Τo βακτήριo που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο ονομάζεται Neisseria meningitidis ή μηνιγγιτιδόκοκκος. Από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο μπορούν να προσβληθούν όλοι, ωστόσο, βρέφη, νήπια, έφηβοι και νεαροί ενήλικες αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες. Από τις 5 σημαντικότερες ομάδες του μηνιγγιτιδόκοκκου A, B, C, W, και Y – η οροομάδα B είναι η επικρατέστερη σε όλη την Ευρώπη (ποσοστό εμφάνισης 90%), ενώ εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο.
Τα συμπτώματα
Τα αρχικά συμτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι συχνά μη ειδικά και μοιάζουν με αυτά της γρίπης, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο:
- Αυχενική Δυσκαμψία
- Υψηλός Πυρετός
- Αιμορραγικό εξάνθημα
- Σύγχυση
- Πονοκέφαλος
- Έμετος
- Φωτοφοβία
Πώς μεταδίδεται
Ο μηνιγγιτιδόκοκκος μεταδίδεται με σταγονίδια και σάλιο, ενώ το κάπνισμα -ενεργητικό ή παθητικό- αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για αποικισμό και νόσηση. Οι πιο συχνοί τρόποι μετάδοσης είναι το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω συγκεκριμένων καθημερινών δραστηριοτήτων. Ακόμα και τα άτομα που δεν εμφανίζουν τη νόσο μπορούν να φέρουν τα βακτήρια στη μύτη και τον φάρυγγα και να τα μεταδώσουν σε άλλους. Πράγματι, τα περισσότερα βρέφη, νήπια και έφηβοι με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, προσβάλλονται μέσα από την επαφή με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειάς τους ή άτομα που τα φροντίζουν και τα οποία είναι φορείς του βακτηρίου.
Πρόληψη
Η πρόληψη είναι η καλύτερη στρατηγική για την καταπολέμηση οποιασδήποτε ασθένειας – ειδικά όταν πρόκειται για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, η οποία εξελίσσεται ραγδαία και είναι δυνητικά θανατηφόρος τόσο στη βρεφική όσο και στην εφηβική ζωή. Ο εμβολιασμός βοηθά όχι μόνο στην αντιμετώπιση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου αλλά και στη μείωση της ασυμπτωματικής φορείας. Στη χώρα μας κυκλοφορούν εμβόλια που προστατεύουν από τις 4 οροομάδες (A,C,W,Y) του βακτηρίου που προκαλούν το 10% των περιστατικών , αλλά και το εμβόλιο που προστατεύει από την οροομάδα Β, που προκαλεί την πλειονότητα των περιστατικών στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών (2017), τα εμβόλια κατά της νόσου συστήνονται σε άτομα με παράγοντες κινδύνου (δείτε εδώ).
Αιμορραγικό εξάνθημα
Αυτού του τύπου το εξάνθημα στο δέρμα δεν “υποχωρεί” όταν του ασκείται πίεση, κάτι που μπορείτε να διαπιστώσετε εφαρμόζοντας το τεστ με το ποτήρι.
- Πιέστε τον πάτο ενός διάφανου ποτηριού σταθερά στο σημείο του εξανθήματος
- Τα στίγματα/σπυράκια μπορεί αρχικά να “ξεθωριάσουν”
- Συνεχίστε να πιέζετε
- Το εξάνθημα με με κηλίδες/σπυράκια που δεν εξασθενεί/υποχωρεί υπό πίεση αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση. Μην χάνετε χρόνο. Επικοινωνήστε άμεσα με έναν γιατρό.
Δείτε το βίντεο:
Στις πιο σκούρες επιδερμίδες, το εξάνθημα μπορεί να είναι δυσδιάκριτο, γι’ αυτό, εκτός από το τεστ με το ποτήρι, πρέπει να συνυπολογίσετε όλα τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Α. Κωνσταντόπουλος: Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση θα αντιμετωπίσουμε νοσήματα που είχαμε ξεχάσει
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σήψη: Τα τρία συμπτώματα που πρέπει να σας οδηγήσουν στα επείγοντα
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβόλια: Ο κίνδυνος παραμονεύει!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν