ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η χώρα «χορεύει» ήδη σε ρυθμούς καρναβαλιού, αλλά η ανησυχία για τη μηνιγγίτιδα και την έξαρσή της, δεν έχει κοπάσει, αντίθετα εντείνεται.
Σε πόλεις, όπως η Πάτρα και η Ξάνθη, αλλά και στη Σκύρο, κάτοικοι και επισκέπτες μετρούν αντίστροφα για τις πανηγυρικές εκδηλώσεις της Κυριακής.
Ήδη πλήθος κόσμου έχει συρρεύσει, τα bars, τα εστιατόρια, τα clubs, οι δρόμοι και οι πλατείες πλημμυρίζουν από κεφάτο κόσμο, που μασκαρεμένος προτίθεται να διασκεδάσει μέχρι τέλους, τιμώντας την ελληνική παράδοση.
Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ χορηγεί χημειοπροφύλαξη (δηλαδή φαρμακευτική αγωγή) και κάνει εμβόλια σε νέους στην Πάτρα – που αποτελεί το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων – και οι ειδικοί δίνουν οδηγίες για τη διαχείριση τυχόν επιδημικής «έκρηξης».
Τα τρία δηλωμένα κρούσματα μηνιγγίτιδας σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, τα οποία συνιστούν «έξαρση», σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οδήγησαν τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές, να χορηγήσουν χημειοπροφύλαξη σε περισσότερες από 5.000 φοιτητές.
Να σημειωθεί ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες εντοπίστηκαν πανελλαδικά 14 κρούσματα βακτηριακής μηνιγγίτιδας, όταν όλη την περσινή χρονιά εντοπίστηκαν 23.
Εντείνεται η ανησυχία για τη μηνιγγίτιδα
Τα κρούσματα στους φοιτητές στην Πάτρα αφορούν σε μηνιγγίτιδα τύπου Β, που θεωρείται σπάνια, και στόχος είναι η μείωση των πιθανοτήτων να εμφανιστούν νέα κρούσματα.
Για τη νόσο υπάρχει εμβόλιο. Κοστίζει περίπου 100 ευρώ η κάθε δόση, αλλά δεν καλύπτεται εδώ και χρόνια από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Βέβαια ο καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ και επιστημονικός σύμβουλος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, δήλωσε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και υπάρχουν αρκετές θετικές εισηγήσεις αναφορικά με την κάλυψή του από το κράτος σε βρέφη, τα οποία είναι περισσότερο ευάλωτα.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Θέλουμε να μειώσουμε τη φορεία. Να μειώσουμε, δηλαδή, την πιθανότητα να νοσήσουν περισσότεροι άνθρωποι. Στις στενές επαφές αυτών των τριών κρουσμάτων, εκτός από χημειοπροφύλαξη θα χορηγηθεί και εμβολιασμός».
Σε κλειστούς πληθυσμούς, όπως είναι και οι φοιτητές, που μένουν σε φοιτητικές εστίες, κατά τη διάρκεια επιδημιών το ποσοστό της φορείας αγγίζει το 100% .
Πυρετός με εξάνθημα, έντονος πονοκέφαλος, δυσκαμψία στον αυχένα και φωτοφοβία, είναι τα συμπτώματα, που πρέπει να οδηγήσουν κάποιον στον γιατρό άμεσα.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον και η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή από άτομο σε άτομο, με τα σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων.
SOS για φιλιά και στενές επαφές
«Πώς μπορεί κάποιος να κολλήσει; Με το φιλί. Και με τις στενές επαφές. Και πρέπει να έχουμε πολύ μεγάλη εγρήγορση σε σχέση με τα συμπτώματα», τόνισε η κα Αγαπηδάκη.
Η περίοδος μεταδοτικότητας του επικίνδυνου ιού είναι όλη η περίοδος, κατά την οποία βρίσκεται στο σάλιο και στις ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις, έως και 24 ώρες μετά την έναρξη αποτελεσματικής αντιμικροβιακής αγωγής.
