ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Μπριγκίντ Λιντς του Τμήματος Επιδημιολογίας του Καρκίνου του αυστραλιανού Συμβουλίου Καρκίνου στη Βικτόρια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής «British Journal of Sports Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 131.000 γυναίκες, από τις οποίες 54.452 δεν είχαν καρκίνο του μαστού, ενώ οι υπόλοιπες είχαν, κυρίως τοπικό.
Η έντονη σωματική δραστηριότητα/κινητικότητα τουλάχιστον τις τρεις μέρες της εβδομάδας σχετιζόταν με 41% μικρότερο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του μαστού και 38% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού γενικά. Ο μεγάλος χρόνος καθισιού σχετιζόταν με κατά 104% μεγαλύτερο κίνδυνο τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού (είναι δύσκολα θεραπεύσιμος και έχει πιο δυσμενή πρόγνωση).
Οι ερευνητές τόνισαν ότι υπάρχουν πλέον «βάσιμες ενδείξεις» πως η περισσότερη σωματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του καθιστικού χρόνου, πιθανότατα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, γι’ αυτό συνίσταται ως μέτρο πρόληψης.
Διαβάστε επίσης:
Τι άλλαξε στην καταγραφή των θανάτων από COVID-19, ποιοι θα έχουν προτεραιότητα στα νέα εμβόλια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φωκίδα: Δέσμη έργων άνω των 625 εκατ. ευρώ – Πώς εξελίσσεται το οδικό έργο «Μπράλος-Άμφισσα»
- Τεχνικό πρόβλημα η αιτία που έπεσαν οι ιστοσελίδες των ΑΑΔΕ, ΕΥΠ και ΕΛΑΣ
- Ισραήλ: Έπληξε μυστική πυρηνική ερευνητική εγκατάσταση του Ιράν
- ΥΠΕΘΟ για έκθεση Κομισιόν: Η Ελλάδα σε σταθερή πορεία ανάπτυξης και σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο