά την διαθεματικότητα και την διεπιστημονικότητα, καθώς και την προστιθέμενη αξία που δίνουν οι ανθρωπιστικές επιστήμες και η τέχνη σε κάθε επιστήμη. Συμμετείχε στις Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα την Πολιτική ONE HEALTH στην Ελλάδα. Επίσης συμμετείχε ως ομιλήτρια σε εκδηλώσεις συλλόγων ασθενών και σε διεπιστημονικές ημερίδες, με θέμα την εικόνα του καρκίνου.

Η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επανεξελέγη το 2024 διευθύντρια του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου και του Παθολογοανατομικού/Κυτταρολογικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Επιπλέον έφθασε τις 230 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές (βάση δεδομένων pubmed) και ξεπέρασε τις 5.000 ετεροαναφορές (5.351 βάση δεδομένων Scopus).

Είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη για τη θέση των γυναικών στην επιστήμη και την ευθύνη όσων είναι σε υψηλές θέσεις να είναι ορατές. Για το θέμα μίλησε σε πολλές εκδηλώσεις (Women Economic Forum, Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών,  Σύλλογοι Γυναικών).

Κωνσταντίνος Πάντος

Γυναικολόγος

Μια δυναμική χρονιά ήταν για τον γυναικολόγο Κωνσταντίνο Πάντο το 2024. Ως Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ΕΕΑΙ) και ως Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, συμμετείχε ενεργά στις ακόλουθες δράσεις:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας έκανε μια πρόταση, βρίσκοντας αρκετούς αποδέκτες. Την πραγματοποίηση μιας απλής αιματολογικής εξέτασης, της ΑΜΗ (αντιμυλέριος ορμόνη), που είναι ένας αρκετά αξιόπιστος δείκτης του αποθέματος ωαρίων στη γυναίκα.

Παρέθεσε στοιχεία από την Πορτογαλία, όπου εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη εξέταση σε γυναίκες 25–30 ετών, στο πλαίσιο εθνικού ελέγχου για το μειωμένο Ωοθηκικό Απόθεμα, και φάνηκε ότι, εάν οι γυναίκες γνώριζαν ότι είχαν ελαττωμένα επίπεδα AMH, το 83% θα άλλαζε τα αναπαραγωγικά του σχέδια, με το 35,9% να σκέφτεται να επιταχύνει την πρώτη εγκυμοσύνη και το 27,5% να εξετάζει την κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Αυτή η πρόταση είχε ως αποτέλεσμα το ΕΔΔΥΠΠΥ (Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας) να εισαγάγει την εξέταση προληπτικά σε κάποιους Δήμους. Παράλληλα στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ένταξη της ΑΜΗ στον ΕΟΠΥΥ για γυναίκες 30 – 35 ετών.

Στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναπαραγωγικής Ιατρικής της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής ο κ. Πάντος ανακοίνωσε το πρόγραμμα «ΗΒΗ», που αποσκοπεί στην ενημέρωση και υποστήριξη νέων γυναικών, που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο και πληρούν ορισμένα κριτήρια, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να καταψύχουν και συντηρούν τα ωάριά τους για μελλοντική χρήση. Όλη αυτή η διαδικασία πλέον γίνεται χωρίς δική τους οικονομική επιβάρυνση και υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων γιατρών. Η ιδέα είναι του Κωνσταντίνου Πάντου και του διευθυντή και επιστημονικά υπεύθυνου του γυναικολογικού τμήματος του νοσοκομείου «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» Δημήτρη Παπαθεοδώρου.

Στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα αποδόθηκε για πρώτη φορά στην Αφρική ο αυθεντικός Όρκος του Ιπποκράτη, στην τελετή ορκωμοσίας των 240 αποφοίτων της Ιατρικής Σχολής, που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο κ. Πάντος παραβρέθηκε σε μια συνδιοργάνωση του GDHI, του Hedida UK, του Hellenic Community of Manchester και των Πανεπιστημίων του Μάντσεστερ και του Bolton, στο πλαίσιο της διάδοσης της Ιπποκρατικής Ιατρικής και του όρκου του Ιπποκράτη.

Τέλος, το 2024, ίδρυσε τις Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής “ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ” στη Λάρισα και “ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ – ΘΡΑΚΗΣ” στην Αλεξανδρούπολη, με σκοπό την ενίσχυση του Τουρισμού Υγείας στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Νικόλαος Παπάνας

Καθηγητής Παθολογίας-Σακχαρώδους Διαβήτη στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Ο κ. Νικόλαος Παπάνας είναι καθηγητής Παθολογίας-Σακχαρώδους Διαβήτη στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και υπεύθυνος του Διαβητολογικού Κέντρου της Β΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής.