Ο κίνδυνος δευτερογενούς προσβολής υπολογίζεται σε 2-4 περιπτώσεις ανά 1.000 μέλη του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος. Αυτός ο κίνδυνος είναι 500-1.000 φορές μεγαλύτερος από εκείνον στον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
«Όποιος έχει συμπτώματα, πάει στον γιατρό και απομονώνεται. Δεν πάει σε πάρτι και σε συγκεντρώσεις. Όπως κάναμε και την περίοδο της COVID-19. Είναι απλό», υπογραμμίζει ο κ. Τσιόδρας.
Τι λένε τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ
Η παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη συνοψίζουν τις οδηγίες των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Όπως εξηγούν, μεταξύ άλλων, η αντιμικροβιακή χημειοπροφύλαξη των στενών επαφών ενός ασθενούς με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο είναι σημαντική για την πρόληψη δευτερογενών περιπτώσεων, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει υποψία μηνιγγιτιδοκοκκικής επιδημικής εστίας.
Ταξινόμηση εστιών μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου:
- Τύπος επιδημικής εστίας με βάση την οργάνωση
Τα κρούσματα συνδέονται με μια κοινή συσχέτιση όπως μια κοινή, γεωγραφικά καθορισμένη κοινότητα. Παραδείγματα είναι εστίες σε Πανεπιστήμια, σχολεία, κέντρα παιδικής μέριμνας ή σωφρονιστικά ιδρύματα.
- Τύπος επιδημικής εστίας με βάση την κοινότητα
Τα κρούσματα συνδέονται με μια κοινή, γεωγραφικά καθορισμένη κοινότητα, όπως μια γειτονιά ή μια πόλη. Τα κρούσματα της κοινότητας μπορεί να περιλαμβάνουν πληθυσμούς με κοινά χαρακτηριστικά.
Για τους οργανισμούς, 2-3 κρούσματα που σχετίζονται με εστίες εντός περιόδου 3 μηνών θεωρούνται έξαρση. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως ένα ξέσπασμα σε ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο (π.χ. > 20.000 προπτυχιακών φοιτητών), όπου δεν μπορεί να εντοπιστεί καμία υποομάδα σε κίνδυνο εντός του πληθυσμού, μπορεί να είναι λογικό να δηλωθεί επιδημική έκρηξη μετά από 3 περιπτώσεις.
Επομένως, τα 2-3 κρούσματα σχετίζονται πλέον με επιδημική έκρηξη σε έναν οργανισμό κατά τη διάρκεια μιας περιόδου μέχρι 3 μηνών.
Όσον αφορά στην κοινότητα, αναφερόμαστε σε περιπτώσεις που σχετίζονται με έξαρση με συχνότητα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου που είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επίπτωση στην κοινότητα αυτή.
Ο εμβολιασμός είναι το προτιμώμενο μέτρο ελέγχου για τη μηνιγγίτιδα (μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο) όλων των οροομάδων που παρατηρούνται συνήθως στις Ηνωμένες Πολιτείες (B, C, W και Y).
Οι αποφάσεις για εμβολιασμό θα πρέπει να λαμβάνονται κατά περίπτωση, σε συνεννόηση με το τοπικό/πολιτειακό τμήμα υγείας και τα CDC, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις περιστάσεις και την επιδημιολογία, που αφορούν στη συγκεκριμένη επιδημική έκρηξη.
Η εκτεταμένη αντιμικροβιακή χημειοπροφύλαξη περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιβιοτικών σε έναν ευρύτερο κύκλο ατόμων από αυτούς που προσδιορίζονται ως στενές επαφές ενός περιστατικού.
Η διευρυμένη χημειοπροφύλαξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσο μέτρο για την προσωρινή μείωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής μετάδοσης, προτού επιτευχθεί πιθανή προστασία από τον εμβολιασμό ή όταν ενδείκνυται μια εκστρατεία εμβολιασμού, αλλά δεν είναι δυνατή η εφαρμογή.
Διαβάστε επίσης:
Παγώνη: Η μηνιγγίτιδα δεν αντιμετωπίζεται στο σπίτι – Τα τρία βασικά συμπτώματα
Γεωργιάδης: Στις 300.000 οι δωρεάν εξετάσεις για καρκίνο μαστού
Ποια η σχέση του καφέ με τα φάρμακα; Πότε δεν πρέπει να τα αναμειγνύετε;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών