Σταθερή πορεία με υψηλό αριθμό κρουσμάτων παρατηρείται, στην επικράτεια, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Η κ. Γκάγκα ανέφερε πως ξεκινάει από αύριο η διανομή των αντιικών φαρμάκων κατά της Covid-19, ενώ έκανε γνωστό πως η χορήγηση μονοκλωνικών φαρμάκων έχει, πλέον, ολοκληρωθεί ενώ έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο χορήγησης των αντιικών.

«Έχουμε τελειώσει με τα μονοκλωνικά. Ξεκινάμε τη χορήγηση αντιικών χαπιών, η πλατφόρμα ανοίγει αύριο και θα δίνεται με τα ίδια χαρακτηριστικά και κριτήρια με τα μονοκλωνικά. Θα δίνονται από τα νοσοκομεία ή από φαρμακεία μέσω συνταγογράφησης από ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, στα πρώιμα στάδια εμφάνισης συμπτωμάτων Covid» είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Υγείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας απάντησε και για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τις αντιδράσεις από τους γιατρούς στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, λόγω της δημιουργίας του mega εμβολιαστικού κέντρου.

«Θεωρήσαμε πως αυτό είναι επιταγή των καιρών, όπως έχει γίνει με άλλα νοσοκομεία, που έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία αποκλειστικά για περιστατικά Covid. Για το Παίδων Πεντέλης, έγινε πρόταση από την ΥΠΕ. Το Παίδων Πεντέλης εφημέρευε και θα συνεχίσει να εφημερεύει. Είπαμε να μην εφημερεύει μόνο το βραδινό, για δυο ημέρες την εβδομάδα. Υπέγραψα χθες την απόφαση, τα παιδιά εξυπηρετούνται καθημερινά εκεί. Αυτό που αγχώνει το προσωπικό είναι πως ακούνε εδώ και δέκα χρόνια πως το νοσοκομείο θα κλείσει. Τους έχουμε διαβεβαιώσει πως αυτό δεν θα γίνει».

Βάνα Παπαευαγγέλου: Αύξηση κατά 40% στις νέες εισαγωγές λόγω Όμικρον

Από την πλευρά της η καθηγήτρια παιδιατρικής- λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, έκανε λόγο για αύξηση κατά 40% στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, που καταγράφεται στη χώρα μας , λόγω της παραλλαγής Όμικρον.

Όπως είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, «Επτά στους δέκα που εισήχθησαν στα νοσοκομεία ήταν άνω των 55 ετών και έξι στους δέκα ανεμβολίαστοι».

Το 2,5% του πληθυσμού της Ελλάδας αποτελούν ενεργά κρούσματα. Όπως εξήγησε, ο μέσος όρος είναι 31.000 κρούσματα ανά ημέρα.

«Την ίδια ώρα, με βάση τον μεγάλο όγκο κρουσμάτων έχουμε σταθεροποίηση της θετικότητας με πτωτικές τάσεις», σημείωσε.

Σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου, δύο είναι τα χαρακτηριστικά της πανδημίας στη χώρα το τελευταίο διάστημα. Το πρώτο αφορά τη μετακίνηση των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες (με διάμεση ηλικία τα 49 έτη) και το δεύτερο χαρακτηριστικό έχει να κάνει με τη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες και συγκεκριμένα στα νησιά, την Κρήτη, την Ξάνθη, τη Φωκίδα, τον Έβρο, την Καστοριά και τη Φθιώτιδα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε νέα έρευνα για τη μετάλλαξη Όμικρον, μέσω της οποίας επιβεβαιώνεται η ηπιότερη νόσος. Οι ασθενείς είχαν 53% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο και 91% μικρότερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους, αν και η ηλικία τους είναι μικρότερη.

Όσον αφορά στην επαναλειτουργία των σχολείων, είπε ότι από την Κυριακή έως και την Τρίτη, ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά ήταν μόλις 2% σε 2.000.000 τεστ.

Διαβάστε επίσης

Παραλλαγή Όμικρον: Πού εντοπίστηκαν τα 351 νέα κρούσματα

20.409 νέα κρούσματα – 80 θάνατοι και 664 διασωληνωμένοι – Η γεωγραφική κατανομή