Στο πλαίσιο αυτού του Διαβητολογικού Κέντρου λειτουργεί εδώ και πάνω από 15 χρόνια Ιατρείο Διαβητικού Ποδιού, το οποίο έχει βραβευτεί από τους φορείς ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.

Όπως κάθε χρόνο, το Διαβητολογικό Κέντρο διοργάνωσε ολοήμερη διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση τον Οκτώβριο του 2024 με πάνω από 1000 συμμετέχοντες. Η φετινή εκδήλωση είχε τον τίτλο «Σακχαρώδης Διαβήτης και Παχυσαρκία: Σύγχρονα θεραπευτικά διλήμματα» και σε αυτήν συμμετείχε πληθώρα ομιλητών από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες του εξωτερικού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Διαβητολογίας Κύπρου, του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου.

Επιπλέον, ο κ. Παπάνας μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024 ήταν επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Μελέτης του Διαβητικού Ποδιού. Με την ιδιότητα αυτή διοργάνωσε το πολύ επιτυχημένο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διαβητικού Ποδιού στη Βαλένθια τον Σεπτέμβριο του 2024.

Από τον Ιούνιο του 2024 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διαβητολογικής Εταιρείας Κεντρικής Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς πραγματοποίησε μεγάλο αριθμό προσκεκλημένων διαλέξεων σε σημαντικά διεθνή και ελληνικά ιατρικά συνέδρια. Επίσης δημοσίευσε 44 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά ιατρικά περιοδικά. Χάρη σε αυτά, ο συνολικός αριθμός δημοσιεύσεών του ξεπέρασε τις 520, εντάσσοντάς τον μεταξύ των Ελλήνων γιατρών με τις μακράν περισσότερες διεθνείς δημοσιεύσεις.

Σε μερικά από τα νέα άρθρα του 2024 συνεργάστηκε με καθηγητές από Πανεπιστήμια του εξωτερικού, προάγοντας την εξωστρέφεια της χώρας μας. Οι δημοσιεύσεις του κατά το 2024 επικεντρώθηκαν στη διαβητική νευροπάθεια, στη διαβητική περιφερική αγγειακή νόσο, στο διαβητικό πόδι, καθώς και στις νεότερες θεραπευτικές επιλογές για τον σακχαρώδη διαβήτη. Μεταξύ αυτών, ξεχώρισαν δύο μετα-αναλύσεις (reviews) στο υψηλού κύρους περιοδικό Diabetes Obesity and Metabolism.

Στο πανελλήνιο συνέδριο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας του 2024, τρεις ανακοινώσεις του ίδιου και της ομάδας του έλαβαν έπαινο.

Ο Νικόλαος Παπάνας κατά το 2024 συμπεριλήφθηκε για 5η συνεχή χρονιά στη λίστα του Πανεπιστημίου Stanford με το κορυφαίο 2% των επιστημόνων παγκοσμίως, με βάση την παραγωγή και την απήχηση του επιστημονικού του έργου του προηγούμενου έτους.

Μαγδαληνή Πολυμενίδου

Καθηγήτρια Βιοϊατρικής Πανεπιστήμιο Ζυρίχης

Η κα. Μαγδαληνή Πολυμενίδου είναι καθηγήτρια Βιοϊατρικής και ερευνήτρια στο Τμήμα Ποσοτικής Βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, στην Ελβετία. Ασχολείται εδώ και τρεις δεκαετίες με τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα, εστιάζοντας την έρευνά της στην Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (ALS) και στη Μετωποκροταφική Άνοια (FTD), τις οποίες μελετά επισταμένως σε συνδυασμό.

Το 2024 δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature μια σημαντική μελέτη της ίδιας και των συνεργατών της. Εντόπισαν μία πρωτεΐνη, που θα μπορούσε να έχει κομβικό θεραπευτικό ρόλο και στα δύο αυτά σοβαρά νοσήματα και ανέπτυξαν μία μέθοδο, βάσει της οποίας δημιούργησαν τις συνθήκες, που χαρακτηρίζουν τον νευροεκφυλισμό σε ασθενείς με ALS και μετωποκροταφική άνοια. Η ανάλυση έδειξε την πιθανότητα ενός νέου θεραπευτικού στόχου.

Η επιστημονική ομάδα, υπό την καθοδήγηση της κυρίας Πολυμενίδου, κάνει ήδη προκλινικές δοκιμές για εν δυνάμει νέες θεραπείες. Αν όλα πάνε καλά, δεδομένου ότι σε αυτό το στάδιο οι προκλήσεις και οι δυσκολίες είναι πολλές και συχνά το εγχείρημα «ακυρώνεται» εκ του αποτελέσματος, σε λίγα χρόνια θα γίνουν και κλινικές δοκιμές.

