ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η βασική ενημέρωσή του για τα μείζονα θέματα της δημόσιας υγείας, όμως ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξακολουθεί καθημερινά να έχει συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων, συλλόγων και άλλους θεσμικούς παράγοντες, σε μια προσπάθεια να προλάβει προβλήματα.
Παράλληλα «τρέχει» το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, μέσα στις έκτακτες συνθήκες που δημιούργησαν οι πλημμύρες.
Στο δια ταύτα, το επόμενο χρονικό διάστημα είναι γεμάτο προκλήσεις για τον Υπουργό, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει θέματα και να βρει λύσεις, για ζητήματα που θα ενσκήψουν.
Μεταξύ αυτών είναι το «κοκτέιλ» COVID-19, εποχικών ιώσεων και RSV, τα ράντζα και οι ελλείψεις φαρμάκων.
Τριπλή απειλή για τη δημόσια υγεία
Η έξαρση της COVID-19 και τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία, η αύξηση των αναπνευστικών ιώσεων σε μαθητές και ο RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) συνιστούν τριπλή απειλή για τη δημόσια υγεία και εγείρουν ανησυχία για το αν το ΕΣΥ θα αντέξει την πίεση τους επόμενους μήνες.
Τα όσα επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, για ισότιμη πρόσβαση όλων των Ελλήνων σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας θα κριθούν στην πράξη.
Η υποπαραλλαγή Pirola του κορωνοϊού SARS-CoV-2, που πρόσφατα ανιχνεύθηκε και στη χώρα μας, πιθανόν να κρύβει εκπλήξεις. Αιτία οι τουλάχιστον 30 μεταλλάξεις της, αλλά και το γεγονός ότι αργά και σταδιακά εξαπλώνεται σε πολλές χώρες – ως τώρα κρούσματά της έχουν ταυτοποιηθεί σε 20, εντός και εκτός Ευρώπης.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το γεγονός ότι η Pirola έχει ανιχνευθεί σε διαφορετικές περιοχές, χωρίς να υπάρχει γνωστή επιδημιολογική σχέση με μια κοινή πηγή, μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο ρυθμό διασποράς, σε σύγκριση με τις παραλλαγές που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο.
Την ίδια ώρα πάνω από 750 άτομα νοσηλεύονται με COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας και πολλοί γιατροί έχουν αρχίσει να ζητάνε να αυξηθούν και πάλι οι διαθέσιμες κλίνες COVID-19.
Όσον αφορά στη γρίπη οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι οι μήνες, που οι πολίτες μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Ειδικά όσοι ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες – άτομα άνω των 60 ετών, τρίτης και τέταρτης ηλικίας, έχουν δεν έχουν συνοδά νοσήματα – συστήνεται να το βάλουν σε προτεραιότητα.
Τα ράντζα της ντροπής
Άλλο ένα «αγκάθι» συνιστούν τα ράντζα. Η εικόνα στο νοσοκομείο «Αττικόν» σε πρόσφατη εφημερία έχει θέσει σε εγρήγορση τον κ. Χρυσοχοΐδη και τους συνεργάτες του. Πηγές από την Αριστοτέλους αναφέρουν ότι εξετάζονται αρκετά σενάρια επίλυσης του προβλήματος, που ταλαιπωρεί εμφανώς τους πολίτες και προκαλεί πονοκέφαλο στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων του λεκανοπεδίου, πέρα από τις εικόνες ντροπής, που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου…
Ειδικότερα στο «Αττικόν» αναπτύχθηκαν περίπου 110 ράντζα. Στο, δε, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) προσήλθαν περισσότεροι από 900 ασθενείς.
Στη γενική εφημερία του ΕΣΥ στην Αττική αναπτύσσονται περίπου 80 με 100 ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων.
Ένα από τα σχέδια, που μελετώνται, λένε οι πληροφορίες, είναι η συνδρομή των στρατιωτικών νοσοκομείων της Αθήνας. Να υποδέχονται, δηλαδή, συγκεκριμένο αριθμό ασθενών, «ξαλαφρώνοντας» τα εφημερεύοντα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Τι θα γίνει με τις ελλείψεις
Άλλη μια πρόκληση των ημερών είναι οι ελλείψεις φαρμάκων. Το θέμα έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις και απειλεί με λουκέτα πολλές φαρμακαποθήκες. Η τελευταία επίσημη λίστα του ΕΟΦ αναφερόταν σε 140 σκευάσματα, στα οποία παρατηρείται μακροχρόνια έλλειψη, αλλά οι αληθινές ελλείψεις αφορούν σε πολλά περισσότερα.
Η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του προέδρου του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου από όλους όσοι σχετίζονται με την αλυσίδα φαρμάκου, για τον τρόπο, που διαχειρίζεται ο ΕΟΦ το καυτό θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, έχει χτυπήσει «κόκκινο».
Πολύ περισσότερο που στην πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας 11μελούς Επιτροπής Παρακολούθησης Ελλείψεων Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας ο κ. Φιλίππου δεν εμφανίστηκε. Υπενθυμίζεται ότι η αρμόδια Διεύθυνση στον ΕΟΦ παραμένει «ακέφαλη» από τον Ιούλιο του 2021.
Ωστόσο ένα πρώτο, σημαντικό βήμα για τη διαχείριση του ζητήματος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποτελεί η δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας, που θα αναφέρει εάν το φάρμακο, που ψάχνουμε, είναι σε έλλειψη, γλιτώνοντάς μας χρόνο και ταλαιπωρία. Το app θα συνδυάζει στοιχεία από τον ΕΟΦ, τον ΕΟΠΥΥ, την ΗΔΙΚΑ, το ΙΦΕΤ και όσα μπορούν να συγκεντρώνουν οι ιδιώτες της αλυσίδας φαρμάκου.
Διαβάστε επίσης:
COVID-19 – Pirola: Ανησυχούν οι πολλές μεταλλάξεις ενόψει φθινοπώρου
Άσθμα: Μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος
Αυξάνονται τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα σε έφηβους και νέους ενήλικες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ρωσία: Σύγκρουση τρένων στην περιφέρεια Μούρμανσκ – Περισσότεροι από 10 τραυματίες
- Τάσεις MRB: Στο 22,9% η ΝΔ και 14,2% το ΠΑΣΟΚ – Ποιες λέξεις εκφράζουν τους πολίτες
- Μπακογιάννης: Οι Τράπεζες είχαν ενημερώσει από τον Απρίλιο τον Δούκα για το χρηματοδοτικό κενό στο γήπεδο του ερασιτέχνη ΠΑΟ
- Πανελλήνιες: Ανακοινώθηκαν οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής