Κυβέρνηση και επιστήμονες έχουν μπροστά τους λιγότερο από μια εβδομάδα, για να αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να δουν τι θα γίνει με τα σχολεία. Η παραφιλολογία, βέβαια, έχει, ήδη, ξεκινήσει. Ακούγεται ότι μπορεί να παραταθούν οι διακοπές των μαθητών για μία, ακόμη, εβδομάδα.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ωστόσο, είναι σαφής: «Δεν έχουμε εισηγηθεί το κλείσιμο των σχολείων».

Παρόλα αυτά αρκετοί είναι εκείνοι, που σπεύδουν να επισημάνουν ότι, με τόσες χιλιάδες κρούσματα λόγω της παραλλαγής Όμικρον, είναι τουλάχιστον παράλογο να πάνε τα παιδιά σχολείο.

Το ζήτημα είναι ότι πάρα πολλά παιδιά παραμένουν ανεμβολίαστα, ειδικά στις ηλικίες από 6 έως 11 χρόνων.

Όπως, πάντως, μας είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Μαρίζα Τσολιά, όλα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα για το κλείσιμο των σχολείων είναι εικασίες.

«Δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση για το θέμα. Το συζητάμε συνεχώς. Η πρόθεσή μας παραμένει να μην κλείσουν τα σχολεία και να ανοίξουν κανονικά, αλλά δεν ξέρω αν αυτό το θέλουν όλοι ή αν την απόφαση θα την πάρει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων».

Ναι ή όχι στο κλείσιμο των σχολείων;

Πολλοί επιστήμονες τάσσονται κατά του κλεισίματος των σχολείων. Και τα στελέχη της κυβέρνησης κινούνται σε αυτή τη γραμμή.

Η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή επεσήμανε σχετικά: «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια».

Τα πρωτόκολλα, που ίσχυαν ως τώρα, απέδωσαν – από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 έκλεισαν 200 τμήματα στις 81.000 και πλέον, που υπάρχουν συνολικά στην Ελλάδα.

Ωστόσο πλέον υπάρχει η Όμικρον, που δίνει κάθε μέρα πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων, οπότε τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι ενδεχομένως θα επικαιροποιηθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο, κυρίως με περισσότερα διαγνωστικά τεστ, για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία για τα σχολεία και την COVID-19 για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021:

1. Από τις 13/9 έως τις 23/12, κάθε σχολική ημέρα έκλειναν κατά μέσο όρο 2,78 από περίπου 81.000 τμήματα (0,003%), με μέγιστο αριθμό τα 10 τμήματα (0,01%), τιμή που παρατηρήθηκε στις 26/11. Συνολικά, κατά τη διάρκεια όλης της περιόδου από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, έκλεισαν 200 τμήματα στις περίπου 81.000, δηλαδή το 0,2% των τμημάτων της χώρας.

2. Δεν παρατηρήθηκε τάση ενδοσχολικής διάδοσης του ιού: Κάθε τμήμα, στο οποίο εντοπίστηκαν κρούσματα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, είχε κατά μέσο όρο 1,2 κρούσματα συνολικά. Με άλλα λόγια, τουλάχιστον στο 80% των περιπτώσεων, όπου εντοπίστηκε μαθητής – κρούσμα μέσα σε ένα τμήμα, δεν υπήρξε καν δεύτερο κρούσμα στο ίδιο τμήμα.

3. Ο υψηλότερος ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων ανά τμήμα με θετικά κρούσματα ήταν 1,5. Ο αριθμός αυτός παρατηρήθηκε την πρώτη μέρα της φετινής σχολικής χρονιάς (13/9), δείχνοντας ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου φορούν μάσκες, τηρούνται αυστηρά πρωτόκολλα και γίνονται αυξημένοι έλεγχοι κατά του κορωνοϊού, από ό,τι εκτός σχολείου.

4. Τα 32 εκατομμύρια self test, που δόθηκαν δωρεάν στους μαθητές αυτήν την περίοδο, εντόπισαν το 84% των εργαστηριακά διαγνωσμένων κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες. Άρα, όπως εκτιμά η κυβέρνηση, τα ανοιχτά σχολεία με αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους λειτουργούν αποτελεσματικά για τον εντοπισμό κρουσμάτων και για τη μείωση της διασποράς στην κοινότητα.

Τα σχολεία είναι ένας ελεγχόμενος χώρος

Αρκετοί επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι, αν ανοίξουν τα σχολεία στις 10 του μήνα, όπως αναμένεται εκτός απροόπτου, θα κλείσουν πάλι μετά από δέκα μέρες. Η επιθετική ορμή της Όμικρον έχει ως αποτέλεσμα περίπου ένα στα επτά παιδιά ηλικίας έως 20 ετών να είναι ενεργό κρούσμα.

Συνολικά τα κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά ξεπέρασαν τις 10.000, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Την εβδομάδα 20 Δεκεμβρίου 2021 – 26 Δεκεμβρίου 2021, το σύνολο των ασθενών ηλικίας από 4 έως 18 ετών ήταν 10.293.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα φανεί το αποτύπωμα της Πρωτοχρονιάς, όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων.

Δύο «καυτές πατάτες»

Τα μεγάλα ποσοστά ανεμβολίαστων παιδιών προβληματίζουν ειδικούς και κυβέρνηση. Στον αντίποδα, εκείνοι που θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, είναι αντιμέτωποι με δυσκολίες στα ραντεβού, ειδικά για παιδιά ηλικίας μέχρι 11 ετών.

Όπως φαίνεται, τουλάχιστον για την Αττική, δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για αυτές τις ηλικίες για τις επόμενες 15 ημέρες, όπερ εστίν μεθερμηνευόμενον ότι πάρα πολλοί μαθητές του Δημοτικού θα πάνε στα σχολεία ανεμβολίαστοι.

Επιπλέον το Υπουργείο Παιδείας – παρά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις – δεν δείχνει διάθεση να αλλάξει τα κριτήρια, με βάση τα οποία κλείνει μία τάξη (μόνο αν τα κρούσματα ξεπεράσουν το 50% του πληθυσμού του τμήματος συν ένας).

Σήμερα, πάντως, βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί ανοίγουν κανονικά. Το ίδιο και τα φροντιστήρια, τα κέντρα ξένων γλωσσών και τα κέντρα εργοθεραπείας και λογοθεραπείας.