Αφορμή για να ασχοληθεί με τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα η κα Πολυμενίδου, ήταν το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο στην Ευρώπη, της νόσου που έγινε γνωστή ως η «νόσος των τρελών αγελάδων», δηλαδή της ασθένειας Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ (Creutzfeldt-Jakob Disease), όταν σπούδαζε Φαρμακευτική στο ΑΠΘ.

Εκεί είδε την πρόκληση της μελέτης των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, τα οποία εν πολλοίς παραμένουν «άγνωστα νερά».

Ακολούθησε διδακτορικό στη Νευροπαθολογία στο Πανεπιστήμιο Ζυρίχης, μεταδιδακτορική μελέτη στην Καλιφόρνια και επιστροφή στη Ζυρίχη, όπου εργάζεται και ζει με την οικογένειά της.

Περίοδος – ορόσημο για εκείνη ήταν τα χρόνια από το 2014 έως και το 2023, οπότε ήταν συντονίστρια στην Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στο Κέντρο Νευροεπιστημών της Ζυρίχης και ανέδειξε τον ρόλο, που μπορούν να έχουν οι γυναίκες, σε ηγετικές θέσεις και ειδικά στα Πανεπιστήμια.

Το 2015 η καθηγήτρια Βιοϊατρικής τιμήθηκε με το βραβείο Georg-Friedrich-Götz από τον τότε πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, Michael Hengartner.

Παθιάζεται, όταν μιλά για το αντικείμενο της έρευνάς της και αναφέρει πόσο πλήρης και τυχερή αισθάνεται, καθώς ο τομέας των νευροεκφυλιστικών παθήσεων αποδείχθηκε για εκείνη, όπως λέει, μια επιλογή επιστημονικά συναρπαστική αλλά και σημαντική, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, που αυξάνει τα περιστατικά.

Γεράσιμος Σιάσος

Καθηγητής Καρδιολογίας, Πρύτανης ΕΚΠΑ

Ο Γεράσιμος Σιάσος ανέλαβε Πρύτανης του πρώτου και μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της Ελλάδας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το ακαδημαϊκό έτος 2023 – 2024.

Είναι ο νεότερος εκλεγμένος Πρύτανης στην ιστορία των χώρας, καθώς πέτυχε την εκλογή του σε ηλικία 44 ετών. Προηγουμένως είχε διατελέσει Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2021-2023), Επισκέπτης Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard (2015-2016), Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (2019-21) και Πρόεδρος των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο» (2019-2021).

Μέσα στο 2024, υπό την Πρυτανεία του, το Πανεπιστήμιο Αθηνών πέτυχε να ανέλθει στην πρώτη θέση σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις Πανεπιστημίων, συγκρινόμενο με τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ κατέγραψε την υψηλότερη θέση που έχει πετύχει ποτέ ελληνικό Πανεπιστήμιο σε οποιαδήποτε διεθνή κατάταξη.

Πιο συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιό Αθηνών ανέρχεται στην 6η θέση παγκοσμίως στην «Ποιοτική Εκπαίδευση» – την υψηλότερη θέση που έχει λάβει ποτέ παγκοσμίως ελληνικό ίδρυμα – για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.

Ταυτόχρονα έλαβε την ειδική διάκριση ως το πλέον βελτιωμένο Πανεπιστήμιο στην Ευρώπη, ενώ στην πιο σημαντική κατάταξη Πανεπιστημίων των ΗΠΑ (USNEWS) πέτυχε, επίσης, την υψηλότερη θέση, που έχει πετύχει ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Επιπλέον, η πολύ μεγάλη άνοδος του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2024 και η εδραίωσή του ως ένα από τα top 100 Πανεπιστήμια παγκοσμίως στην ερευνητική δραστηριότητα, αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα της παγκόσμιας ερευνητικής κατάταξης «AD Scientific Index World Top Universities Ranking 2024-2025», όπου το Πανεπιστήμιο ανέβηκε 30 θέσεις σε σχέση με το 2023 και καταλαμβάνει την 62η θέση παγκοσμίως μεταξύ των 24.317 Πανεπιστημίων, Ερευνητικών Ιδρυμάτων και Οργανισμών από 220 χώρες που περιλαμβάνονται.

Για όλες τις πολύ μεγάλες πρόσφατες επιτυχίες ο κ. Σιάσος, σε όλα τα μηνύματά του, αναφέρει ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στην πρώτη θέση, λόγω του εξαιρετικού επιστημονικού δυναμικού του, που διακρίνεται με τις επιδόσεις του διεθνώς. Παράλληλα τονίζει ότι η μεγάλη δύναμη του Πανεπιστημίου είναι οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και οι εκατοντάδες χιλιάδες απόφοιτοί του, οι οποίοι διαπρέπουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σχεδόν διακόσια χρόνια μετά την ίδρυσή του, η προσφορά του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη χώρα είναι κορυφαία και ανεκτίμητη. και παραμένει ένας βασικός πυλώνας της λειτουργίας της χώρας, μέσα από την προσφορά του στην εκπαίδευση, στην παραγωγή νέας γνώσης και καινοτομίας και στην τεράστια προσφορά του προς την κοινωνία και τους πολίτες.

Κυριάκος Σουλιώτης

Καθηγητής Πολιτικής Υγείας

 Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας Κυριάκος Σουλιώτης συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με το κορυφαίο 2% των επιστημόνων παγκοσμίως βάσει του αντίκτυπου, που έχει το επιστημονικό τους έργο και για το 2024.

Έχει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Έχει συγγράψει 35 βιβλία και περισσότερα από 350 άρθρα σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά, στα πεδία της πολιτικής και της οικονομίας της υγείας, των υγειονομικών μεταρρυθμίσεων, της οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών υγείας, των ανισοτήτων στην υγεία, της ενδυνάμωσης των ασθενών κ.ά.

Αξιοσημείωτη θεωρείται η έρευνά του για την Δημοκρατία στην Υγεία, στο πλαίσιο της οποίας μετρήθηκε σε 28 ευρωπαϊκές χώρες η συμμετοχή και η συμβολή των συλλόγων ασθενών στη λήψη αποφάσεων πολιτικής υγείας. Η μελέτη, από την οποία προέκυψαν πέντε άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, βασίστηκε στον δείκτη Health Democracy Index, που σχεδιάστηκε από την ερευνητική ομάδα του κ. Σουλιώτη.

Το 2024 δημοσίευσε περισσότερα από 15 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, τα οποία καλύπτουν ένα πλήθος θεμάτων και είναι απόρροια ενός ευρύτατου δικτύου συνεργασιών με άλλα ιδρύματα και φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ερευνητικό άρθρο με τίτλο: “Screening and early detection of communicable diseases on board cruise ships: An assessment of passengers’ preferences on technical solutions”,το οποίο είναι προϊόν του έργου HS4U (HEALTHY SHIP 4U), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Horizon Europe Research and Innovation Actions programme και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Travel Medicine and Infectious Disease.

Πρόκειται για τη δημοσίευση μίας έρευνας για τις προτιμήσεις των πολιτών, πεδίο στο οποίο ο κ. Σουλιώτης έχει εμβαθύνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Σουλιώτης έχει κατά καιρούς καταθέσει προτάσεις πολιτικής για σημαντικά θέματα πολιτικής υγείας, όπως η χρηματοδότηση του ΕΣΥ, η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η πολιτική φαρμάκου κ.ά., ενώ ιδιαίτερα πρωτότυπη είναι και η μελέτη του με τίτλο: «Πρακτικές διαχείρισης, απόρριψης και δωρεάς φαρμάκου στην Ελλάδα».

Η έρευνα διενεργήθηκε για λογαριασμό του GIVMED από το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας σε συνεργασία με τη διαΝΕΟσις και δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2024.

Ο κ. Σουλιώτης υπηρετεί εδώ και είκοσι χρόνια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – σήμερα είναι Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αξιολόγησης Πολιτικών, Τεχνολογιών και Συμπεριφορών Υγείας.

Γιώργος Σωτηρόπουλος

Καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων

Οι ασθενείς πήγαιναν σε εκείνον ανέκαθεν συστημένοι. Πολλά χρόνια στο νοσοκομείο «Λαϊκό», ο καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων του ΕΚΠΑ, διευθυντής στη Χειρουργική Κλινική Μεταμόσχευσης Ήπατος και Χειρουργικής Ηπατοπαθών του νοσοκομείου, Γιώργος Σωτηρόπουλος, έχει κάνει πλήθος επεμβάσεων, πολλές από αυτές πρωτοποριακές, σώζοντας ζωές.

Οι περισσότεροι, ωστόσο, τον έμαθαν τη χρονιά που μας πέρασε, οπότε έκανε την πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη (01/2024) και την πρώτη μεταμόσχευση ήπατος μειωμένου μεγέθους σε ενήλικο ασθενή (10/2024).

Τον Σεπτέμβριο του 2024 ο κ. Σωτηρόπουλος εξελέγη διευθυντής στη νεοϊδρυθείσα Χειρουργική Κλινική Μεταμόσχευσης Ήπατος και Χειρουργικής Ηπατοπαθών του ΕΚΠΑ.

Σπούδασε Ιατρική στο ΕΚΠΑ και εξασφάλισε τη μοναδική υποτροφία, που δινόταν σε ιατρούς εκείνη τη χρονιά από το Γερμανικό Ακαδημαϊκό Πρόγραμμα Ανταλλαγών (Deutscher Akademischer Austauschdienst), καταθέτοντας πρωτόκολλο για μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη.

Έτσι ξεκίνησε την ειδικότητα Χειρουργικής στην Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Essen. Εξασφάλισε κι άλλη υποτροφία από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης», πριν πάρει κανονική θέση ειδικευόμενου ιατρού στο Σύστημα Υγείας της Γερμανίας.

Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής και έλαβε εξειδίκευση στη Σπλαγχνική Χειρουργική, Ευρωπαϊκή Εξειδίκευση στη Μεταμόσχευση Συμπαγών Οργάνων. Έλαβε διαδοχικά τους τίτλους του Διδάκτορα Ιατρικής, Υφηγητή Χειρουργικής και Καθηγητή Χειρουργικής το 2010. Υπήρξε την εποχή εκείνη ο νεότερος σε ηλικία καθηγητής Χειρουργικής στην 40ετή ιστορία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Dusiburg-Essen. Ακολούθησε ευρωπαϊκός τίτλος εξειδίκευσης στη Χειρουργική Ήπατος-Χοληφόρων-Παγκρέατος.

Τον Απρίλιο του 2009 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων στο ΕΚΠΑ. Έχει πραγματοποιήσει στο «Λαϊκό» πληθώρα ογκολογικών επεμβάσεων για νεοπλάσματα ήπατος-χοληφόρων-παγκρέατος και μεγάλο αριθμό μεταμοσχεύσεων ήπατος.

Παράλληλα έχει ευρύ διδακτικό, διοικητικό, ερευνητικό και επιστημονικό έργο, όπως αποτυπώνεται από τη συμμετοχή του στο προπτυχιακό πρόγραμμα μαθημάτων της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και σε μεταπτυχιακά προγράμματα, από τις δημοσιεύσεις του, από τη συμμετοχή του σε εγχώρια και διεθνή συνέδρια, καθώς και από τη συμμετοχή του σε Διοικητικά Συμβούλια Οργανισμών.

Διδάσκει στην Πανεπιστημιακή Κλινική Γενικής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημίου Duisburg-Essen και είναι υπεύθυνος προγράμματος ανταλλαγών φοιτητών Erasmus ανάμεσα στο ΕΚΠΑ και σε γερμανόφωνα Πανεπιστήμια. Από τον Δεκέμβριο του 2021 διευθύνει την Διατομεακή Μονάδα Μεταμόσχευσης Ήπατος του «Λαϊκού».

Στις πρωτοποριακές επεμβάσεις, που έχει κάνει με την ομάδα του παλιότερα στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται η διενέργεια της πρώτης λαπαροσκοπικής ημιηπατεκτομής (01/2012), της πρώτης συνδυασμένης μεταμόσχευσης ήπατος-νεφρού για πολυκυστική νόσο (10/2010) και της πρώτης ρομποτικής δεξιάς ηπατεκτομής (11/2023).

Πλούταρχος Τζούλης

Επίτιμος αναπληρωτής καθηγητής Ενδοκρινολογίας Ιατρική Σχολή UCL

Ο ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος Δρ. Πλούταρχος Τζούλης, επίτιμος αναπληρωτής καθηγητής Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του University College του Λονδίνου (UCL), ασχολείται επισταμένως, μεταξύ άλλων, με την έρευνα σχετικά με τα φάρμακα νέας γενιάς για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Τον τελευταίο χρόνο έκανε 10 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (και 37 τα τελευταία 4 χρόνια), μεταξύ άλλων στο JCEM (Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism), στο ERC (Endocrine Related Cancer) και στο Frontiers Endocrinology.

Παράλληλα σημειώθηκαν περισσότερες από 200 βιβλιογραφικές αναφορές των εργασιών του το τελευταίο έτος.

Το ερευνητικό έργο του κ. Τζούλη στα γνωστικά πεδία της παχυσαρκίας και της υπονατριαιμίας είναι πλούσιο στο Department of Experimental & Translational Medicine της Ιατρικής Σχολής του University College London (UCL), το οποίο συγκαταλέγεται στις 10 κορυφαίες ιατρικές σχολές στην παγκόσμια κατάταξη.

Πέρα από την έρευνα, ο Δρ. Τζούλης ασκεί και διδακτικό έργο στο University of London, με σκοπό την προαγωγή της αριστείας στην παροχή υπηρεσιών υγείας, με το πρωτοποριακό πρόγραμμα “Innovation and Quality Improvement” στο Global MBA in Health, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης υψηλόβαθμων διοικητικών στελεχών υγείας.

Το 2024 συμμετείχε με 10 ομιλίες σε διεθνή και σε πανελλήνια συνέδρια, 6 με θέμα τη σύγχρονη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και 4 με θέμα τη διαχείριση της υπονατριαιμίας.

Ο ίδιος στηρίζει ενεργά τον επιστημονικό του κλάδο και μοιράζεται με συναδέλφους του το πάθος του για έρευνα και μεταλαμπάδευση της γνώσης, καθώς είναι υπέρμαχος της δια βίου μάθησης. Εξελέγη στην Επιτροπή Ελεύθερων Επαγγελματιών της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, με έμφαση στη στήριξη των νέων Ενδοκρινολόγων.

Διατηρεί διεθνείς συνεργασίες με κορυφαίες Ιατρικές Σχολές και Νοσοκομεία της Ευρώπης και της Αμερικής (UCL, University of Cambridge, Stanford University, Ferrara Hospital, Naples Hospital, Hamad Hospital), κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στον τομέα του, στον οποίον τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική πρόοδος.

Το προηγούμενο έτος είχε, επίσης, πλούσιο πρόγραμμα κλινικής έρευνας, με 6 μελέτες πάνω στις ενδοκρινολογικές διαταραχές των ατόμων με μεσογειακή αναιμία, σε στενή συνεργασία με διεθνές δίκτυο επιστημόνων.

Διατηρεί έντονη κλινική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στη Μεγάλη Βρετανία σε όλο το φάσμα της κλινικής Ενδοκρινολογίας και Διαβητολογίας.

 

Ιωάννα Τσιαούση

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Η μαιευτήρας – γυναικολόγος Δρ. Ιωάννα Τσιαούση είναι εμπνευστής και συνιδρύτρια της Women’s Health First (WHF), που αποτελεί μια πρωτότυπη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιστημονική πρωτοβουλία γυναικών γυναικολόγων, με κοινωνικό χαρακτήρα για την υγεία των γυναικών.

Σκοπός της WHF είναι η ενδυνάμωση του γυναικείου κοινού και η ανάδειξη υποτιμημένων αναγκών, στερεοτύπων και ανισοτήτων της γυναικείας υγείας στην Ελλάδα.

Η γυναικεία υγεία βρίσκεται σήμερα μπροστά σε πολύ μεγάλες επιστημονικές αλλά και κοινωνικές προκλήσεις, που διαμορφώνουν νέα ερωτήματα, νέες ανάγκες, νέα ηθικά διλήμματα και απαιτούν την προσέγγιση του γυναικείου κοινού πάνω σε σύγχρονες λύσεις, που σέβεται και την αλλαγή της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, στην επιστήμη και στην εργασία.

Η WHF σε λιγότερο από έναν χρόνο κατάφερε να εκπαιδεύσει πάνω από 2.000 γυναίκες σε όλη την Ελλάδα με ανοιχτές διαδραστικές εκδηλώσεις και να αποκτήσει χιλιάδες μέλη μέσα από ψηφιακές ενέργειες. Σήμερα αριθμεί 5.000 μέλη και 700 επαγγελματίες υγείας. Συνεργάζεται με  12 διαφορετικούς φορείς, που συστρατεύονται με το όραμα της Οργάνωσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η κα Τσιαούση, Fellow of European Committee Sexual Medicine (FECSM) και πιστοποιημένη στην Ενδοσκοπική Χειρουργική, έκανε εισήγηση στα αρμόδια Υπουργεία, ώστε τα προϊόντα εμμήνου ρήσεως να συνταγογραφούνται. Επιπλέον για το ίδιο θέμαης συστρατεύεται  με την παγκόσμια πρωτοβουλία μείωσης του ΦΠΑ σε αυτά τα προϊόντα.

Στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου, που επιτελεί, την περασμένη χρονιά η WHF υποστήριξε μονογονεϊκές μητέρες με το πρόγραμμα Healthy Mother, προκειμένου να κάνουν δωρεάν τον απαραίτητο ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο.

Επίσης ξεκίνησε να κάνει – και τις «τρέχει» ακόμη – μελέτες κοινού, για τις ανισότητες στη γυναικεία υγεία, την επίδραση της εμμηνόπαυσης στη σεξουαλική υγεία των γυναικών και τις στάσεις – απόψεις της σύγχρονης Ελληνίδας για τη γονιμότητα.

Η κα Τσιαούση δημιούργησε το ηλεκτρονικό περιοδικό υγείας WHF Magazine και ανέλαβε την αρχισυνταξία του.

Όσον αφορά στο ερευνητικό κομμάτι, το 2024 δημοσίευσε μέρος της διατριβής της σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό. Παράλληλα ολοκλήρωσε το συγγραφικό έργο της διδακτορικής της διατριβής.

Την ίδια χρονιά συμμετείχε ως διδάσκουσα σε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ξεκίνησε να διδάσκει μαθήματα σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του Κολλεγίου Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Επίσης συμμετείχε και υποστήριξε την καμπάνια ευαισθητοποίησης «stop period shaming» των δράσεων του φορέα «Strong me» για τον περιορισμό της έμφυλης  βίας και του φορέα Fοr Women Project για την ενδυνάμωση των γυναικών.

Στέφανος Χανδακάς

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, πρόεδρος ΔΣ Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ

Ο Στέφανος Χανδακάς είναι μαιευτήρας – γυναικολόγος, πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ (της Hellenic Healthcare Group).

Θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς γιατρούς στην Ελλάδα. Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και στη Ρομποτική και Λαπαροσκοπική Γυναικολογική Χειρουργική, έχει διακριθεί για τις καινοτόμες πρακτικές του στον τομέα της Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Χειρουργικής, προσφέροντας ελπίδα σε χιλιάδες ζευγάρια, που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας.

Ο κ. Χανδακάς είναι και πρόεδρος της HOPEgenesis, μιας εθελοντικής Οργάνωσης (μη κερδοσκοπική εταιρεία) που συνδράμει την υπογεννητικότητα. Το δημογραφικό είναι για εκείνον η μεγαλύτερη πρόκληση και το είχε σε προτεραιότητα και το 2024.

Τη χρονιά που πέρασε, θέσπισε τα πρώτα Greek Demographic Awards, με στόχο την προβολή και τη βράβευση ατόμων, δομών και Οργανισμών, που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα και στηρίζουν την ελληνική οικογένεια.

Στο πλαίσιο κοινού προγράμματος της HOPEgenesis με τη Eurolife FFH εγκαινιάστηκε το φθινόπωρο ο πρώτος παιδικός σταθμός στην ακριτική Χάλκη – και πέμπτος συνολικά.

Επιπλέον η HOPEgenesis, σε συνεργασία με το Economist, διοργάνωσαν το 3ο διεθνές συνέδριο για το δημογραφικό.

Ο κ. Χανδακάς έλαβε τιμητικό βραβείο για τη συνεργασία του με την Ομάδα Αιγαίου, στην οποία είναι μέλος τα τελευταία 19 χρόνια – η Ομάδα Αιγαίου είναι μία ανθρωπιστική ομάδα, που παρέχει δωρεάν ιατρική φροντίδα και έργα υποδομής σε απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου.

Συμετείχε και το 2024 σε μεγάλα συνέδρια και επιστημονικές εκδηλώσεις στη χώρα μας και στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας νέες μεθόδους και τεχνολογίες στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, προωθώντας την Ελλάδα ως Κέντρο Αριστείας στον τομέα αυτόν. Επίσης συμμετείχε και σε ημερίδες και σε συνέδρια εντός και εκτός συνόρων για το δημογραφικό και σε επιστημονικές εκδηλώσεις για νέους γυναικολόγους, όπως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Get Up” στο Αμβούργο.

Ο πρόεδρος ΔΣ του ΜΗΤΕΡΑ αποτελεί ιδρυτικό μέλος της μονάδας εξωσωματικής ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ, που θεωρείται η πιο πρωτοποριακή και σύγχρονη μονάδα στη χώρα μας.

Έχει συμβάλει στον τομέα της ιατρικής εκπαίδευσης, με κορυφαία στιγμή την ανακήρυξή του σε αναπληρωτή καθηγητή Μαιευτικής – Γυναικολογίας στο University of Nicosia Medical School και τη συνίδρυση του Heal Academy, ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος που προσφέρει καινοτόμα προγράμματα εκπαίδευσης για επαγγελματίες υγείας.

Έχει ωφελήσει περισσότερες από 800 οικογένειες από προγράμματα υποστήριξης της εγκυμοσύνης και IVF.

Στο πεδίο της σύγχρονης τεχνολογίας, είναι ιδρυτικό μέλος της εφαρμογής DR MaiD, ενός σύγχρονου εργαλείου πρωτοβάθμιας διάγνωσης μέσω προγράμματος medical chat gpt, καθώς και μέλος της επιστημονικής ομάδας της πρωτοπόρου εφαρμογής ORAMAVAR.

Χρήστος Χατζηχριστοδούλου

Καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας, πρόεδρος ΕΟΔΥ

Υπομονή, επιμονή, εργατικότητα. Αυτό είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας, το οποίο υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. Μότο του η φράση, που συνήθιζε να του λέει ο πατέρας του «φαγητό για την άλλη μέρα να αφήνεις, δουλειά να μην αφήνεις»…

Χάρη σε εκείνον ο ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) μπήκε σε μια νέα εποχή, ακόμη μεγαλύτερης εξωστρέφειας, οργάνωσης και ταχύτητας. Μέσα στο 2024 έχουν επιτευχθεί σημαντικοί στόχοι, που συμβάλλουν στην προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Εθνικό σχέδιο δράσης για τη μικροβιακή αντοχή και για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, Γραφεία Σεξουαλικής Υγείας, προσλήψεις είναι κάποιες, μόνο, από τις παρεμβάσεις, που ήρθαν για να μείνουν.

Μέσα στο 2024, μετά από 32 χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού, ολοκληρώθηκε το  οργανογράμμά του και βρίσκεται σε τελικό στάδιο υπογραφής.

Εγκρίθηκε το Έργο για τη «Λειτουργική Αναδιοργάνωση του ΕΟΔΥ», της Δράσης με ID 16783 – Υλοποίηση Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο περιλαμβάνει 14 υποέργα, συνολικής χρηματοδότησης 35 εκατ. ευρώ. Σε αυτό περιλαμβάνεται η αναβάθμιση της επιδημιολογικής επιτήρησης, της ετοιμότητας και απόκρισης, η εκπαιδευτική νησίδα και άλλες δράσεις. Έχουν ήδη ξεκινήσει τέσσερα υποέργα.

Προκηρύχθηκαν προσλήψεις 106 ατόμων με καθεστώς σύμβασης μίσθωσης έργου και εγκρίθηκαν 50 προσλήψεις αορίστου χρόνου.

Ολοκληρώθηκε η λειτουργία δικτύου ΚΕΔΥ – ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) και ολοκληρώθηκαν οι συμβάσεις συνεργασίας με δύο εργαστήρια υποστήριξης, με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και με το Πανεπιστήμιο Πάτρας.

Στο αμιγώς επιστημονικό κομμάτι, πλέον ως χώρα φαίνεται πως είμαστε έτοιμοι για πολλά ενδεχόμενα. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, σε ανοικτή γραμμή με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), ενημερώνεται για τα όσα συμβαίνουν σε άλλες ευρωπαϊκές – και όχι μόνο – χώρες και καταρτίζει με τους συνεργάτες του εθνικά σχέδια δράσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εκπόνηση του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής, που είναι μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως.

Επιπλέον ετοιμάστηκαν σχέδιο αντιμετώπισης και ελέγχου της φυματίωσης και σχέδιο ελέγχου και πρόληψης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, που περιλαμβάνει τη λειτουργία των Γραφείων Σεξουαλικής Υγείας. Τέσσερα λειτουργούν ήδη και επίκειται η λειτουργία άλλων τριών το προσεχές διάστημα.

Ιδρύθηκε και λειτουργεί το Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην Παρεμβατική Επιδημιολογία. Για πρώτη φορά καταγράφεται η εμβολιαστική κάλυψη παιδιών έως 14 ετών. Για πρώτη φορά, επίσης, καταγράφεται η κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Greek Health Tourism Forum: 54χρονη έγινε μαμά μετά από PRP ωοθηκών
Υπογεννητικότητα: Τεράστιο το πρόβλημα στα μικρά νησιά – Έρχονται 500 δωρεάν εξετάσεις ΑΜΗ
Τα λάθη των Ελλήνων που αγόρασαν Εθνική, τι συμβαίνει με την ΑΒΑΞ, το μανιφέστο Χατζηδάκη, το άσεμνο video στο Κολλέγιο, ο ατάλαντος Μάτσας και η ωραία Όλγα, το bonus των εφοπλιστών και δυο hot πολιτικά quiz
5ος παιδικός σταθμός από την Eurolife FFH, στη Χάλκη
Ίδρυμα Ευγενίδου: Εγκαίνια Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας στις Καστανιές Έβρου
Στ. Χανδακάς: Σημαντική η δήλωση Έλον Μασκ για δημογραφικό/υπογεννητικότητα – Τα ανησυχητικά στοιχεία
Ο Χατζηδάκης και η τράπεζα Πειραιώς, ο Παπασταύρου και το δημογραφικό, το “πραξικόπημα” Πολίτη και η αποχώρηση από το σχήμα των αναδόχων του Ελ.Βενιζέλος και η λίστα mononews100
Η μυστική συμφωνία του Καραμούζη, οι πρώτοι 100 του MARINA TOWER, o Πατέλης και οι big 4 στις αραβικές business και οι τραπεζίτες που κάνουν θόρυβο
Στ. Χανδακάς: Τεράστιες οι επιπτώσεις της υπογεννητικότητας – Απαιτείται συλλογική προσπάθεια
Η Eurolife FFH εγκαινίασε παιδικό σταθμό στους Λειψούς